Τα σενάρια στα οποία η Διασύνδεση Green Aegean του ΑΔΜΗΕ έχει τα σημαντικότερα πλεονεκτήματα και είναι πιο επωφελές, αναλύει η μελέτη σκοπιμότητας του έργου που πραγματοποιεί η Grant Thornton για τον ΑΔΜΗΕ.
Στο σενάριο Distributed Energy είναι το σενάριο που είναι μεγαλύτερα τα πλεονεκτήματα της Διασύνδεσης Green Aegean στο οποίο και το κόστος ενέργειας μειώνεται πολύ είπε χθες στο συνέδριο του ΙΕΝΕ, o κ. Νίκος Φρυδάς, επικεφαλής στον Κλάδο Ενέργειας και Αντιπρόεδρος της Grant Thornton, ενώ τόνισε ότι η πλήρης μελέτη θα είναι στη διάθεση του ΑΔΜΗΕ για δημοσίευση το Δεκέμβριο.
Μικρότερα, σημείωσε θα είναι τα οφέλη στο σενάριο Global Ambition, που προβλέπει μεγάλη ανάπτυξη και ΑΠΕ και σταθμών αερίου με μίγμα υδρογόνου.
Ο ορίζοντας της μελέτης είναι από το 2035 ως το 2060 και γίνεται με τη μεθοδολογία κόστους οφέλους.
Η Διασύνδεση Green- Aegean αποτελεί το πλέον φιλόδοξο και σημαντικό σχέδιο διασύνδεσης του ΑΔΜΗΕ και όπως τονίστηκε θα έχει κατ’ ελάχιστον ισχύ 3 GW και κατ’ ελάχιστον προϋπολογισμού 8 δις. που για λόγους αξιοπιστίας -θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν τα καλύτερα υλικά-, μπορεί να πάει στα 12 δις. ευρώ.
Η διασύνδεση θα ξεκινήσει με ένα υποβρύχιο καλώδιο από τη Δυτική Ελλάδα, θα περάσει από το βυθό της Αδριατικής για να φτάσει στη Σλοβενία και από εκεί στην Αυστρία για να φτάσει στη Γερμανία. Όπως είπε, παράλληλα εξετάζονται διαφορετικά σενάρια, με διαφορετικά σημεία διασυνδέσεων και τις χώρες από τις οποίες θα περνάει.
Το έργο Green Aegean που προωθεί η ελληνική κυβέρνηση, συμπεριελήφθη για πρώτη φορά στο χάρτη του ENTSO-E με τα νέα έργα μεταφοράς ηλεκτρισμού της επόμενης δεκαετίας. Το έργο φιλοδοξεί να εξάγει μελλοντικά πράσινη ενέργεια από την Ελλάδα ως τη Γερμανία με ενδιάμεσους σταθμούς τη Σλοβενία και την Αυστρία και είναι καθοριστικής σημασίας για την ανάπτυξη των υπεράκτιων αιολικών πάρκων αλλά και για τη διασύνδεση Ελλάδας -Αιγύπτου, αφού θα συνδέσει την παραγωγή ενέργειας από την Ελλάδα με την αγορά ενέργειας της Κεντρικής Ευρώπης.
Ποια είναι τα κριτήρια
Τα κριτήρια ως προς τα οποία εξετάζει το όφελος η μελέτη είναι 4. Πώς επηρεάζεται το λειτουργικό κόστος δηλαδή πως επηρεάζονται οι τιμές ενέργειας με και χωρίς αυτή τη διασύνδεση, πόσο επηρεάζονται οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα –πόσο μειώνονται, πόσες περικοπές ΑΠΕ αποφεύγονται και κατά ποσό το κόστος ανακατανομής μειώνεται από την έγχυση πράσινης ενέργειας στο Νότο της Γερμανίας.
Επίσης, τονίστηκε ότι εξετάζονται τρία σενάρια που διαβαθμίζουν την είσοδο των ΑΠΕ και της είσοδο των ανανεώσιμων καυσίμων όπως το υδρογόνο στο ενεργειακό μίγμα. Πρόκειται για τα σενάρια Green Ambition, Distributed Energy και Global Ambition.
Στο Global Ambition είναι μεγάλη ανάπτυξη και ΑΠΕ και σταθμών αερίου με μίγμα υδρογόνου. Σε αυτή την περίπτωση τα πλεονεκτήματα είναι μικρότερα από ότι στο σενάριο Distributed Energy που τα πλεονεκτήματα της Διασύνδεσης Green Aegean είναι μεγάλα και το κόστος ενέργειας μειώνεται πολύ.
Σύμφωνα με τον ENTSO-e:
Το Distributed Energy είναι το σενάριο για την αγορά ενέργειας που προβλέπει ισχυρή η αποκεντρωμένη ώθηση προς την απαλλαγή από τις ανθρακούχες εκπομπές που συνεπάγεται μεγιστοποίηση της παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές και έντονη μείωση των εισαγωγών ενέργειας.
Το Global Ambition (GA), είναι το σενάριο στο οποίο η μετάβαση που καθοδηγείται από μια παγκόσμια κίνηση προς τους στόχους της Συμφωνίας του Παρισιού. Αυτό συνεπάγεται την ανάπτυξη ενός ευρέος φάσματος τεχνολογιών ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και χαμηλών εκπομπών άνθρακα (πολλές είναι συγκεντρωτικές) και τη χρήση του παγκόσμιου εμπορίου ενέργειας ως εργαλείου για την επιτάχυνση της απαλλαγής από τον άνθρακα.
Διαβάστε επίσης
Metlen: Δρομολογεί ηλιακά έργα ύψους 2,2 δισ. καναδικών δολαρίων στην Αλμπέρτα του Καναδά
Q&R: Μόνη πρόεδρος του ΔΣ η Σοφία Σωτηράκου, απλό μέλος ο Απόστολος Τουκραντώνης
Hellenic Cables: Υπέγραψε σύμβαση για την υποβρύχια διασύνδεση των νησιών του Ιονίου