Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Bloomberg

Google: Το απίστευτο σενάριο που εξετάζουν οι ΗΠΑ για να «χτυπήσουν» το μονοπώλιο της εταιρείας

Sundar Pichai, CEO Google

Sundar Pichai, CEO Google

Τη διάσπαση της Google εξετάζει το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης μετά από δικαστική απόφαση-σταθμό, στην οποία αναφέρεται ότι η εταιρεία μονοπωλεί την αγορά διαδικτυακής αναζήτησης, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Bloomberg.

Μία τέτοια κίνηση, θα αποτελούσε την πρώτη απόπειρα της Ουάσινγκτον να διασπάσει μια εταιρεία για παράνομες μονοπωλιακές πρακτικές μετά τις ανεπιτυχείς προσπάθειες διάλυσης της Microsoft πριν από δύο δεκαετίες.

Οι λιγότερο σοβαρές επιλογές περιλαμβάνουν τον εξαναγκασμό της Google να μοιράζεται περισσότερα δεδομένα με τους ανταγωνιστές της και μέτρα για να την εμποδίσουν να αποκτήσει αθέμιτο πλεονέκτημα σε προϊόντα τεχνητής νοημοσύνης.

Εκτός από αυτό, η αμερικανική κυβέρνηση πιθανότατα θα επιδιώξει την απαγόρευση των αποκλειστικών συμβάσεων που βρίσκονταν στο επίκεντρο της υπόθεσής της κατά της Google.

Σε περίπτωση που τελικά το υπουργείο Δικαιοσύνης προωθήσει ένα σχέδιο διάσπασης, οι πιο πιθανές μονάδες να βρεθούν στο μικροσκόπιο, είναι το λειτουργικό σύστημα Android και το πρόγραμμα περιήγησης Chrome.

Οι αρχές εξετάζουν επίσης το ενδεχόμενο να προσπαθήσουν να επιβάλουν μια πιθανή πώληση του AdWords, της πλατφόρμας που χρησιμοποιεί η εταιρεία για την πώληση διαφημίσεων κειμένου.

Σημειώνεται ότι οι συζητήσεις του υπουργείου Δικαιοσύνης έχουν ενταθεί μετά την απόφαση του δικαστή Amit Mehta, στις 5 Αυγούστου, σύμφωνα με την οποία η Google μονοπωλεί παράνομα τις αγορές της διαδικτυακής αναζήτησης και των διαφημίσεων κειμένου αναζήτησης.

Από την άλλη, η Google έχει αναφέρει ότι θα ασκήσει έφεση στην απόφαση αυτή, ωστόσο, ο Mehta διέταξε τις δύο πλευρές να ξεκινήσουν τα σχέδια για τη δεύτερη φάση της υπόθεσης, που θα περιλαμβάνει τις προτάσεις της κυβέρνησης για την αποκατάσταση του ανταγωνισμού, συμπεριλαμβανομένου ενός πιθανού αιτήματος διάσπασης.

Εκπρόσωπος της Google και του υπουργείου Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, αρνήθηκαν να σχολιάσουν το θέμα στο Bloomberg.

Εάν τελικά πραγματοποιηθεί αναγκαστικός μετασχηματισμός της Google, θα αποτελούσε τη μεγαλύτερη διάσπαση στις ΗΠΑ, από τη διάσπαση της AT&T τη δεκαετία του 1980.

Αξίζει να αναφερθεί ότι η απόφαση του Mehta ακολουθεί μια ετυμηγορία από μια κριτική επιτροπή στην Καλιφόρνια τον Δεκέμβριο που διαπίστωσε ότι η εταιρεία μονοπωλούσε τη διανομή εφαρμογών Android.

Η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου, η οποία επιβάλλει επίσης τους αντιμονοπωλιακούς νόμους, κατέθεσε μια σύντομη δήλωση σε αυτήν την υπόθεση αυτή την εβδομάδα και είπε ότι η Google δεν πρέπει να επιτρέπεται «να ωφεληθεί  από την παράνομη μονοπώληση».

Η Google πλήρωσε έως και 26 δισεκατομμύρια δολάρια σε εταιρείες για να καταστήσει τη μηχανή αναζήτησής της προεπιλεγμένη σε συσκευές και προγράμματα περιήγησης ιστού, με τα 20 δισεκατομμύρια δολάρια από αυτά να πηγαίνουν στην Apple.

Η απόφαση του Mehta διαπίστωσε ακόμη ότι η Google μονοπωλούσε τις διαφημίσεις που εμφανίζονται στην κορυφή μιας σελίδας αποτελεσμάτων αναζήτησης για να προσελκύσει τους χρήστες σε ιστότοπους, γνωστές ως διαφημίσεις κειμένου αναζήτησης.

Αυτές πωλούνται μέσω του Google Ads, το οποίο μετονομάστηκε από το AdWords το 2018 και προσφέρει στους επαγγελματίες του μάρκετινγκ έναν τρόπο να προβάλλουν διαφημίσεις σε συγκεκριμένες λέξεις-κλειδιά αναζήτησης που σχετίζονται με την επιχείρησή τους.

Περίπου τα δύο τρίτα των συνολικών εσόδων της Google προέρχονται από διαφημίσεις αναζήτησης, που ανέρχονται σε περισσότερα από 100 δισεκατομμύρια δολάρια το 2020.

Διαβάστε επίσης: 

Alphabet: Ξεπέρασε τις εκτιμήσεις των αναλυτών – Για πρώτη φορά πάνω από 10 δισ. τα έσοδα από το Cloud

Alphabet (Google): Γιατί ναυάγησε το κυοφορούμενο deal των 23 δισ. δολ. με την Wiz

Alphabet (Google): Κοντά σε εξαγορά μαμούθ $23 δισ. – Η μεγαλύτερη του τεχνολογικού γίγαντα