• Business

    Google: Πρόστιμο ύψους €2,4 δισ. από το ανώτατο δικαστήριο της ΕΕ

    • Bloomberg
    Sundar Pichai, CEO Google

    Sundar Pichai, CEO Google


    Μάταιη αποδείχθηκε η προσπάθεια της Google να αποφύγει ένα πρόστιμο μαμούθ 2,4 δισεκατομμυρίων ευρώ από την Ευρωπαϊκή Ένωση, για κατάχρηση της μονοπωλιακής εξουσίας της, προκειμένου να «συντρίψει» αντίπαλες εταιρείες.

    Το ανώτατο δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης επικύρωσε σήμερα Τρίτη το τεράστιο πρόστιμο που επιβλήθηκε στην Google από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για κατάχρηση της δεσπόζουσας θέσης της, ευνοώντας τη δική της υπηρεσία σύγκρισης τιμών.

    Το πρόστιμο προέρχεται από μια αντιμονοπωλιακή έρευνα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής η οποία ολοκληρώθηκε το 2017.

    Η επιτροπή έκρινε τότε ότι η Google είχε ευνοήσει τη δική της υπηρεσία, έναντι εκείνων των ανταγωνιστών της.

    Αργότερα, η Google άσκησε έφεση κατά της απόφασης στο Γενικό Δικαστήριο, το δεύτερο ανώτατο δικαστήριο της ΕΕ, το οποίο επίσης επικύρωσε το πρόστιμο.

    Η εταιρεία προσέφυγε εκ νέου στο ανώτατο δικαστήριο της ΕΕ, το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΔΕΕ).

    Όμως, το ΔΕΕ απέρριψε σήμερα, Τρίτη, την έφεση και επικύρωσε το πρόστιμο της Επιτροπής.

    Εκπρόσωπος της Google ανέφερε ότι η εταιρεία είναι «απογοητευμένη» με την απόφαση του δικαστηρίου.

    «Βροχή» τα πρόστιμα στους τεχνολογικούς κολοσσούς

    Αξίζει να σημειωθεί ότι με ήττα έληξε σήμερα και για την Apple, μια πολυετής δικαστική διαμάχη με την ΕΕ, η οποία καλούσε τον τεχνολογικό κολοσσό να πληρώσει 13 δισ. ευρώ σε καθυστερούμενους φόρους (back taxes) στην Ιρλανδία.

    Όπως σημειώνει τοι Bloomberg, οι δύο αποφάσεις αποτελούν επιτυχία για την επίτροπο Ανταγωνισμού της ΕΕ, Μαργκρέτε Βεστάγκερ.

    «Είμαστε απογοητευμένοι με τη σημερινή απόφαση», δήλωσε εκπρόσωπος της Apple, ενώ στο ίδιο μήκος κύματος και ο Διευθύνων Σύμβουλος Τιμ Κουκ, έχει σχολιάσει στο παρελθόν την κίνηση της ΕΕ ως την «απόλυτη βλακεία!».

    Η Βεστάγκερ, η οποία απέχει μόλις λίγες εβδομάδες από την αποχώρησή της από την επιτροπή των Βρυξελών μετά από δύο θητείες, έβαλε στο στόχαστρο την Google της Alphabet, μετά την ανάληψη του ρόλου της το 2014.

    Μία από τις πρώτες ενέργειές της ήταν να αναβιώσει μια υπόθεση που είχε αμεληθεί από τον προκάτοχό της, σύμφωνα με το Bloomberg.

    Μάλιστα, επικρατεί η άποψη ότι η αμερικανική κυβέρνηση έχει βάλει στο στόχαστρο τη δύναμη του τεράστιου πλούτου του τεχνολογικού κολοσσού.

    Διαβάστε επίσης: 

    Apple: Έχασε δικαστική διαμάχη με την ΕΕ – Γιατί καλείται να πληρώσει €13 δισ.

    Βεστάγκερ: «Όχι» σε συγχωνεύσεις στις τηλεπικοινωνίες

    Τζόζεφ Τσάι (Alibaba): Σε σπάνιες ποικιλίες γαλλικού οίνου επενδύει ο δισεκατομμυριούχος πρόεδρος



    ΣΧΟΛΙΑ