ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Χέρι βοηθείας σε περισσότερες από 700.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις δίνει, σύμφωνα με έρευνα της AlphaBeta Economics, το Google Cloud, η επένδυση της πολυεθνικής στην Ελλάδα, που ανακοινώθηκε επίσημα χθες από τα στελέχη της, στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.
Σύμφωνα με την έρευνα, το Google Cloud απαλλάσσει τους πελάτες της από την ανάγκη να κατέχουν ή λειτουργούν data centers και διακομιστές, ενώ παράλληλα μπορεί να υιοθετηθεί από το δημόσιο, απελευθερώνοντας πόρους για την οικονομία. Υπολογίζεται μάλιστα ότι η αύξηση των επενδύσεων σε τεχνολογίες cloud από τον δημόσιο τομέα το διάστημα 2024 – 2030, θα έχει αποτέλεσμα ισοδύναμο με υψηλότερες δαπάνες για τη δημόσια υγεία κατά 139 εκατ. δολάρια.
Μιλώντας για τον ιδιωτικό τομέα, η υιοθέτηση του cloud από τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα θα αυξήσει την παραγωγικότητα κατά 3,5% σε ορίζοντα οκταετίας. «Η παραγωγικότητα θα επιτρέπει στις επιχειρήσεις να παράγουν περισσότερα αποτελέσματα με λιγότερες εισροές, γεγονός που απελευθερώνει πόρους για μεγαλύτερες επενδύσεις. Αυτό εκτός από την αύξηση των πραγματικών μισθών που οδηγεί σε υψηλότερη κατανάλωση, θα οδηγήσει στην αύξηση της δημιουργίας θέσεων εργασίας», αναφέρει η έρευνα.
1.221 νέες θέσεις εργασίας το 2024
Οι θέσεις εργασίας των ψηφιακών υποδομών της Google, πάντως, θα φτάσουν τις 1.221 το 2024, τις 2.881 το 2025, τις 10.703 το 2028 και τις 19.413 το 2030.
Όπως είπε η πρόεδρος της Google Cloud International, Αντέρ Φοξ Μάρτιν, η επένδυση θα συμβάλει στο ΑΕΠ της χώρας 2,2 δισ. δολάρια έως το τέλος του 2030. Για το 2024, η συμβολή αυτή μεταφράζεται σε 45 εκατ., σε 103 εκατ. δολάρια το 2025, σε 377 εκατ. δολάρια το 2028 και σε 681 εκατομμύρια το 2030.
Το πρώτο Google Cloud region στη χώρα θα βοηθήσει στην κάλυψη της αυξανόμενης ζήτησης για υπηρεσίες cloud στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο, προκειμένου οι οργανισμοί να εξασφαλίζουν ψηφιακά προϊόντα και υπηρεσίες πιο αξιόπιστα και σε υψηλότερες ταχύτητες. Το cloud προσφέρει σε επιχειρήσεις όλων των μεγεθών, συμπεριλαμβανομένων οργανισμών του δημοσίου τομέα, πρόσβαση σε κρίσιμες τεχνολογίες, όπως τεχνητή νοημοσύνη, κβαντικούς υπολογισμούς, υπολογιστικά εργαλεία big data και δίκτυα 5G, σε μια εποχή που όλα αυτά είναι πιο σημαντικά από κάθε άλλη φορά. Με τη βοήθεια τόσο των τεχνολογιών αυτών, όσο και των εκπαιδευτικών πόρων του Google Cloud, η Ελλάδα θα μπορέσει να δημιουργήσει ένα ισχυρό οικοσύστημα καταρτισμένων ανθρώπων, οι οποίοι θα είναι σε θέση να καλύψουν τις αυξανόμενες τεχνικές ανάγκες της χώρας.
Στα σχέδια της Google είναι επίσης η συνεργασία με τη Deloitte για τη δημιουργία κέντρων αριστείας αφιερωμένων στη βιωσιμότητα και την τεχνητή νοημοσύνη, σε Πάτρα και Θεσσαλονίκη (το τελευταίο, Alexander Competence Center, λειτουργεί ήδη από τη Deloitte), η προσφορά του Google.org, του φιλανθρωπικού βραχίονα της Google, στον οργανισμό INCO και στο Impact Hub, ύψους 1 εκατ. ευρώ για την υποστήριξη κοινωνικών επιχειρήσεων από υποεκπροσωπούμενες κοινότητες, οι οποίες επικεντρώνονται σε βιώσιμες λύσεις και στον οικοτουρισμό στην Ελλάδα και η συνεργασία με το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, ώστε μέσα από την ψηφιακή πλατφόρμα Google Arts & Culture ο πολιτισμός της Ελλάδας να γίνει ακόμη πιο προσβάσιμος στο παγκόσμιο κοινό.
Διαβάστε επίσης
Google: Cloud Region στην Ελλάδα με συμβολή 2,2 δισ. στο ΑΕΠ έως το 2030
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Σε ρυθμούς καρναβαλιού η Πάτρα – Απόψε η τελετή έναρξης
- Ένας 35χρονος μεταφέρθηκε στο ΚΑΤ από τον Πύργο με τραύμα στον τράχηλο από επίθεση
- Παύλος Μαρινάκης: Η Ελλάδα υποδέχεται τη δεύτερη θητεία Τραμπ με την εντελώς αντίθετη εικόνα σε σχέση με αυτή που είχε την πρώτη θητεία
- Σύνοδος ΕΛΚ: «Σημαντικό η Γερμανία να τεθεί στο στρατόπεδο του ΕΛΚ», τόνισαν συνεργάτες του Μητσοτάκη