Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Bloomberg

Google: Συμφωνία με την Kairos Power για την ανάπτυξη μικρών πυρηνικών αντιδραστήρων

Sundar Pichai, CEO Google

Sundar Pichai, CEO Google

Η Google της Alphabet Inc. επενδύει στην ανάπτυξη της πυρηνικής ενέργειας επόμενης γενιάς, στηρίζοντας μια εταιρεία που κατασκευάζει μικρούς αρθρωτούς αντιδραστήρες και συμφωνώντας να αγοράσει ενέργεια μόλις οι εγκαταστάσεις αρχίσουν να τροφοδοτούν τα δίκτυα των ΗΠΑ.

Η Google υπέγραψε συμφωνία με την Kairos Power για την κατασκευή μιας σειράς των λεγόμενων SMRs που χρησιμοποιούν τεχνολογία ψύξης με τηγμένο άλας.

Η κίνηση αυτή εντάσσεται στο πλαίσιο μιας προσπάθειας να τεθεί σε απευθείας σύνδεση νέα ηλεκτρική ενέργεια χωρίς άνθρακα, καθώς η εταιρεία αναπτύσσει κέντρα δεδομένων την επόμενη δεκαετία, δήλωσε ο Michael Terrell, ανώτερος διευθυντής ενέργειας και κλίματος της Google. Οι προμήθειες ρεύματος αναμένεται να ξεκινήσουν μεταξύ 2030 και 2035.

Η Google και η Kairos δήλωσαν τη Δευτέρα ότι η τεχνολογική εταιρεία είχε κάνει παραγγελία για SMR συνολικής ισχύος 500 MW.

Οι μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας αγωνίζονται να εξασφαλίσουν προμήθειες ενέργειας για τα τεράστια κέντρα δεδομένων που απαιτούνται για τη λειτουργία συστημάτων τεχνητής νοημοσύνης.

Η αυξανόμενη ζήτηση για ενέργεια ωθεί τις επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας να κατασκευάσουν περισσότερες μονάδες φυσικού αερίου, υπονομεύοντας τους υψηλούς περιβαλλοντικούς στόχους τόσο της βιομηχανίας όσο και των εταιρειών τεχνολογίας. Αυξάνει επίσης το ενδιαφέρον για τα πυρηνικά εργοστάσια που παρέχουν καθαρή ενέργεια όλες τις ώρες.

«Ψάχνουμε για καθαρή νέα καθαρή ενέργεια», δήλωσε ο Terrell. «Δεν επιδιώκουμε να επαναχρησιμοποιήσουμε την υπάρχουσα καθαρή ενέργεια». 

Ο Terrell περιέγραψε τη συμφωνία με την Kairos ως την πρώτη του είδους της, η οποία περιλαμβάνει την απορρόφηση ενέργειας σε πολλούς SMR, σε μια προσπάθεια να ξεκινήσει η ανάπτυξη της τεχνολογίας.

Τόσο η Google όσο και η Kairos Power αρνήθηκαν να σχολιάσουν τους οικονομικούς όρους ή τη δομή της συμφωνίας.

Οι εταιρείες εξακολουθούν να συζητούν εάν κάποια έργα θα φιλοξενήσουν δύο ή περισσότερους αντιδραστήρες.

Διαβάστε επίσης:

Google: Οι ΗΠΑ εξετάζουν το ενδεχόμενο διάσπασης του ομίλου

Ericsson: Κέρδη καλύτερα των εκτιμήσεων στο τρίτο τρίμηνο – Ώθηση από την ανάπτυξη στις ΗΠΑ

Eli Lilly: Επένδυση 364 εκατ. λιρών στον τομέα βιοτεχνολογίας της Βρετανίας