Το νέο μοντέλο που προωθεί η γιγάντια αμερικανική εταιρεία «θα επηρεάσει τη διαφημιστική αγορά και θα αναστατώσει το εμπορικό μοντέλο του ψηφιακού Τύπου», καταγγέλλουν σε κοινή ανακοίνωσή τους οι ενώσεις EMMA (European Media Magazine Association, αντιπροσωπεύει περισσότερους από 15.000 εκδοτικούς οίκους στην Ευρώπη που εκδίδουν πάνω από 50.000 περιοδικά) και ENPA (European Newspaper Publishers’ Association, αντιπροσωπεύει πάνω από 5.200 ευρωπαϊκές εθνικές, περιφερειακές και τοπικές εφημερίδες).
«Σε τελική ανάλυση» θα επιτρέψει στην Google «να επεκτείνει περαιτέρω το μονοπώλιό της στα δεδομένα», προσθέτουν οι ενώσεις αυτές, εφόσον δεν θα είναι «πλέον δυνατό σε τρίτους να κατανοήσουν και να χειριστούν αποτελεσματικά τις καταγραφές δεδομένων».
Οι εκδότες εκτιμούν πως «μια τόσο σημαντική αλλαγή στη λειτουργία της ψηφιακής οικονομίας δεν πρέπει να αποφασίζεται από έναν τεχνολογικό γίγαντα του ιδιωτικού τομέα».
Ζητούν από τους Ευρωπαίους νομοθέτες να χρησιμοποιήσουν τα νέα σχέδιά τους για την κανονιστική ρύθμιση του ψηφιακού τομέα για να «περιορίσουν τη διακριτική ευχέρεια των πλατφορμών, να διαφυλάξουν το θεμιτό ανταγωνισμό και τη βιωσιμότητα του Τύπου στην Ευρώπη».
Η Google ανακοίνωσε στις 3 Μαρτίου πως από το δεύτερο τρίμηνο θα προχωρήσει σε δοκιμές στην Chrome, τη μηχανή της περιήγησης στο διαδίκτυο, του νέου συστήματός της διαφημιστικής στόχευσης που είναι βασισμένο σε ομάδες κοινού.
Το σύστημα αυτό έχει στόχο να αντικαταστήσει τα τρίτα cookies, τα οποία επιτρέπουν να στοχεύονται εξατομικευμένα οι χρήστες, αλλά προκαλούν τις αντιδράσεις των υπερασπιστών του εμπιστευτικού χαρακτήρα των δεδομένων.
Οι διαφημιζόμενοι θα στοχεύουν πλέον τμήματα του κοινού που περιλαμβάνουν εκατοντάδες ή χιλιάδες ανθρώπους και θα προσδιορίζονται από την Google ανάλογα με την περιήγηση των χρηστών στο Ίντερνετ. Όμως η Google δεν θα δημιουργήσει συστήματα αναγνώρισης εναλλακτικά στα cookies «για να ιχνηλατούν τα άτομα όταν σερφάρουν», εξήγησε.
Για τις EMMA και EMPA, «μια τέτοια αλλαγή θα επηρεάσει δυσανάλογα τους μικρούς παίκτες», οι οποίοι δεν θα μπορέσουν «να προσαρμόσουν το εμπορικό μοντέλο τους».
«Όλα τα μακροπρόθεσμα εμπορικά μοντέλα, που είναι βασισμένα στα δεδομένα, θα εξαρτώνται πλήρως και απολύτως από την Google, η οποία μπορεί μονομερώς και χωρίς συνέπειες να αποφασίζει και να τροποποιεί κάθε κανόνα», προσθέτουν.
Η Google αναμένεται να κερδίσει 116,7 δισ. δολάρια σε καθαρά διαφημιστικά έσοδα το 2021 (+18,4% σε έναν χρόνο), δηλαδή σχεδόν το 30% αυτής της αγοράς, σύμφωνα με το γραφείο eMarketer.
Διαβάστε ακόμη:
Με καθυστέρηση η επιβολή εισφορών από τον e- ΕΦΚΑ για όσους έχουν παράλληλη ασφάλιση από το 2020
Servicers: Γιατί θα πάρουν 250.000 ακίνητα μέσω πλειστηριασμών και συναινετικής πώλησης
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Schroders Insight: Πώς οι διακυμάνσεις στις τιμές του πετρελαίου θα επηρεάσουν τις ευρύτερες χρηματοπιστωτικές αγορές
- Πάνος Λασκαρίδης: Επίτιμος καθηγητής σε Πανεπιστήμιο της Κίνας
- ΓΣΕΕ: 24ωρη απεργία την Τετάρτη – Πώς θα κινηθούν λεωφορεία, τρόλεϊ και σιδηρόδρομος
- ΙΟΒΕ: Ήπια υποχώρηση του οικονομικού κλίματος τον Οκτώβριο – Βελτίωση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης