Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Bloomberg

Google: Οι ΗΠΑ εξετάζουν το ενδεχόμενο διάσπασης του ομίλου

Sundar Pichai, CEO Google

Sundar Pichai, CEO Google

Το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης δήλωσε σε ομοσπονδιακό δικαστή ότι εξετάζει το ενδεχόμενο να ζητήσει από την Google να πουλήσει τμήματα των δραστηριοτήτων της για να μετριάσει τη ζημιά που προκαλεί η μονοπωλιακή της θέση στην αγορά της διαδικτυακής αναζήτησης. Πρόκειται για μία ιστορική απόφαση.

Όπως αναφέρει το Bloomberg, σε δικαστική κατάθεση την Τρίτη, οι αρμόδιοι για την αντιμονοπωλιακή πολιτική δήλωσαν ότι ο δικαστής Amit Mehta θα μπορούσε επίσης να διατάξει τη μονάδα της Alphabet Inc να παρέχει πρόσβαση στα δεδομένα που χρησιμοποιεί για την κατασκευή των αποτελεσμάτων αναζήτησης και των προϊόντων τεχνητής νοημοσύνης.

Το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ «εξετάζει συμπεριφορικά και δομικά διορθωτικά μέτρα που θα εμπόδιζαν την Google να χρησιμοποιεί προϊόντα όπως το πρόγραμμα περιήγησης Chrome, το Play app store και το λειτουργικό σύστημα Android για να δώσει στη μηχανή αναζήτησής της ένα πλεονέκτημα έναντι των ανταγωνιστών ή νεοεισερχομένων», σύμφωνα με τα δικαστικά έγγραφα που κατατέθηκαν την Τρίτη.

Το έγγραφο των 32 σελίδων καθορίζει ένα πλαίσιο πιθανών επιλογών που θα πρέπει να εξετάσει ο δικαστής. Η υπηρεσία δήλωσε ότι θα υποβάλει πληρέστερη πρόταση για τα διορθωτικά μέτρα τον επόμενο μήνα.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης στον δείκτη Nasdaq 100, στον οποίο περιλαμβάνεται η Alphabet, διεύρυναν τις απώλειες τους σε περίπου 0,3% μετά την κατάθεση.

Οι φορείς επιβολής της αντιμονοπωλιακής νομοθεσίας δήλωσαν ότι η Google απέκτησε οφέλη κλίμακας και δεδομένων από τις παράνομες συμφωνίες διανομής της με άλλες εταιρείες τεχνολογίας που είχαν καταστήσει τη μηχανή αναζήτησης της την προεπιλεγμένη επιλογή σε smartphones και προγράμματα περιήγησης στο διαδίκτυο.

Το Android της Google περιλαμβάνει το λειτουργικό σύστημα που χρησιμοποιείται σε smartphones και συσκευές καθώς και εφαρμογές.

Το υπουργείο Δικαιοσύνης δήλωσε επίσης ότι μπορεί να απαιτήσει η Google να επιτρέπει στους ιστότοπους να έχουν μεγαλύτερη δυνατότητα να εξαιρεθούν από τα προϊόντα τεχνητής νοημοσύνης της.

Παράλληλα, εξετάζει προτάσεις που σχετίζονται με την κυριαρχία της Google στις διαφημίσεις κειμένου αναζήτησης, όπως απαιτήσεις από την εταιρεία να παρέχει περισσότερες πληροφορίες και έλεγχο στους διαφημιζόμενους σχετικά με το πού εμφανίζονται οι διαφημίσεις τους.

Μπορεί ακόμη να ζητηθεί να περιοριστεί η δυνατότητα της Google να επενδύει σε ανταγωνιστές ή δυνητικούς ανταγωνιστές της αναζήτησης.

Η αντίδραση της Google

Η Google επέκρινε την εισήγηση του Υπουργείου Δικαιοσύνης ως «ριζοσπαστική», λέγοντας ότι θα έχει «σημαντικές ακούσιες συνέπειες για τους καταναλωτές, τις επιχειρήσεις και την αμερικανική ανταγωνιστικότητα».

«Πιστεύουμε ότι το σημερινό σχέδιο υπερβαίνει κατά πολύ το νομικό πεδίο εφαρμογής της απόφασης του Δικαστηρίου σχετικά με τις συμβάσεις διανομής της αναζήτησης», έγραψε σε ανάρτηση στο blog της η Lee-Anne Mulholland, αντιπρόεδρος ρυθμιστικών υποθέσεων της Google.

Ο δικαστής Mehta, ο οποίος αποφάνθηκε αυτό το καλοκαίρι ότι η Google παραβίασε τους αντιμονοπωλιακούς νόμους, σχεδιάζει να διεξάγει δίκη σχετικά με την προτεινόμενη “θεραπεία” την επόμενη άνοιξη και να εκδώσει απόφαση έως τον Αύγουστο του 2025.

Η Google έχει ήδη δηλώσει ότι σκοπεύει να ασκήσει έφεση κατά της απόφασης του Mehta, αλλά πρέπει να περιμένει μέχρι να οριστικοποιήσει τα διορθωτικά μέτρα πριν το πράξει.

«Πιστεύουμε ότι μια διάσπαση της Google είναι απίθανη σε αυτό το σημείο, παρά τις αντιμονοπωλιακές αναταράξεις», δήλωσε ο Daniel Ives, διευθύνων σύμβουλος και αναλυτής μετοχών της Wedbush Securities. «Η Google θα δώσει μάχη στα δικαστήρια για χρόνια».

Τη Δευτέρα, ένας διαφορετικός ομοσπονδιακός δικαστής διέταξε την Google να ανοίξει το κατάστημα εφαρμογών (app store) της για τα επόμενα τρία χρόνια για να επιλύσει μια ξεχωριστή υπόθεση αντιμονοπωλιακής νομοθεσίας που ασκήθηκε από την Epic Games Inc. και σχετίζεται με την κυριαρχία της στη διανομή εφαρμογών στα smartphones Android. Η εταιρεία σχεδιάζει επίσης να ασκήσει έφεση κατά της απόφασης αυτής.

Τον περασμένο μήνα, το Υπουργείο Δικαιοσύνης και η Google ήρθαν αντιμέτωπες σε μια τρίτη αντιμονοπωλιακή αγωγή αναφορικά με την κυριαρχία της εταιρείας στην τεχνολογία που χρησιμοποιείται για την αγορά και πώληση διαφημίσεων online.

Οι τελικές αγορεύσεις σε αυτή την αγωγή είναι προγραμματισμένες για τα τέλη Νοεμβρίου.

Οι αρμόδιοι για την αντιμονοπωλιακή πολιτική έχουν δηλώσει ότι σχεδιάζουν να επιδιώξουν να αναγκάσουν την Google να πουλήσει τμήματα της διαφημιστικής της τεχνολογίας, εάν το δικαστήριο κρίνει ότι η εταιρεία μονοπωλεί την εν λόγω αγορά.

Διαβάστε επίσης:

Google: Δηλώνει «απογοητευμένη» από την απόφαση του Δικαστηρίου της ΕΕ

Temu: To τηλεκοντρόλ των 4 δολαρίων που «χτυπάει» την Amazon

Samsung: Aπογοητευτικές οι εκτιμήσεις για τα αποτελέσματα τριμήνου – Συγγνώμη από την διοίκηση στους επενδυτές