Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Bloomberg

Google: Κατηγορεί τη Microsoft για κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης στην αγορά cloud της ΕΕ

Sundar Pichai, CEO Google (αριστερά) και Satya Narayana Nadella, CEO Microsoft

Sundar Pichai, CEO Google (αριστερά) και Satya Narayana Nadella, CEO Microsoft

Η Google ξεκίνησε νέα νομική διαμάχη με τη Microsoft Corp. για την προσοδοφόρα αγορά cloud, αφού κατέθεσε καταγγελία στην αντιμονοπωλιακή υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης για καταχρηστική συμπεριφορά από την εταιρεία.

Συγκεκριμένα, υποστηρίζει ότι οι όροι αδειοδότησης της Microsoft για τις υπηρεσίες cloud Azure περιορίζουν την πρόσβαση των πελατών σε ανταγωνιστικές πλατφόρμες, συμπεριλαμβανομένων των Google Cloud και Amazon Web Services.

Σε επίσημη καταγγελία προς τις ρυθμιστικές αρχές της ΕΕ, η Google δήλωσε ότι η συμπεριφορά της Microsoft ισοδυναμεί με κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης σύμφωνα με το δίκαιο της ΕΕ.

Σε περίπτωση που οι ρυθμιστικές αρχές αποφασίσουν να ασχοληθούν με την υπόθεση, τα πρόστιμα για τη χειρότερη παραβίαση των κανόνων μπορεί να φτάσουν μέχρι και το 10% των ετήσιων πωλήσεων μιας εταιρείας.

Η Google υποστήριξε επίσης την Τετάρτη ότι η κυριαρχία της Microsoft στον τομέα του cloud ενέχει τον κίνδυνο να εκθέσει τους πολίτες της ΕΕ σε κινδύνους ασφαλείας και δυσλειτουργίες στον τομέα του IT.

Mεταξύ άλλων, στην καταγγελία υπογραμμίζει τη κατάρρευση στα windows τον περασμένο Ιούλιο, όταν ένα σφάλμα στην αναβάθμιση λογισμικού από την εταιρεία κυβερνοασφάλειας Crowdstrike Holdings Inc. δημιούργησε πρόβλημα σε εκατομμύρια υπολογιστές, παραλύοντας αεροδρόμια, τράπεζες, χρηματιστήρια και επιχειρήσεις σε όλο τον κόσμο.

Η καταγγελία της εταιρείας για την αντιμονοπωλιακή νομοθεσία έγινε μετά από μια συμφωνία που συνήφθη μεταξύ της Microsoft και μικρότερων ευρωπαϊκών εταιρειών cloud, η οποία της επέτρεψε να αποφύγει μια επίσημη έρευνα της ΕΕ. Η Google προσπάθησε ανεπιτυχώς να αποτρέψει τον διακανονισμό.

Το Google Cloud απέφερε κέρδη 1,17 δισ. δολαρίων το δεύτερο τρίμηνο, ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών για λειτουργικά κέρδη 982 εκατ. δολαρίων.

Η Google εξακολουθεί να είναι πίσω από τις Amazon.com Inc. και Microsoft στην αγορά υπολογιστικού νέφους, αλλά τον τελευταίο χρόνο, η μονάδα προσέλκυσε επιχειρήσεις από νεοφυείς επιχειρήσεις τεχνητής νοημοσύνης.

Οι δημόσιες αψιμαχίες για την κυριαρχία στο cloud μεταξύ της Google και της Microsoft θυμίζουν τις πολυετείς μάχες για καταχρήσεις που συνδέονται με την κυριαρχία των Windows στην αγορά.

Το 2009, η Microsoft συμφώνησε να ανοίξει το λειτουργικό της σύστημα σε αντίπαλα προγράμματα περιήγησης, προκειμένου να αντισταθμίσει την κλιμακούμενη απειλή της ΕΕ κατά του μονοπωλίου.

Διαβάστε επίσης:

Snapchat: Στη σκιά των γιγάντων του διαδικτύου – Τι δήλωσε ο επικεφαλής του Snap

Google: Ακυρώνει το πρόστιμο ύψους 1,49 δισ. το ευρωπαϊκό δικαστήριο

Google: Διερευνάται η παραβίαση του GDPR στην εκπαίδευση μοντέλων AI