Σχεδόν σίγουρη είναι η ματαίωση του διαγωνισμού της Περιφέρειας Αττικής για τη μονάδα επεξεργασίας απορριμμάτων στο Γραμματικό αξίας 138 εκατ. Ευρώ. Αυτό συμβαίνει, καθώς η Ενιαία Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Συμβάσεων (ΕΑΑΔΗΣΥ) με απόφαση που γνωστοποιήθηκε χθες στην Περιφέρεια έκρινε πως η Κοινοπραξία Ελλάκτωρ (ΗΛΕΚΤΩΡ)-Μεσόγειος αποκλείεται από τον διαγωνισμό λόγω τεχνικών ζητημάτων. Σημειώνεται πως η Κοινοπραξία αποτελούσε και το μοναδικό διεκδικητή του έργου καθώς είχε δώσει τη μοναδική αποδεκτή τεχνική προσφορά.

Πηγές με πολύ καλή γνώση της διαγωνιστικής διαδικασίας για το εν λόγω έργο επισημαίνουν αποκλειστικά στο mononews πως είναι σχεδόν σίγουρο το ότι ο διαγωνισμός θα ματαιωθεί και εκτιμούν πως θα προκηρυχθεί ένας νέος εντός του 2023. Ωστόσο, αναμένεται να αλλάξει το αντικείμενο του έργου καθώς θα επιδιωχθεί η ένταξή του στο νέο ΕΣΠΑ 2021-2027. Προσθέτουν, δε, πως εξετάζεται ακόμα και η αρχιτεκτονική του διαγωνισμού με αποτέλεσμα να υπάρχουν και σκέψεις να τρέξει ως ΣΔΙΤ, όπως έχει γίνει με τις μονάδες απορριμμάτων στο Σχιστό και τη Φυλή.

Αναλυτικότερα, η Περιφέρεια Αττικής ετοιμάζεται μέσω της δικηγορικής εταιρείας  «Ευάγγελος Χατζηγιαννάκης» να προσβάλει την απόφαση της ΕΑΑΔΗΣΥ στο ΣτΕ ώστε ο διαγωνισμός να μη ματαιωθεί. Εν τούτοις, οι ίδιες πηγές εκτιμούν πως είναι πολύ δύσκολο ανατραπεί η απόφαση της ΕΑΑΔΗΣΥ και όλα δείχνουν πως θα βγει στον αέρα νέος διαγωνισμός για το έργο.

Η στάση της αγοράς και οι πρόσφατοι νομικοί διαξιφισμοί

Η εξέλιξη αυτή επιβεβαιώνει τη στάση της αγοράς σχετικά με τους διαγωνισμούς για τα εργοστάσια απορριμμάτων στην Αττική. Όπως έχει ήδη γράψει το mononews έχει εκφραστεί την άποψη πως μέχρι τη λήξη της θητείας του Γιώργου Πατούλη, δε θα έχει ολοκληρωθεί η δημοπράτηση καμίας μονάδας διαχείρισης απορριμμάτων. Η εκτίμηση αυτή αφορά τόσο τη μονάδα στο Γραμματικό, όσο και τα δύο ΣΔΙΤ για τα εργοστάσια στη Φυλή και το Σχιστό.

Υπενθυμίζεται πως στα τέλη του Μαΐου ο Ειδικός Διαβαθμιδικός Σύνδεσμος του Νομού Αττικής (ΕΔΣΝΑ) με Πρόεδρο τον Αντιπεριφερειάρχη Πολιτικής Προστασίας και Περιβάλλοντος, Βασίλειο Κόκκαλη,  που είναι η αναθέτουσα αρχή του έργου αποφάσισε ότι η μοναδική αποδεκτή προσφορά ήταν αυτή της κοινοπραξίας ΗΛΕΚΤΩΡ-Μεσόγειος, ενώ αποκλείστηκαν τα σχήματα ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ-Intrakat-Watt και ΑΒΑΞ-ΑΑΓΗΣ.

Η εξέλιξη αυτή είχε σαν αποτέλεσμα την αντίδραση των Ομίλων που τέθηκαν εκτός κάδρου του διαγωνισμού και, όπως είχε γράψει το mononews, κινήθηκαν νομικά κατά της απόφασης του ΕΔΣΝΑ.

Το ιστορικό του διαγωνισμού

Ο διαγωνισμός για τη μονάδα απορριμμάτων στο Γραμματικό έχει προκηρυχθεί από τις αρχές του 2021. Η Περιφέρεια είχε αποφασίσει να το δημοπρατήσει ως δημόσιο έργο και είχε ως στόχο την όσον το δυνατόν συντομότερη ανάδειξη του αναδόχου.

Ωστόσο, ενάμιση χρόνο αργότερα ο διαγωνισμός παραμένει «κολλημένος» καθώς το έργο είχε προσκρούσει σε προσφυγές κατά των όρων της διακήρυξης του έργου και αλλαγών των τευχών δημοπράτησης με αποτέλεσμα να δοθούν τέσσερις παρατάσεις για την υποβολή των προσφορών.

Τον ασκό του Αιόλου για τις προσφυγές άνοιξαν η Ελλάκτωρ και η Archirodon, καθώς προσέφυγαν στην Αρχή Εξέτασης Προδικαστικών Προσφυγών (ΑΕΠΠ) και ο διαγωνισμός πήρε την πρώτη του παράταση για τις 28 Ιουλίου του 2021.

Στη συνέχεια ο ΕΔΣΝΑ προσέφυγε στο ΣτΕ και πέτυχε την ακύρωση της προσφυγής με αποτέλεσμα να μη ματαιωθεί ο διαγωνισμός. Ωστόσο, έπρεπε να γίνουν αλλαγές στους όρους διακήρυξης και δόθηκαν δύο ακόμα παρατάσεις στον διαγωνισμό για τις 20 Οκτωβρίου και 8 Νοεμβρίου του ίδιου έτους αντίστοιχα.

Η τέταρτη παράταση ήταν το αποτέλεσμα νέας προσφυγής στην ΑΕΠΠ, με αποτέλεσμα οι φάκελοι να υποβληθούν στα τέλη του 2021, χωρίς ωστόσο να έχουμε ακόμα την ανακοίνωση για τον προσωρινό μειοδότη.

Τι αλλάζει για το έργο

Με το νέο διαγωνισμό που αναμένεται να βγει στον αέρα εντός του 2023, αναμένεται να αλλάξει το αντικείμενο του έργου, ώστε να ενταχθεί στο νέο ΕΣΠΑ. Πηγές με πολύ καλή γνώση των προαπαιτούμενων για την ένταξη στη νέα προγραμματική περίοδο επισημαίνουν πως εκτός από την επεξεργασία βιοποβλήτων και σύμμεικτων απορριμμάτων η νέα μονάδα θα πρέπει να περιλαμβάνει και ανακύκλωση.

Υπενθυμίζεται πως το αντικείμενο του έργου, όπως είχε διαμορφωθεί πριν από τη ματαίωση του διαγωνισμού, αφορούσε στην κατασκευή μονάδας απορριμμάτων συνολικής δυναμικότητας 60.000 τόνων υπολειμματικών σύμμεικτων απορριμμάτων, καθώς και μίας μονάδας επεξεργασίας Προδιαλεγμένου Οργανικού Κλάσματος δυναμικότητας 20.000 τόνων ανά έτος.

Η διάρκεια του έργου ανέρχεται αρχικά στους 96 μήνες. Εντός αυτού του διαστήματος υπολογίζεται πως η κατασκευή θα διαρκέσει 18 μήνες, η δοκιμαστική λειτουργία 6, ενώ η εμπορική λειτουργία της μονάδας θα ανέλθει στους 72.

Διαβάστε επίσης

Γραμματικό: Ξεκινά η νομική «μάχη» μεταξύ κατασκευαστών και Περιφέρειας Αττικής – Τι επικαλούνται Περιφέρεια και αγορά

Γραμματικό: Μοναδικός διεκδικητής η Ελλάκτωρ- «Κόπηκαν» ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΑΒΑΞ και Intrakat