Η Wall Street το γνωρίζει πολύ καλά. Χωρίς τεχνολογικά «πυροτεχνήματα» η εκτόξευση στους χρηματιστηριακούς δείκτες είναι ένα παιχνίδι a priori χαμένο.

Όχι όμως για τον πιο διάσημο επενδυτή Γουόρεν Μπάφετ που τα τελευταία 60 χρόνια και σε ηλικία 93 ετών συνεχίζει να κάνει την Wall Street να χορεύει στους ρυθμούς του.

Νέο ρεκόρ

Ο Γουόρεν Μπάφετ, αεικίνητος και διαυγής παρά το προχωρημένο της ηλικίας του, πρόσθεσε ένα ακόμα επίτευγμα στο πυκνό βιογραφικό του: να οδηγήσει την Berkshire Hathaway, την εταιρεία που αγόρασε ως μία χρεοκοπημένη κλωστουφαντουργία και την εξέλιξε σε έναν τεράστιο όμιλο ετερογενών επενδύσεων από ασφαλιστικές εταιρείες έως τραπεζικούς κολοσσούς, στο κλαμπ του ενός τρισεκατομμυρίου δολαρίων σε κεφαλαιοποίηση.

Ένα inclusive κλαμπ στο οποίο μέχρι στιγμής μόνο τεχνολογικές εταιρείες έχουν καταφέρει να μπουν. Ο Μπάφετ έσπασε την κατάρα και για λίγο άγγιξε το 1 τρισ. δολάρια, με την Berkshire να είναι η πρώτη μη τεχνολογική εταιρεία που φλερτάρει εδώ και καιρό και χθες έστω και για λίγο μπήκε σε αυτό το κλαμπ.

Old fashioned επενδυτής

«Η Berkshire το έκανε με τον πιο αργό, αλλά πιο σίγουρο τρόπο», σχολίασε ο Steve Check, ιδρυτής και επικεφαλής επενδύσεων της Check Capital Management στο Bloomberg, λίγο μετά το επίτευγμα του Μπάφετ. «Είναι πιο δύσκολο να βγάλεις χρήματα με τον παλιομοδίτικο τρόπο», παραδέχτηκε.

Όμως τα δύσκολα φαίνεται ότι είναι το αγαπημένο αντικείμενο του επενδυτή, ο οποίος έχει καταφέρει όχι μόνο να επιβιώσει αλλά να διατηρήσει το σερί επιτυχιών του, ακόμα και σε δύσκολες συνθήκες.

«Σου παίρνει 20 χρόνια να χτίσεις μια φήμη και μόλις πέντε λεπτά για να την καταστρέψεις. Αν σκεφτεί αυτό, τότε θα λειτουργείς πολύ διαφορετικά» έχει αναφέρει ο διάσημος επενδυτής σε μία από τις περιβόητες επιστολές που στέλνει ετησίως στους μετόχους της Berkshire Hathaway.

Για τον Γουόρεν Μπάφετ άλλωστε, οι επενδύσεις ήταν ένας μαραθώνιος. Αγόρασε τις πρώτες του μετοχές στην ηλικία των 11 ετών και κατάφερε σε μια πορεία 70 χρόνων να κάνει όλο τον κόσμο να μιλάει γι’ αυτόν και να θεωρεί ότι είναι ο μόνος που μπορεί να «μαντέψει» σωστά την απρόβλεπτη Wall Street. Και όχι μόνο, καθώς τα τελευταία χρόνια το φαινόμενο «Μπάφετ» εκτόξευσε και το ιαπωνικό χρηματιστήριο, όταν έγινε γνωστό ότι ο «Σοφός της Όμαχα» έχει προχωρήσει σε ένα μεγάλο επενδυτικό στοίχημα σε πέντε εμπορικού οίκους της Ιαπωνίας.

Αν και έχει κάνει πολλά λάθη στη καριέρα του, τα οποία κόστισαν δεκάδες δις στους επενδυτές της Berkshire Hathaway, το χιούμορ με το οποίο έχει παραδεχτεί ενώπιων τους τα λάθη του, αλλά και τα κέρδη που έχει φέρει πίσω χάρη σε εύστοχες επιλογές, τον έχουν κάνει τον αγαπημένο επενδυτή παγκοσμίως.

«Η πιο ηλίθια μετοχή που αγόρασα»

Χαρακτηριστικό της σχέσης που έχει αναπτύξει με τους μετόχους του είναι η εξιστόρηση από τον ίδιο για το πώς αγόρασε την Berkshire Hathaway.

Προς έκπληξη όλων, κατά τη διάρκεια μιας εμφάνισής του στο CNBC το 2010, ο Μπάφετ αποκάλεσε την εμβληματική εταιρεία του «την πιο ηλίθια μετοχή που αγόρασα ποτέ».

Το 1962 ο Μπάφετ είχε δημιουργήσει ένα μερίδιο σε μια τότε αποτυχημένη εταιρεία κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων, αλλά συμφώνησε να πουλήσει τη μετοχή του πίσω στον ιδιοκτήτη, Seabury Stanton στα 11,50 δολάρια ανά μετοχή. Αλλά όταν ο Μπάφετ έλαβε την επιστολή προσφοράς από την Berkshire, η τιμή είχε αλλάξει σε 11 δολάρια.

Ο δραστήριος επενδυτής έψαχνε εκδίκηση για την αλλαγή στη τιμή και ξεκίνησε να αγοράζει μετοχές μέχρι που ανέλαβε τον έλεγχο της εταιρείας και απέλυσε τον Stanton.

Στη συνέχεια, ο ίδιος συνειδητοποίησε ότι θα μπορούσε να είχε πουλήσει τις μετοχές και με τα χρήματα αυτά να επενδύσει σε μία ασφαλιστική επιχείρηση. Σε αυτήν που εξέλιξε την Berkshire Hathaway, χωρίς να έχει προηγηθεί μία αποτυχημένη αγορά μία χρεοκοπημένης εταιρείας, στην οποία αφιέρωσε χρόνο και χρήμα για να την αναζωογονήσει.

Πόσο του κόστισε αυτό το λάθος; Περίπου 200 δις δολάρια.

Το μάθημα που πήρε ο Μπάφετ από αυτό το λάθος είναι ότι άφησε τα συναισθήματά του να επηρεάσουν τις επενδυτικές του αποφάσεις, όπως εξήγησε στους μετόχους του.

Διαβάστε επίσης:

Πολωνία: Στην άμυνα το 4,7% του ΑΕΠ της το 2025

Hyundai: Θα διπλασιάσει τη σειρά υβριδικών αυτοκινήτων – Επαναγορά μετοχών ύψους 3 δισ. δολ.

CVC Capital Partners: Eπενδύει στην σουηδική Odevo, με αποτίμηση άνω των 3 δισ. δολαρίων