Το Πάνθεον της Ελληνικής Ναυτιλίας ή Greek Shipping Hall of Fame αποτίει φόρο τιμής σε ιστορικές προσωπικότητες που συνέβαλαν στην διαμόρφωσή της, κρατώντας τη μνήμη ζωντανή για εκείνες τις σπουδαίες προσωπικότητες της συναρπαστικότερης βιομηχανίας των Ελλήνων που είναι ταυτισμένη με την ύπαρξή της, απ’την απαρχή του χρόνου. Υπεύθυνη για το 90% του παγκόσμιου εμπορίου, σήμερα η ελληνική ναυτιλία είδε 600 από τους εκλεκτότερους εκπροσώπους της να συγκεντρώνονται στο Μέγαρο Μουσικής, για την πραγματοποίηση την αρχοντικότατης Τελετής Εισαγωγής & Δείπνου 2018. Η βραδιά που είχε την ποιότητα και την επιμέλεια της κάθε προσοχής στη λεπτομέρεια, με ροτόντες όπου τα φίνα υφάσματα, τα εκλεκτά εδέσματα και οι ήχοι των κρυσταλλένιων ποτηριών ήταν το φόντο για σημαντικές τοποθετήσεις και συζητήσεις, ολοκληρώθηκε με την ξεχωριστή τιμή της ανακήρυξης των Αλέκου Γουλανδρή και Βασίλη Μαυρολέοντα, ανάμεσα σ’ εκείνους που διακρίθηκαν μοναδικά, ξεχωριστά και αξέχαστα.

Το Greek Shipping Hall of Fame ή το Πάνθεον της Ελληνικής Ναυτιλίας γεννήθηκε ως ιδέα το 2007 και από τότε, κάθε χρόνο, δυο ή τρεις αξιοσήμαντες προσωπικότητες επιλέγονται για να εισαχθούν στο Πάνθεον των κορυφαίων Ελλήνων της Ναυτιλίας, μέσα από εκδηλώσεις σαν αυτήν τη πιο πρόσφατη, που φωτίζουν τις προσωπικότητες των Εισακτέων αλλά και τη δυναμική της παγκόσμιας ναυτιλίας.

Ο Αλέκος Γουλανδρής και ο Βασίλης Μαυρολέων προστέθηκαν στους υπολοίπους «26 Μεγάλους» που άφησαν το στίγμα τους στην ελληνική και παγκόσμια ναυτιλία. Ήταν το βράδυ της περασμένης ανοιξιάτικης Δευτέρας που 600 κορυφαία στελέχη της ελληνικής ναυτιλιακής κοινότητας και οι διεθνείς εταίροι τους συγκεντρώθηκαν στην πλέον έγκριτη ετήσια εκδήλωση του διακεκριμένου κλάδου, για να χειροκροτήσουν με θέρμη και να τιμήσουν τους δυο νέους Εισακτέους στο Πάνθεον της Ελληνικής Ναυτιλίας. Όπως συνηθίζεται κάθε χρόνο στην εκδήλωση, μέρος των εσόδων της λαμπρής βραδιάς δωρίστηκε στην φιλανθρωπική οργάνωση του Hellenic Hope (www.hellenic-hope.org). Στο άκουσμα των ονομάτων του Αλέκου Γουλανδρή και του Βασίλη Μαυρολέοντος τα χειροκροτήματα ήταν θερμά ενώ δεν έλειψε η συγκίνηση από εκείνους που τους γνώριζαν καθώς και τα μέλη των οικογενειών τους.

Αλέξανδρος Γουλανδρής

Αλέκος Γουλανδρής, εφοπλιστής
Αλέκος Γουλανδρής, εφοπλιστής

Ήταν μια Πέμπτη ξημερώματα, γλυκού Μάη, του 2017, όταν ο εφοπλιστής Αλέκος Γουλανδρής άφησε την τελευταία του πνοή στο σπίτι του, στο κρεβάτι του, σε ένα τέλος ήσυχο, ανάμεσα στα εγγόνια του και στα παιδιά του.

Η δημιουργική και πλήρης ζωή του είχε γεμίσει θλίψη με τον θάνατο της πολυαγαπημένης του συζύγου Μαριέττας, λίγους μήνες νωρίτερα. Ο Αλέξανδρος Γουλανδρής άφησε ανοιχτή την επιθυμία του στα παιδιά και στα εγγόνια να συνεχίσουν το τελευταίο μεγάλο του έργο που ήταν να αναβιώσει και να ζωντανέψει το ιστορικό θωρηκτό Αβέρωφ, στο οποίο ο ίδιος είχε φροντίσει να δρομολογήσει δαπανηρές και χρονοβόρες εργασίες συντήρησης και επισκευής στα ναυπηγεία Σκαραμαγκά.

Ο «Μέγας» Αλέξανδρος, όπως τον αποκαλούσαν όσοι είχαν γνωρίσει, ήταν γιος του Νικόλαου Ι. Γουλανδρή, που με τα αδέρφια του, Γιάννη και Λεωνίδα, συνέχισαν την οικογενειακή παράδοση στη ναυτιλία, ενώ η αδερφή τους Άννα ήταν η αγαπημένη σύζυγος του Δημήτρη Χορν. Δεν συμπαθούσε τις κοσμικές εκδηλώσεις και απέφευγε να φωτογραφίζεται. Αβρός, ευγενής και συμπονετικός, φρόντιζε την οικογένειά του και τις επιχειρήσεις του. Λάτρευε τη θάλασσα, την τέχνη, τα παιδιά, τους ανήμπορους συνανθρώπους του. Τους τελευταίους φρόντιζε με ένα πλήθος από σιωπηλές και μυστικές αγαθοεργίες. Πληγωμένος, όταν έχασε μία από τις τρεις κόρες του, τη Βιολάντω, είχε αφοσιωθεί στην ευτυχία των άλλων δυο, της Μαρίας – Λούλας και της Αλεξάνδρας, αλλά και στο να απαλύνει, όπου και όπως μπορούσε, μεγάλες οδύνες ανθρώπων.

Το 1957, ο πατέρας του, Νικόλαος Γουλανδρής, απεβίωσε αφήνοντας συνεχιστές του έργου του τους γιους του Γιάννη, τους δίδυμους Αλέξανδρο και Λεωνίδα και την Άννα. Ο Αλέξανδρος Γουλανδρής ήταν ο τελευταίος που είχε μείνει στη ζωή, από τα αδέρφια του και μαζί με τους κληρονόμους και τη νέα γενιά συνέχιζε την ιστορία της οικογένειας. Ο όμιλος που φέρει το όνομα του Νικόλαου Γουλανδρή – NJ Goulandris Group– πρωτοστατεί στην ελληνική ναυτιλία, ενώ σημαντικά είναι και τα βήματα ακόμη μιας εταιρείας του ομίλου, της Andriaki Shipping, με πέντε πετρελαιοφόρα και άλλα τέσσερα να αναμένονται.

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός πως τα πλοία του ομίλου είναι πετρελαιοφόρα με ελληνική σημαία. Εκτός από τα επιχειρηματικά του επιτεύγματα στο χώρο της ναυτιλίας -σήμερα ο όμιλος αριθμεί δεκάδες πετρελαιοφόρα και καράβια μεταφοράς ξηρού φορτίου- επίτευγμα του Αλέκου και συζύγου του Μαριέττας Γουλανδρή ήταν η λειτουργία και η ανακατασκευή του φάρου Τουρλίτη στην Άνδρο, στην αρχική του μορφή.

Για τις δωρεές τους σε ιδρύματα και συλλόγους και ανθρώπους με πόνο, άρχισαν να τον φωνάζουν «Μέγα Αλέξανδρο». Σημαντική ήταν η παρουσία του και στον κόσμο της Τέχνης. Δεκάδες πίνακες και διάφορα άλλα έργα κοσμούν τα σπίτια της οικογένειας σε Αθήνα, Πόρτο Χέλι και Ελβετία. Το όνομά του είχε γραφτεί πριν από τρία χρόνια στη New York Post όταν, σε δημοπρασία του οίκου Sotheby’s, πουλήθηκε το εξαίσιο γλυπτό του Αλμπέρτο Τζιακομέτι, «Το Άρμα». Ο συντάκτης του άρθρου είχε γράψει πως το εντυπωσιακό έργο είχε περάσει στα χέρια του Έλληνα εφοπλιστή το 1972. Το χάλκινο γλυπτό που φιλοτεχνήθηκε το 1950 από τον Τζιακομέτι είχε αγοραστεί, σύμφωνα με το ξένο δημοσίευμα, έναντι 375.000 δολαρίων.

Αυτόν τον ωραίο άνθρωπο, χειροκρότησαν όρθιοι εκείνοι που υπήρξαν ίσως ανταγωνιστές κάποτε, αλλά σίγουρα συνοδοιπόροι στις θάλασσες της κόσμου. Τον θυμούνται. Τον τιμούν…

Βασίλης Μαυρολέων

Ο Βασίλης Μαυρολέων έζησε μια μυθιστορηματική ζωή, απ’ αυτές με τις απίστευτες μεταστροφές, όπου το πείσμα, το πάθος, μπορεί το πεπρωμένο και η ανάγκη γίνονται οχήματα για μεγάλα επιτεύγματα και τεράστιες αλλαγές. Γεννήθηκε το 1901, σε φτωχική οικογένεια, στην μικρούλα Κάσο. Πέθανε το 1979, στο Λονδίνο όπου ζούσε, έχοντας δημιουργήσει, μαζί με τα ξαδέλφια του από την οικογένεια Κουλκουντή, μια τεράστια περιουσία που σήμερα κάνουν τα παιδιά του και τα εγγόνια του πολυεκατομμυριούχους με τουλάχιστον 2 δισεκατομμύρια δολάρια περιουσία, τεράστιες επενδύσεις σε ακίνητα σε Ελλάδα, Βρετανία, Μόντε Κάρλο και Νέα Υόρκη και περισσότερα από τρεις δεκάδες πλοία.

Έφτιαξε στο Λονδίνο την Overseas Freighters, παντρεύτηκε την Βάιλοτ Γουίδερς, απέκτησε δυο γιους, τον Νικόλα και τον Εμμανουήλ Βασίλη, γνωστό ως Μπλούη. Οξυδερκής, θαλασσινός, ριψοκίνδυνος, πάντα οικογενειάρχης με αρχές, άφησε πίσω του παιδιά, εγγόνια και πλέον δισέγγονα που χάραξαν δική τους πορεία τόσο στις επιχειρήσεις και στις κοσμικές στήλες.

Έτσι ένας του γιος είχε παντρευτεί την εγγονή του Σόμερσετ Μομ, άλλος εγγονός την διάσημη καλλονή ηθοποιό Μπάρμπαρα Καρέρα, ενώ ο περιβόητος Κάρλος Μαυρολέων είχε σχέση με την Μπάρμπαρα Στρέιζαντ.

Η οικογένεια έδωσε το παρών και στις μεγάλες συγκρούσεις της σύγχρονης Ιστορίας, αφού ο Κάρλος Μαυρολέων, ως ανταποκριτής του CNN στο Πακιστάν, αναζητώντας μια πολύτιμη συνέντευξη από τον Οσάμα Μπιν Λάντεν, άφησε τη τελευταία του πνοή σε ένα φτηνό δωμάτιο λερού ξενοδοχείου. Ήταν λένε, εκείνος, που είχε πληγωθεί πιο πολύ από τον θάνατο του τρυφερού, μεσογειακού, νησιώτη παππού του…

Κάρλος Μαυρολέων

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Μαριάννα Γουλανδρή-Φίλιππος Λαιμός: Θα γίνουν γονείς!

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Επικά νέοι, ωραίοι, ισχυροί και… εφοπλιστές! (Μέρος Α’)

ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Επικά νέοι, ωραίοι, ισχυροί και… εφοπλιστές! (Μέρος Β’)