ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Τα αντίποινα της Κίνας στην κυβέρνηση Τραμπ δεν σταματούν στους δασμούς 10% και 15% στα εισαγόμενα προϊόντα, αλλά επεκτείνονται και στους τεχνολογικούς κολοσσούς.
Ειδικότερα, οι ρυθμιστικές αρχές της Κίνας ανακοίνωσαν ότι θα ξεκινήσουν έρευνα για την Google, με αντικείμενο παραβιάσεις της αντιμονοπωλιακής νομοθεσίας.
Την ίδια στιγμή, η Google βρίσκεται στο στόχαστρο των ρυθμιστικών αρχών σε πολλές χώρες, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, καθώς κατηγορείται για μονοπωλιακές πρακτικές στη γενική αγορά αναζήτησης.
Η εταιρεία έχασε μια αγωγή τον Αύγουστο που υπέβαλε η κυβέρνηση των ΗΠΑ το 2020.
Τον Νοέμβριο, το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ πίεσε την Alphabet, μητρική εταιρεία της Google, να πουλήσει το δημοφιλές πρόγραμμα περιήγησης (browser) Chrome.
Ωστόσο, το υπουργείο άνοιξε και άλλη υπόθεση το 2023, στοχεύοντας στην τεχνολογία που χρησιμοποιείται από το διαφημιστικό κομμάτι της εταιρείας.
Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση της Κίνας ανακοίνωσε πως θα προχωρήσει την επόμενη εβδομάδα στην επιβολή τελωνειακών δασμών 15% στον άνθρακα και στο υγροποιημένο φυσικό αέριο (ΥΦΑ) που εισάγονται στη χώρα από τις ΗΠΑ, σκληραίνοντας τη στάση της στο μπραντεφέρ για το εμπόριο στο οποίο ενεπλάκη με τον Ντόναλντ Τραμπ.
Ακόμη, θα επιβληθούν τελωνειακοί δασμοί 10% στο εισαγόμενο αμερικανικό πετρέλαιο, καθώς και σε διάφορα προϊόντα άλλων κατηγοριών από τις ΗΠΑ, όπως ιδίως τα αγροτικά μηχανήματα, τα σπορ αυτοκίνητα μεγάλου κυβισμού και τα SUV, σύμφωνα με ανακοινώσεις των υπουργείων Εμπορίου και Οικονομικών.
Αυτά ήρθαν ως απάντηση στους επιπλέον δασμών 10% στο σύνολο των κινεζικών προϊόντων που εισάγονται στην αμερικανική αγορά, τους οποίους επέβαλε η κυβέρνηση Τραμπ.
Οι αμερικανοί δασμοί που προώθησε η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ «παραβιάζουν κατάφωρα τους κανόνες του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ), δεν κάνουν τίποτε για να επιλυθούν τα προβλήματα των ίδιων (των ΗΠΑ) και διαταράσσει την φυσιολογική οικονομική και εμπορική συνεργασία» των δυο χωρών, σημείωσε το υπουργείο Οικονομικών της Κίνας.
Διαβάστε επίσης:
Νέα ανατροπή! Μετά το Μεξικό, ο Τραμπ αναστέλλει για έναν μήνα και τους δασμούς στον Καναδά
Κίνα: Αύξηση 1,3% κατέγραψαν τα έσοδα των κρατικών επιχειρήσεων το 2024
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Το καταξιωμένο δωρεάν επιμορφωτικό πρόγραμμα δεξιοτήτων STEAM για όλους τους εκπαιδευτικούς είναι και πάλι ανοιχτό για υποβολή συμμετοχών
- Προφυλακιστέος ο κατηγορούμενος συνεργός για τη δολοφονία του τοπογράφου Παναγιώτη Στάθη
- Τα METRO Cash & Carry, ο One Stop Shop προορισμός για κάθε επαγγελματία, συμμετέχουν στην έκθεση HORECA για 5η χρονιά
- PepsiCo: Πωλήσεις κάτω των προσδοκιών το δ’ τρίμηνο – Καθαρά κέρδη στα $1,52 δισ.