Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Business

Green Aegean: Το 2025 οι αποφάσεις- Ενδιαφέρον και απο τον 50Hertz Transmission GmbH

Αντιπρόεδρος ΑΔΜΗΕ, Ιωάννης Μάργαρης

Χρονιά αποφάσεων θα είναι το 2025 για την υλοποίηση του  Green Aegean της πιο σημαντικής διακρατικής διασύνδεσης που σχεδιάζει ο ΑΔΜΗΕ, το έργο που φιλοδοξεί να μεταφέρει πράσινη ενέργεια από την Ελλάδα στη Γερμανία. Το έργο αυτό είναι απαραίτητο για να υλοποιηθούν τα ελληνικά σχέδια μαζικών εξαγωγών πράσινης ενέργειας στην Ευρώπη, από off shore αιολικά και από τις ΑΠΕ της Αιγύπτου.

“Μέχρι το τέλος του χρόνου θα έχει ολοκληρωθεί η μελέτη βιωσιμότητας, και από το 2025 με βάση τα δεδομένα της μελέτης, θα γίνουν εκ νέου συζητήσεις με Σλοβενία Αυστρία και Γερμανία που θα καθορίσουν τόσο την ακριβή διαδρομή όσο και το ενδιαφέρον των χωρών για το έργο”.

Αυτό είπε μιλώντας χθες στο συνέδριο MEFED24 στη Θεσσαλονίκη, ο αντιπρόεδρος του διαχειριστή ΑΔΜΗΕ, Ιωάννης Μάργαρης, εξηγώντας ότι με την ολοκλήρωση της μελέτης βιωσιμότητας, από το 2025 με βάση τα αποτελέσματά της, θα γίνουν συζητήσεις με τους Διαχειριστές των κρατών Αυστρία, Σλοβενία και Γερμανία και θα προσδιοριστούν οι επιλογές των διαδρομών και να ληφθούν αποφάσεις.

Σημειώνεται ότι η Γερμανία διαθέτει 4 Διαχειριστές Συστήματος. Την Amprion GmbH που δραστηριοποιείται στις δυτικές και νοτιοδυτικές περιοχές της Γερμανίας, την   TransnetBW GmbH  για το δίκτυο στη Βάδη-Βυρτεμβέργη και τους    TenneT TSO GmbH και 50Hertz Transmission GmbH  με ευθύνη στις βόρειες και ανατολικές περιοχές της Γερμανίας.

Χθες στο συνέδριο MEFED24, παραβρέθηκαν οι υψηλόβαθμα στελέχη των Διαχειριστών TenneT TSO GmbH και 50Hertz Transmission και ενώ μέχρι σήμερα, οι επαφές του ΑΔΜΗΕ ήταν με τον TenneT TSO, για πρώτη φορά εκφράστηκε και ισχυρό ενδιαφέρον, σύμφωνα με έγκυρες πηγές, από τον άλλο Διαχειριστή της ίδιας περιοχής 50Hertz Transmission GmbH, το οποίο αναμένεται να διερευνηθεί το επόμενο διάστημα.

Όπως εξήγησε μιλώντας αποκλειστικά στο mononews.gr, στο περιθώριο του συνεδρίου, ο Tim Meyerjurgens, COO του TenneT TSO GmbH, “για την επόμενη δεκαετία το επενδυτικό πλάνο του TenneT TSO GmbH είναι 160 δισ. Ο Green Aegean θα μας ενδιέφερε, αν είναι θετικά τα αποτελέσματα της μελέτης βιωσιμότητας, για να συνδεθούμε εφόσον γίνει. Όμως θα μπορούμε να συμμετέχουμε  μόνο μειοψηφικά”.

Σκυλακάκης-Χάμπεκ: Τι είπαν για Green Aegean

Τις προηγούμενες μέρες σε συνάντηση τους στο περιθώριο της 88ης ΔΕΘ, ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θεόδωρος Σκυλακάκης με τον Γερμανό αντικαγκελάριο, Υπουργό Οικονομικών Υποθέσεων και Κλιματικής Προστασίας, Ρόμπερτ Χάμπεκ, συζήτησαν για την ηλεκτρική διασύνδεση Green Aegean.

«Συμφωνήσαμε να εξετάσουμε τις καμπύλες της κατανάλωσης και της παραγωγής και να δούμε εάν είναι δυνατή η ενοποίηση των δύο ενεργειακών συστημάτων. Αυτό θα αποτελέσει αντικείμενο και επόμενης συνάντησης», ανέφερε ο κ. Χάμπεκ.

Ο Green Aegean

Ο Green Aegean είναι ένα σημαντικό έργο υποδομής και διεθνούς διασύνδεσης ελληνικού ενδιαφέροντος, το οποίο επίσης προχωρά συστηματικά ο ΑΔΜΗΕ, για να συνδέσει την Ελλάδα με την Κεντρική Ευρώπη.

Ο ΑΔΜΗΕ έχει αναθέσει στην Grant Thornton της μελέτη βιωσιμότητας για τον Green Aegean προχωρώντας την ωρίμανσή του. Σημειώνεται ότι τον Μάρτιο το έργο εντάχθηκε για πρώτη φορά στον χάρτη του ENTSO-E με τα νέα έργα μεταφοράς ηλεκτρισμού , δηλαδή στο προσχέδιο του καταλόγου των έργων υποδομής ηλεκτρικής ενέργειας που θα αξιολογηθούν στην επόμενη έκδοση του Δεκαετούς Σχεδίου Ανάπτυξης Δικτύων (TYNDP).

Σε πρώτο στάδιο σχεδιάζεται η μεταφορά 3 GW «πράσινης» ηλεκτρικής ενέργειας με το φιλόδοξο πλάνο να αναφέρει πως μπορεί να φτάσει τα 6 ή ακόμα και τα 9 GW.

Ο αρχικός προϋπολογισμός του έργου εκτιμάται στα 8-14 δισεκατομμύρια ευρώ, αναλόγως τον σχεδιασμό του project και περιλαμβάνει υποθαλάσσια διέλευση από την Ελλάδα μέσω Αδριατικής έως τη Σλοβενία και στη συνέχεια μέσω χερσαίας διαδρομής προς Αυστρία και Νότια Γερμανία.