Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Bloomberg

Google: Αντιμέτωπη με «τσουχτερά» πρόστιμα και στη Βρετανία για μονοπώλιο στις online διαφημίσεις

Sundar Pichai, CEO Google

Sundar Pichai, CEO Google

Η Google της Alphabet κάνει κατάχρηση της δεσπόζουσας θέσης της στον τομέα της τεχνολογίας των online διαφημίσεων, προειδοποίησε σήμερα η αντιμονοπωλιακή υπηρεσία του Ηνωμένου Βασιλείου, σε μια κίνηση που θα μπορούσε να ανοίξει το δρόμο για βαριά πρόστιμα και εντολής αλλαγών, μιας από τις πιο προσοδοφόρες επιχειρήσεις του τεχνολογικού γίγαντα.

Η Αρχή Ανταγωνισμού (CMA), ανέφερε σήμερα ότι η Google χρησιμοποιεί την κυριαρχία της στον τομέα της online διαφήμισης, για να δώσει προτεραιότητα στις δικές της υπηρεσίες, ενώ δυνητικά βλάπτει χιλιάδες διαφημιστές στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Σύμφωνα με το Bloomberg, η Google – με την χρήση αλγορίθμων – βρίσκεται σε θέση να συλλέγει δεδομένα για τους χρήστες του διαδικτύου, δίνοντας τη δυνατότητα στους διαφημιστές να προβαίνουν σε στοχευμένες  διαφημίσεις.

Η “συντριπτική πλειοψηφία” των χιλιάδων διαφημιστών του Ηνωμένου Βασιλείου χρησιμοποιούν την τεχνολογία της Google για να υποβάλλουν προσφορές και να πωλούν χώρο για διαφημίσεις, δήλωσε η CMA.

Η ρυθμιστική αρχή ανέφερε επίσης ότι “ανησυχεί ότι η Google χρησιμοποιεί ενεργά την κυρίαρχη θέση της σε αυτόν τον τομέα για να προτιμήσει τις δικές της υπηρεσίες”.

Σημειώνεται ότι η λεγόμενη “αυτοπροτίμηση” των υπηρεσιών από τους τεχνολογικούς κολοσσούς αποτελεί βασική ανησυχία για τις ρυθμιστικές αρχές που ελέγχουν τις εταιρείες αυτές.

Η CMA σημείωσε ακόμη ότι η Google θέτει σε μειονεκτική θέση τους ανταγωνιστές στην τεχνολογία διαφημίσεων, εμποδίζοντάς τους να ανταγωνίζονται με “ισότιμους όρους ανταγωνισμού”.

Σε περίπτωση που διαπιστωθεί οποιαδήποτε παράβαση από την CMA, η Google ενδέχεται να βρεθεί αντιμέτωπη με πρόστιμο ύψους 10% των παγκόσμιων εσόδων της.

Ωστόσο, η CMA σημειώνει ότι θα λάβει υπόψη της τυχόν σχόλια από την Google, προτού ληφθεί οποιαδήποτε τελική απόφαση.

Μάλιστα, η απόφαση θα ληφθεί από ξεχωριστή επιτροπή, η οποία διεξάγει την έρευνα.

Υπενθυμίζεται ότι οι ρυθμιστικές αρχές της ΕΕ, έχουν από πέρσι εκφράσει την αντίθεσή τους σε αυτό το θέμα, κατηγορώντας την Google για αντιμονοπωλιακές πρακτικές.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μάλιστα άνοιξε πιθανώς το δρόμο για την διάσπαση την επιχειρηματικής της δραστηριότητας στον τομέα της τεχνολογίας διαφημίσεων από τον πυρήνα της.

Επιπλέον, το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, θα αντιμετωπίσει την Google σε μια δίκη αυτό τον μήνα, ζητώντας επίσης τη διάσπαση της επιχείρησης.

Διαβάστε επίσης: 

Google: Το απίστευτο σενάριο που εξετάζουν οι ΗΠΑ για να «χτυπήσουν» το μονοπώλιο της εταιρείας

Google: Ασκεί έφεση κατά της απόφασης που την έκρινε ένοχη για μονοπωλιακές πρακτικές

ΗΠΑ: Ένοχη για μονοπωλιακές πρακτικές κρίθηκε η Google – Θα της επιβληθεί πρόστιμο