Το «τέλειο χτύπημα» του Γουόρεν Μπάφετ στην Ιαπωνία που απέφερε μέσα σε λίγα χρόνια 4,5 δις δολάρια στον κορυφαίο επενδυτή επιβεβαιώνει ότι ο Σοφός της Όμαχα παραμένει πρωτοπόρος στις επενδύσεις.

Ο ίδιος αισθάνεται πιο ζωντανός από ποτέ στα 92 του χρόνια, τρώγοντας McDonalds και πίνοντας Coca-Cola, όμως δεν ισχύει το ίδιο για τους μετόχους της Berkshire Hathaway, οι οποίοι έχουν εκφράσει εδώ και καιρό την έντονη ανησυχία τους για την επόμενη ημέρα της κορυφαίας εταιρείας αξίας 710 δις δολαρίων που έχτισε ο Μπάφετ με πρώτη ύλη μια πτωχευμένη εταιρεία κλωστουφαντουργίας.

Στην μάζωξη των μετόχων της Berkshire Hathaway το περασμένο Σάββατο, ο Γουόρεν Μπάφετ δεν είχε άλλα περιθώρια παρά να αναφερθεί στον διάδοχό του. Όχι γιατί ο ίδιος αισθάνεται ότι έχει έρθει η ώρα να αποχωρήσει, ούτε και ο επί δεκαετίες συνεργάτης του Τσαρλς Μάνγκερ, ετών 99. Αλλά γιατί οι μέτοχοι δεν είχαν πεισθεί ακόμα για τις προθέσεις του κορυφαίου επενδυτή.

Και ο ίδιος φρόντισε να τους δώσει αυτό που θέλουν: τον διάδοχο να τριγυρνάει ανάμεσα σε 30.000 θαυμαστές του Μπάφετ και δεκάδες μετόχους της Berkshire Hathaway, έτοιμος να απαντήσεις σε σκληρές ερωτήσεις και παράλληλα να φωτογραφίζεται χαρούμενος δίπλα σε επενδυτές

Το όνομα αυτού…

Η επιβεβαίωση δεν ήρθε ως κεραυνός εν αιθρία. Ο  60χρονος Γκρεγκ Έιμπελ, αντιπρόεδρος σε όλες τις δραστηριότητες της εταιρείας, πλην των ασφαλιστικών, οι οποίες αντιμετωπίζουν και το μεγαλύτερο πλήγμα στον όμιλο ετερογενών δραστηριοτήτων, έχει τραβήξει ήδη από το 2018 τα βλέμματα των αγορών.

Μαζί με τον Ατζίτ Τζέιν προήχθησαν τσε αντιπρόεδροι της Berkshire Hathaway το 2018 και άτυπα ξεκίνησε μία κούρσα διαδοχής, τροφοδοτούμενη από τα μέσα ενημέρωσης.

Ο Μπάφετ βέβαια έχει διαψεύσει οποιαδήποτε κούρσα, επιμένοντας ότι ο Έιμπελ είχε τραβήξει εξαρχής την προσοχή του Σοφού της Όμαχα.

«Ο Ατζίτ δεν ήθελε ποτέ να διευθύνει την Berkshire», είχε ξεκαθαρίσει ο Μπάφετ, ο οποίος παράλληλα προετοίμαζε τον διάδοχό του για τα νέα του καθήκοντα.

Ο Έιμπελ συνόδευσε τον Μπάφετ στο ταξίδι του στην Ιαπωνία πριν λίγες εβδομάδες. Σε αυτό, ο Μπάφετ αφού πρώτα είχε αγοράσει μετοχές πέντε εμπορικών οίκων της Ιαπωνίας, δήλωσε ότι σχεδιάζει νέες επενδύσεις εκτοξεύοντας την αξία τους και παράλληλα τα κέρδη του.

Ο κορυφαίος επενδυτής κατά καιρούς έχει πλέξει το εγκώμιο του διαδόχου του, λέγοντας ότι αυτός έχει αναλάβει τις περισσότερες ευθύνες, και ο ίδιος απολαμβάνει τις δάφνες.

«Αυτό ακριβώς που ήθελα!», σχολίασε.

 Η κρυφή γοητεία που λείπει

Στη φετινή συγκέντρωση των μετόχων, το ζήτημα της διαδοχής, εν μέσω μίας τραπεζικής αναταραχής με τους επενδυτές να κρέμονται από τα χείλη του Μπάφετ, απασχόλησε έντονα τους παρευρισκόμενους.

Ο ντροπαλός και μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας Έιμπελ εμφανίστηκε με ένα τελείως διαφορετικό προφίλ στους διαδρόμους ενός από τα πιο κορυφαία γεγονότα για τους επενδυτές.

Το 2022 είχε περάσει απαρατήρητος, κρατώντας χαμηλό προφίλ. Φέτος, όμως, ήταν όλα διαφορετικά.

Περιηγήθηκε στους χώρους, μίλησε με τους παρευρισκόμενους, δέχτηκε πολλές ερωτήσεις σχετικά με θέματα της εταιρείας και φωτογραφήθηκε με πλήθος κόσμους, αφού πρώτα τους ευχαρίστησε για την τιμή που τους έκαναν με την παρουσία τους.

Ο Έιμπελ απάντησε σχεδόν σε όλες τις ερωτήσεις που δέχθηκε από τους μετόχους σχετικά με τα μελανά σημεία της εταιρείας, τους κλάδους που δεν τα πάνε και τόσο καλά και τις λύσεις που έχει δώσει σε προβλήματα.

Οι απαντήσεις του κρίθηκαν κάτι παραπάνω από καθησυχαστικές, καθώς είναι βαθύς γνώστης της εταιρείας και μοιράζεται ίδιες αντιλήψεις με τον μέντορά του, τον Μπάφετ. Παραδέχθηκε τις κακές συγκυρίες, εντόπισε τις ευκαιρίες και επιβεβαίωσε το γνωμικό του μεντορά του: «Χάνετε χρήματα για την εταιρεία και θα δείξω κατανόηση- χάνετε έστω και ένα ίχνος φήμης για την εταιρεία και θα γίνω αδίστακτος».

Αυτό που λείπει βέβαια, προς λύπη όλων είναι η «κρυφή» γοητεία του 92χρονου. Η Berkshire δεν έχει συνδεθεί μόνο με το ταλέντο του Μπάφετ στις επενδύσεις αλλά με την εντυπωσιακή προσωπικότητά του, το παιχνιδιάρικο λεξιλόγιό του και τις «ιστορικές» επιστολές του προς τους μετόχους, οι οποίες για πολλούς αποτελούν τη «Βίβλο» των επενδύσεων.

«Δεν έχω άλλη επιλογή»

Με τους μετόχους να προσπαθούν να ανακαλύψουν τις ευκαιρίες αλλά και τις παγίδες πίσω από την αλλαγή φρουράς, όποτε αυτή συμβεί, ο Μπάφετ δεν τους έχει αφήσει πολλά περιθώρια.

«Δεν έχω δεύτερη επιλογή. Αν κάτι συμβεί στον Γκρεγκ, θα έλεγα στους διευθυντές ότι έχουν πρόβλημα», έχει δηλώσει.

Ο ίδιος βλέπει στην επιλογή του την ικανότητα στην κατανομή κεφαλαίων και πολλά στοιχεία που ταιριάζουν στο προφίλ του διαδόχου έτσι όπως τον έχει περιγράψει σε πάνω από 50 επιστολές προς τους μετόχους του τις τελευταίες δεκαετίες.

Διαβάστε επίσης:

Warren Buffett: Επιβεβαίωσε τον διάδοχο του – Τι είπε για τις τραπεζικές αναταράξεις

Wall Street: Επιφυλακτικά και με μεικτά πρόσημα οι δείκτες αναμένοντας τα στοιχεία για τον πληθωρισμό