Για όποιον παρακολουθεί την πορεία του κορυφαίου επενδυτή της Wall Street, Γουόρεν Μπάφετ, γνωρίζει ότι ο δραστήριος 92χρονος billionaire, δεν επιλέγει μετοχές, αλλά εταιρείες. Κάτι που έχει προσέξει και ο Έλον Μασκ, η κορυφαία εταιρεία του οποίου, δεν κατάφερε ποτέ να συμπεριληφθέί στο περιβόητο χαρτοφυλάκιο του Μπάφετ.

Όπως είπε παραδεχτεί ο ίδιος σε συνεντεύξεις του, τον πρώτο καιρό έκανε το λάθος να εστιάζει σε μετοχές. Κι όταν ο «σοφός της Όμαχα» αναφέρεται στο παρελθόν, εννοεί όταν ακόμα ήταν ανήλικος και έκανε τις πρώτες απόπειρες για trading. «Όταν ήμουν 11 χρονών, νόμιζα ότι το πιο σημαντικό είναι να προβλέψω την πορεία μιας μετοχής. Μετά, κατάλαβα ότι θα είμαι ιδιοκτήτης μιας επιχείρησης, η οποία παράλληλα είναι εισηγμένη».

1

Αυξάνει το μερίδιό του στο πετρέλαιο

Εδώ και αρκετά χρόνια, το χαρτοφυλάκιο του Γουόρεν Μπάφετ διαθέτει μια σταθερή βάση, με μερίδιο σε κορυφαίες εταιρείες όπως η Apple, Coca Cola, Chevron, Bank of America. O επενδυτής έχει σταθερά ανοιχτά στοιχήματα σε τράπεζες και πετρελαϊκές εταιρείες, ενώ η μετοχή του που ξεχωρίζει με συμμετοχή σχεδόν 40% είναι η Apple.

Μέσα στο 2022 διεύρυνε το στοίχημά του στο πετρέλαιο, αυξάνοντας το μερίδιό του στην αμερικάνικη Occidential Petroleum έως και 23% τις προηγούμενες ημέρες.

«Να είστε άπληστοι, όταν οι άλλοι φοβούνται» είναι μία από τις χαρακτηριστικές φράσεις του Μπάφετ προς του μετόχους της εταιρείας του με τον ίδιο να το επιβεβαιώνει συχνά. Ο εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία το 2022 φόβισε τις αγορές, όμως ο ίδιος αύξησε το στοίχημά του στην ενέργεια βγαίνοντας κερδισμένος. Και επιμένει και μέσα στο 2023 να επιμένει στην ενέργεια.

Το καρφί του Έλον Μασκ

Πριν μερικές ημέρες, κυκλοφόρησε στο Twitter ένα διάγραμμα με τη διαμόρφωση του χαρτοφυλακίου του Γουόρεν Μπάφετ από το 1995 έως και το 2023. American Express, Coca-Coca, Wells Fargo αλλά και μετρητά εμφανίζονται μεταξύ άλλων στο κινούμενο διάγραμμα, με τους θαυμαστές του Μπάφετ να σχολιάζουν ότι είναι ένας πραγματικός θρύλος και βασιλιάς των επενδύσεων.

Ο Έλον Μασκ, ο οποίος είναι πολύ δραστήριος στο Twitter, σχολίασε με αφορμή τα κέρδη που απέκτησε ο Μπάφετ από τις επενδύσεις του: «Η απλά θα μπορούσε να επενδύσει στην Tesla, όταν είχε χρηματιστηριακή αξία 200 εκατ. δολάρια τότε που είχε την ευκαιρία».

Και δεν είναι η πρώτη φορά που ο Μασκ εκφράζει δημόσια την επιθυμία του να τραβήξει την προσοχή του κορυφαίου επενδυτή.

Όπως είναι φυσικό τα «στοιχήματα» από τους αναλυτές του Μπάφετ σχετικά με τον λόγο που ο κορυφαίος επενδυτής δεν επενδύει σε μία εταιρεία με κεφαλαιοποίηση 634 δις δολάρια, έπεφταν βροχή.

Το κόλπο του Μπάφετ

Κάποιοι θυμήθηκαν ένα ένα απλό τεστ που κάνει ο Μπάφετ, όταν σκέφτεται να αγοράσει μία μετοχή.

Κοιτάζει τη τιμή της και τη σχέση που έχει το ύψος της με το εκτιμώμενο εύρος κερδών της. Αν δυσκολεύεται να υπολογίσει τα κέρδη της για τα επόμενα πέντε χρόνια, περνάει στην επόμενη επιλογή.

Κάποιοι το αποδίδουν στο ιδιόρρυθμο στυλ του Έλον Μάσκ. Ο Μπάφετ εξετάζει προσεκτικά τη διοικητική ομάδα μιας εταιρείας πριν αγοράσει μια μετοχή. Ο Έλον Μασκ , σύμφωνα με πολλούς, δεν ταιριάζει στο προφίλ του CEO που συνήθως επιλέγει ο Μπάφετ.

Το hype γύρω από τις μετοχές ποτέ δεν ενθουσίασε τον Μπάφετ και το έχει αποδείξει με τα Bitcoins. H μετοχή της Tesla αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα «φρενίτιδας» στη Wall Street.

Ο «σοφός της Όμαχα» είχε αποδώσει με πολύ χαρακτηριστικό τρόπο την τάση του να απομονώνεται από τον «θόρυβο» των άλλων επενδυτών.

«Το κόλπο στην επένδυση είναι να είναι στο γήπεδο και να βλέπεις τις μπαλιές (στο μπέιζμπολ) να αλλάζουν χέρια. Αν ακούσεις τον κόσμο να φωνάζει σε κάποιον «χτύπα τη μπάλα, ηλίθιε», τότε πρέπει απλά να τους αγνοήσεις».

Διαβάστε επίσης:

Γουόρεν Μπάφετ: Πώς περιγράφει τον ιδανικό διάδοχό του