ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Γραφειοκρατεία, έλλειψη έγκαιρου σχεδιασμού από την Πολιτεία κατόπιν εξασφάλισης των αναγκαίων συναινέσεων, αλλά και ολίγον το ποδόσφαιρο «φρενάρουν» δύο μεγάλα εμπορικά κέντρα που έχουν σχεδιαστεί για την Αθήνα την προηγούμενη δεκαετία και τώρα, με την προσδοκία της ανάκαμψης της οικονομίας και συνακόλουθα του λιανεμπορίου, βρίσκονται ξανά στην επικαιρότητα.
Το πρώτο στο Βοτανικό αποτελεί τμήμα της Διπλής Ανάπλασης Λεωφόρου Αλεξάνδρας – Βοτανικού. Το 2015 περιήλθε στην ιδιοκτησία των Alpha Bank και Τράπεζα Πειραιώς, με αποτίμηση της αξίας του στα 120 εκατ. ευρώ και σε εφαρμογή του σχεδίου εξυγίανσης της Μπάμπης Βωβός Διεθνή Τεχνική (ΜΒΔΤ) έπειτα από την πτώχευσή της.
Για το δεύτερο, το Academy Gardens στην Ακαδημία Πλάτωνος στο ακίνητο του πρώην εργοστασίου της Κλωστοϋφαντουργίας Μουζάκη (Λεωφόρος Κηφισού 60) η Artume, η εταιρεία που έχει συστήσει η ιδιοκτήτρια BlackRock για το έργο της κατασκευής εμπορικού κέντρου, μετρά ήδη δέκα χρόνια προσπαθειών και όπως όλα δείχνουν έχει ακόμα μέλλον.
Στελέχη της αγοράς των ακινήτων εκτιμούν ότι για να μπουν μπουλντόζες στα δύο προαναφερόμενα έργα θα υπάρξουν ακόμα πολλά επεισόδια, ενώ παράλληλα επισημαίνουν ότι η απόσταση που τα χωρίζει είναι μικρή και ως εκ τούτου έχει σημασία πιο θα ξεκινήσει πρώτο…
Για το εμπορικό στο Βοτανικό οι δύο τράπεζες με την αρωγή εξειδικευμένων συμβούλων έχουν συντάξει νέο αρχιτεκτονικό σχέδιο το οποίο προβλέπει τη δημιουργία ενός σύγχρονου κτηρίου δύο επιπέδων (το αρχικό σχέδιο είχε περισσότερα) με μισθώσιμη επιφάνεια της τάξεως των 50.000 τετραγωνικών μέτρων. Βάσει των στοιχείων έρευνας που προηγήθηκε ένα εμπορικό κέντρο στην περιοχή αυτή δύναται να καταστεί βιώσιμο, εφόσον βεβαίως, επιλεγεί το κατάλληλο μείγμα εμπορικών καταστημάτων και χώρων ψυχαγωγίας και αυτό ανεξάρτητα από το αν τελικά θα κατασκευαστεί δίπλα του το προβλεπόμενο επίσης στη Διπλή Ανάπλαση νέο γήπεδο του ΠΑΟ. Σημαντικό πλεονέκτημά του θεωρείται η εγγύτητα με σταθμό του Μετρό.
Οι δύο τράπεζες για τον Βοτανικό έχουν υπογράψει Μνημόνιο Συναντίληψης με την αμερικάνικη εταιρεία Hines, ενώ η εκτίμησή τους είναι ότι για την ολοκλήρωση του εμπορικού κέντρου απαιτούνται κεφάλαια της τάξεως των 100 εκατ. ευρώ.
Η Hines, από τους μεγαλύτερους επενδυτικούς ομίλους στο real estate, έχει εξαγοράσει το Athens Ledra Hotel, έπειτα από πλειστηριασμό, με επισπεύδουσα την Alpha Βank. Εκτός από το έργο στο Βοτανικό πληροφορίες αναφέρουν ότι «κοιτά» και το εμπορικό κέντρο της Pasal στην οδό Πειραιώς, Athens Hurt, για το οποίο το διάστημα αυτό αναζητείται σχέδιο για επανατοποθέτησή του στην αγορά δεδομένου ότι δεν έχει καταφέρει να κερδίσει το καταναλωτικό σε ικανό βαθμό ώστε να θεωρείται βιώσιμο.
Με δεδομένο ότι το real estate δεν είναι η δουλειά τους οι δύο τράπεζες προσβλέπουν στην υπεραξία που θα αποκομίσουν στη συνέχεια από την πώληση του εμπορικού κέντρου και την ίδια στιγμή η ολοκλήρωση της κατασκευής του είναι περίπου μονόδρομος αφού στο συγκεκριμένο ακίνητο δεν είναι εφικτό να κατασκευαστούν κατοικίες, αλλά ούτε και γραφεία.
Παρότι όμως η κατασκευή του στηρίζεται στο νόμο για τη Διπλή Ανάπλαση, όπως τροποποιήθηκε έπειτα από τη σχετική απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) ορισμένες από τις προϋποθέσεις που έχουν τεθεί περνούν όχι μόνον μέσα από το πολιτικό γίγνεσθαι του τόπου αλλά και από το ποδοσφαιρικό.
Προϋπόθεση για να «τρέξουν» οι άδειες κατασκευής του εμπορικού κέντρου είναι, με δαπάνη της ΑΕΠ Ελαιώνας Α.Ε. (η εταιρία που έχουν συστήσει οι δύο τράπεζες) να εκδοθεί προηγουμένως η άδεια κατεδάφισης του γηπέδου του ΠΑΟ στην Αλεξάνδρας. Πρόκειται για διαδικασία που άπτεται των αρμοδιοτήτων του Δήμου Αθηναίων και θεωρητικά θα μπορούσε να χαρακτηριστεί τυπική γιατί η άδεια κατεδάφισης δύναται να είναι δεκαετής και παράλληλα για την ομάδα υπάρχει η ασφαλιστική δικλείδα ότι το παλιό γήπεδο δεν κατεδαφίζεται αν δεν γίνει νέο. Όμως, στην πράξη για να προχωρήσει χρειάζονται «γενναίες» αποφάσεις από την κυβέρνηση και την τοπική αυτοδιοίκηση σε μια περίοδο που η εν λόγω ομάδα έχει και τα δικά της εσωτερικά προβλήματα με αποτέλεσμα η υπόθεση νέο γήπεδο να αποτελεί γι΄ αυτήν πολυτέλεια, ειδικά αφού δεν έχει εξασφαλιστεί η χρηματοδότησή του.
Η ΜΒΔΤ αγόρασε το ακίνητο στο Βοτανικό το 2006 από τις ΕΤΜΑ και ΕΛΛΑΤΕΞ, βασιζόμενη στο ν. 3481/2006 που περιέγραφε την ανάπλαση στο Βοτανικό και την Αλεξάνδρας και δρομολόγησε την κατασκευή εμπορικού κέντρου. Οι εργασίες κατασκευής του εμπορικού κέντρου ανεστάλησαν από το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) το Δεκέμβριο του 2008 και ενώ είχαν ήδη κατασκευαστεί σχεδόν 2.400 θέσεις στάθμευσης και περισσότερα από 9.000 τ.μ. ανωδομής.
Η αναστολή εργασιών βασίστηκε σε προσφυγή πολιτών για την ακύρωση της οικοδομικής αδείας του έργου. Η απόφαση του ΣτΕ που δημοσιεύθηκε τον Οκτώβριο του 2009 παρείχε τις κατευθύνσεις για νέα νομοθετική ρύθμιση η οποία προχώρησε στη συνέχεια και έδωσε τη δυνατότητα να ολοκληρωθεί η Διπλή Ανάπλαση, ως εκ τούτου και το εμπορικό κέντρο με μειωμένο, σε σχέση με τον αρχικό, συντελεστή δόμησης (1,2). Η ΜΒΔΤ στη συνέχεια χρεοκόπησε και σε αυτό συνέβαλε σημαντικά η υπόθεση Βοτανικός με αποτέλεσμα το ακίνητο να περάσει στην κατοχή των πιστωτριών τραπεζών. Η Βωβός έχει καταθέσει ενώπιον του Διοικητικού Πρωτοδικείου Αθηνών αγωγή κατά του ελληνικού δημοσίου για την αναστολή των εργασιών του έργου με την οποία αιτείται να της επιδικαστεί αποζημίωση συνολικού ποσού 474 εκατ. ευρώ.
Για το Academy Gardens εγκρίθηκε πρόσφατα το Προεδρικό Διάταγμα (ΠΔ) για τον καθορισμό των όρων δόμησης, αλλά μένει να εκδοθεί ακόμα ένα ΠΔ που αφορά την τροποποίηση της Ρυμοτομικής Γραμμής, λόγω άρσης της απαλλοτρίωσης του 1972. Η τροποποίηση θεωρείται τυπικού χαρακτήρα και θα έπρεπε να είχε γίνει εδώ και πολλά χρόνια.
Για το εμπορικό στην Ακαδημία Πλάτωνος (μισθώσιμη επιφάνεια περίπου 55.000 τ.μ.) αντιδρά όμως ο δήμος Περιστερίου και μένει να δούμε πως αυτό θα επηρεάσει την πορεία για την έναρξη της κατασκευής του. Πρόσφατα υπήρξε ομόφωνο ψήφισμα του δημοτικού συμβουλίου του προαναφερόμενου δήμου με τις αντιρρήσεις να εδράζονται στις συνέπειες που θα έχει το νέο εμπορικό στην τοπική αγορά του Περιστερίου και στην κυκλοφοριακή συμφόρηση που συνεπάγεται η λειτουργία του στον συγκεκριμένο οδικό κόμβο (Κηφισού και Λένορμαν).
Η εξαγορά του πρώτου οικοπέδου για το Academy Gardens έγινε από την BlackRock το 2007. Έκτοτε, σύμφωνα με την ιδιοκτήτρια εταιρεία έχουν επενδυθεί συνολικά περί τα 127 εκατ. ευρώ εκ των οποίων περίπου 90 εκατ. ευρώ για την αγορά της γης και τα υπόλοιπα για μελέτες και πληρωμές φόρων. Το έργο μέχρι να φθάσει στο σημείο που βρίσκεται σήμερα έχει λάβει δεκάδες εγκρίσεις για θέματα που αφορούν σε περιβαλλοντικούς όρους, δόμηση κ.λ.π.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Αυτά είναι τα έγγραφα-ντοκουμέντα της έγκρισης επιδόματος ενοικίου στη Ράνια Αντωνοπούλου
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: «Κινούμενη άμμος» η αγορά: Οι μισές εταιρείες πωλούνται, με funds και ανταγωνιστές να «καραδοκούν»…
ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Οι τράπεζες «βάζουν χέρι» στα ταμειακά διαθέσιμα του επιχειρηματικού ομίλου «Μπήτρος»
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Φάμελλος σε Στουρνάρα: Παράλογα τα τραπεζικά κέρδη να είναι 4,5 δισ. ευρώ το χρόνο
- Τα 16 πρόσωπα της ναυτιλίας που σκαρφάλωσαν στη λίστα MONONEWS100
- Απίστευτο περιστατικό στην Θεσσαλονίκη: Νεαροί κρεμάστηκαν πίσω από αστικό λεωφορείο
- Τραμπ: Απαιτεί συγνώμη από την επίσκοπο που του ζήτησε να «λυπηθεί» τους ΛΟΑΤΚΙ+ και τους μετανάστες