ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Τα μεγάλα σχέδια της Intralot, το παρασκήνιο για τη ΔΕΠΑ, οι νέες business του Λου Κολλάκη, έτοιμος ο Φέσσας, οι αλλαγές του Νεμπή, τα νέα πλοία του Προκοπίου, το κάλεσμα της Μήτση, οι περιπέτειες της πλατινομαλλούσας σε Βουλιαγμένη – Λεγρενά και ο ΧΧ
Ο Σοφός της Όμαχα, Γουόρεν Μπάφετ είναι από τους λίγους επενδυτές που ακόμα και εν μέσω μίας τέλειας καταιγίδας στις αγορές , καταφέρνει να βγει κερδισμένος.
Η κατάρρευση των χρηματιστηριακών δεικτών την περασμένη Δευτέρα, η οποία στοίχισε 5,6 τρισ. δολάρια παγκοσμίως έφερε τις πρακτικές του Μπάφετ στο μικροσκόπιο των επενδυτών.
Ο κορυφαίος επενδυτής νωρίτερα είχε κάνει δύο κινήσεις που «μπέρδεψαν» τις αγορές.
To ξεπούλημα της Apple
Ο Μπάφετ έχει χτίσει την επενδυτική του καριέρα πάνω στο μοναδικό του χαρακτηριστικό να έχει υπομονή και να λειτουργεί αποκλειστικά ως μακροπρόθεσμος επενδυτής και όχι ως καιροσκόπος.
Γι’ αυτό και όταν πριν λίγες ημέρες αποφάσισε να πουλήσει σχεδόν το 50% των μετοχών του στην Apple εξέπληξε τη Wall Street. Τις προηγούμενες δεκαετίες, ο Σοφός της Όμαχα είχε λάβει «γενναιόδωρες» θέσεις στην εταιρεία που κατασκευάζει τα δημοφιλή iPhones, με το ποσοστό του να είναι το μεγαλύτερο που είχε σε οποιαδήποτε άλλη εταιρεία.
Ακόμα και μετά το ξεπούλημα των μετοχών, η συμμετοχή του στην Apple παραμένει η μεγαλύτερη στο χαρτοφυλάκιό της Berkshire Hathaway.
Το 2024 ήταν για τον επενδυτή η χρονιά της μεγάλης «φυγής», καθώς νωρίτερα είχε πουλήσει ένα ακόμα 13% της συμμετοχής του, στις αρχές του α’ τριμήνου.
Τότε είχε μιλήσει για φορολογικούς λόγους που τον οδήγησαν στο να πουλήσει «λίγη Apple» όπως είχε αναφέρει.
Ειδικότερα μέσα στους πρώτους έξι μήνες του έτους ο Μπάφετ πούλησε συγκεκριμένα περίπου 390 εκατομμύρια μετοχές της Apple το δεύτερο τρίμηνο 2024 και είχε πουλήσει άλλα 115 εκατομμύρια μετοχές το πρώτο τρίμηνο 2024, σε μία περίοδο που η τιμή της μετοχής της Apple κατέγραφε άνοδο 23%.
Οι πωλήσεις αυτές είναι κόντρα στην πολιτική του Μπάφετ να κάνει μακροπρόθεσμες τοποθετήσεις και κάποιοι επενδυτές το εξέλαβαν ως ένα σημάδι ανησυχίας ενός από τους πλουσιότερους ανθρώπους του κόσμου για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας.
Οι φήμες και τα σενάρια οργίασαν λίγες ημέρες μετά, όταν στην αρχή της εβδομάδας οι αγορές άνοιξαν στο κόκκινο με βαριές απώλειες και τις τεχνολογικές μετοχές, μεταξύ αυτών και της Apple, να ηγούνται της κατάρρευσης καταγράφοντας ζημιές που ξεπέρασαν το 7%.
Big in Japan
Εκείνη την ημέρα δεν βρέθηκαν μόνο οι αμερικανικές μετοχές στη δίνη ενός ξεπουλήματος. Οι ιαπωνικοί δείκτες κατέγραψαν τις μεγαλύτερες ενδοσυνεδριακές απώλειες, με τον Μπάφετ να μονοπωλεί και πάλι το ενδιαφέρον, καθώς εδώ και περίπου τέσσερα χρόνια έχει τοποθετηθεί στους πέντε μεγαλύτερους εμπορικούς οίκους της Ιαπωνίας.
Κι αυτό που σκέφτηκαν οι περισσότεροι, είναι ότι η βουτιά στους ιαπωνικούς δείκτες είναι ακόμα μία ευκαιρία για τον δραστήριο επενδυτή να αυξήσει τις θέσεις του σε πολύ καλύτερη τιμή.
Η Berkshire κατέχει κατά μέσο όρο περίπου το 8,2% σε καθεμία από τις Marubeni, Itochu, Sumitomo, Mitsui & Co. και Mitsubishi, σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε το Bloomberg. Κατά τη διάρκεια του πρόσφατου sell off, η Marubeni και η Mitsui & Co. σημείωσαν τη μεγαλύτερη πτώση μεταξύ των εταιρειών, κατά 31%. Οι μετοχές των εμπορικών οίκων επλήγησαν σε μεγαλύτερο ποσοστό από την ευρύτερη αγορά, καθώς εγείρονταν ανησυχίες ότι ένα ισχυρότερο γεν θα μπορούσε να «ξεφουσκώσει» τα έσοδά τους στο εξωτερικό.
Αυτό που φούντωσε τα σενάρια είναι ο τεράστιος όγκος μετρητών που μαζεύει σταθερά η εταιρεία τα τελευταία χρόνια. Σε περίπτωση που η Berkshire αποφασίσει να αυξήσει τις συμμετοχές της, διαθέτει ένα «βουνό» μετρητών που έφθασε στο ποσό ρεκόρ των 276,9 δισ. δολαρίων κατά το δεύτερο τρίμηνο, μετά την πώληση μετοχών της Apple.
Άλλοι, πάλι, βλέπουν πιθανότητες στο να επεκτείνει τις επενδύσεις του στην Ιαπωνία, καθώς υπάρχουν ευκαιρίες σε ασφαλιστικές εταιρείες και τράπεζες, επενδύσεις που στις ΗΠΑ αποτελούν το μεγαλύτερο μέρος του χαρτοφυλακίου τους.
Ο Mineo Bito, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Bito Financial Service, ο οποίος παρακολουθεί από το 2014 τις συνεδριάσεις των μετόχων της εταιρείας Berkshire Hathaway στην Ομάχα της Νεμπράσκα βλέπει τον δισεκατομμυριούχο να παραμένει επικεντρωμένος στους οίκους συναλλαγών και να εργάζεται για την εύρεση νέων τρόπων συνεργασίας.
Διαβάστε επίσης:
Novo Nordisk: Μετά το διάσημο Ozempic, επόμενο στοίχημα τα εμβόλια κατά του καρκίνου
Μάρκο Κολάνοβιτς: Είναι ο πρώην αναλυτής της JP Morgan η Κασσάνδρα των αγορών;
Στα σκαριά μέγα deal στα σνακ: Η Mars εξετάζει να εξαγοράσει τα Pringles