ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Αφού ανακοίνωσαν τους μεγαλύτερους γύρους απολύσεων στην ιστορία τους, οι κορυφαίες εταιρείες τεχνολογίας των ΗΠΑ, όπως η Google και η Amazon, ανακαλύπτουν τώρα πόσο δύσκολο είναι να μειώσουν τον αριθμό των εργαζομένων τους στην Ευρώπη.
Στις ΗΠΑ, οι εταιρείες μπορούν να ανακοινώσουν εκτεταμένες περικοπές θέσεων εργασίας και να απολύσουν εκατοντάδες, αν όχι χιλιάδες εργαζομένους μέσα σε μήνες – και πολλές επιχειρήσεις το έχουν κάνει.
Από την άλλη πλευρά, στην Ευρώπη οι μαζικές απολύσεις από τις εταιρείες τεχνολογίας έχουν σταματήσει λόγω της προστασίας της εργασίας που καθιστά σχεδόν αδύνατη την απόλυση ατόμων σε ορισμένες χώρες χωρίς προηγούμενη διαβούλευση με τα συνδικάτα των εργαζομένων.
Αυτό έχει έχει ως αποτέλεσμα χιλιάδες εργαζόμενοι στον τομέα της τεχνολογίας να βρίσκονται σε αβεβαιότητα σχετικά με το αν θα επηρεαστούν ή όχι από τις διαπραγματεύσεις που μπορεί να διαρκέσουν επ’ αόριστον.
Διαπραγματεύσεις σε Γαλλία και Γερμανία
Στη Γαλλία, η μητρική της Google, Alphabet, βρίσκεται επί του παρόντος σε συνομιλίες για τη μείωση του αριθμού των εργαζομένων μέσω εθελούσιων αποχωρήσεων, προσφέροντας πακέτα απόλυσης που ελπίζει ότι είναι αρκετά γενναιόδωρα για να ωθήσουν τους εργαζόμενους στην έξοδο, αναφέρουν πηγές στο Bloomberg.
Η Amazon προσπάθησε να οδηγήσει κάποια ανώτερα διευθυντικά στελέχη εκτός εταιρείας παρέχοντας τους αποδοχές μέχρι και ενός έτους και έχει χορηγήσει άδειες σε υπαλλήλους που αποχώρησαν ώστε να κατοχυρώσουν τις μετοχές τους και να τους καταβληθούν ως μπόνους, κατά τις πληροφορίες.
Τόσο στη Γαλλία όσο και στη Γερμανία, όπου η εργατική νομοθεσία είναι από τις ισχυρότερες στην ΕΕ, η Google βρίσκεται επί του παρόντος σε διαπραγματεύσεις με επιτροπές εργαζομένων. Σύμφωνα με το νόμο, οι εταιρείες υποχρεούνται να διαπραγματεύονται με αυτά τα συμβούλια πριν προχωρήσουν σε απολύσεις — μια μερικές φορές χρονοβόρα διαδικασία που περιλαμβάνει συλλογή πληροφοριών, διαπραγματεύσεις και δυνατότητα προσφυγής.
Εξαιτίας αυτών των απαιτήσεων, αναφέρουν πηγές, τα υποκαταστήματα της Google στη Γερμανία και τη Γαλλία θα είναι μερικά από τα τελευταία που θα επηρεαστούν από τις περικοπές, ίσως και καθόλου.
Δεν σχεδιάζει απολύσεις σε Ελλάδα, Ρουμανία, Αυστρία
Όταν της ζητήθηκε σχόλιο, η Google επιβεβαίωσε τις διαπραγματεύσεις και πρόσθεσε ότι δεν σχεδιάζει να προχωρήσει σε απολύσεις στη Ρουμανία, την Ελλάδα ή την Αυστρία.
«Εργαζόμαστε προσεκτικά και μεμονωμένα σε κάθε χώρα όπου πραγματοποιούνται μειώσεις προσωπικού για να τηρούνται πλήρως οι τοπικές νομικές απαιτήσεις, οι οποίες ποικίλλουν ανά περιοχή, είναι περίπλοκες και απαιτούν χρόνο», δήλωσε εκπρόσωπος της Google απαντώντας σε ερωτήσεις του Bloomberg.
Στο Παρίσι, όπου η Google έχει περίπου 1.600 υπαλλήλους, ένα συμβούλιο εργαζομένων βρίσκεται σε συζητήσεις με την εταιρεία σχετικά με το πόσοι υπάλληλοι — και ποιες κατηγορίες— θα συμπεριληφθούν σε ένα σχέδιο εθελοντικής συλλογικής αποχώρησης.
Τι ισχύει στο Ηνωμένο Βασίλειο
Αντίθετα, στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπου η προστασία της εργασίας δεν είναι τόσο αυστηρή, υπολογίζεται ότι 500 από τους 8.000 υπαλλήλους της Google θα πρέπει να αποχωρήσουν, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Unite, Matthew Waley, ποσοστό απολύσεων 6% που συνάδει με τον παγκόσμιο στόχο της εταιρείας.
Το ίδιο ισχύει στο Δουβλίνο, όπου τα συνδικάτα υποστηρίζουν ότι η Google σχεδιάζει να απολύσει 240 υπαλλήλους και στη Ζυρίχη, όπου τα συνδικάτα προβλέπουν ότι ο αριθμός των απολύσεων θα ανέλθει περίπου σε 200.
Για να επισπεύσουν τις διαπραγματεύσεις, τα συνδικάτα δημιούργησαν πρόσφατα ένα συμβούλιο εργασίας της Google για τις χώρες της ΕΕ, το οποίο περιλαμβάνει το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ελβετία. Αναμένεται να λειτουργήσει σε περίπου έξι μήνες και θα αποτελέσει μια ισχυρή συλλογική φωνή στις μελλοντικές διαπραγματεύσεις.
Σύμφωνα με τον Waley, αυτό αντιπροσωπεύει «μια μεγάλη αλλαγή», καθώς η εταιρεία θα πρέπει να ενημερώσει τους υπαλλήλους πολύ νωρίτερα για τις αναδιοργανώσεις.
Αυτό το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Εργαζομένων θα αποτελείται από εκπροσώπους που είναι υπάλληλοι της Google και θα έχει τετραετή θητεία. Τα μέλη του Συμβουλίου θα έρχονται σε επαφή με τη διαχείριση της Google και θα έχουν την έδρα τους στο Δουβλίνο, σύμφωνα με τα επίσημα έγγραφα.
Η Amazon, η Alphabet και η Meta, έχουν πάνω από 170.000 εργαζόμενους πλήρους απασχόλησης στην Ευρώπη και στο Ηνωμένο Βασίλειο, με τους μηχανικούς λογισμικού να αμείβονται σε αρκετές περιπτώσεις με μισθούς μισούς σε σχέση με αυτούς που κερδίζουν οι αντίστοιχοι εργαζόμενοι στις ΗΠΑ.
Στην Amazon France, με περίπου 1.500 υπαλλήλους γραφείου στο Παρίσι, προτάθηκε σε ορισμένα ανώτερα στελέχη με εμπειρία μεταξύ 5 και 8 ετών να αποχωρήσουν λαμβάνοντας μισθούς έως και ενός έτους, αναφέρουν πληροφορίες.
Οι αποχωρούντες υπάλληλοι είχαν τη δυνατότητα να παραμείνουν -λαμβάνοντας ειδική άδεια- μέχρι τον Μάιο, που η Amazon διανέμει μετοχές ως μπόνους.
Στην Amazon της Γερμανίας, οι πηγές υποστηρίζουν ότι η εταιρεία έχει αρχίσει να απολύει άτομα που βρίσκονται ακόμη σε δοκιμαστική περίοδο και προχωρεί σε προτάσεις για οικειοθελείς αποχωρήσεις.
Στο Λουξεμβούργο, η Amazon προσέφερε στους υπαλλήλους που αποχωρούν έναν μισθό για κάθε έτος υπηρεσίας, με πρόσθετη αποζημίωση που προβλέπεται από την νομοθεσία του κράτους.
Το πρόγραμμα εθελούσιας ξεκίνησε στα μέσα του περασμένου μήνα και οι εργαζόμενοι θα αποχωρήσουν είτε την 1η Απριλίου είτε την 1η Ιουνίου, ανάλογα με την προσφορά που έχουν επιλέξει.
Εκπρόσωπος της Amazon αρνήθηκε να σχολιάσει τις συγκεκριμένες περιπτώσεις. Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Amazon, Andy Jassy, δήλωσε τον Ιανουάριο ότι η εταιρεία θα βρίσκεται σε επικοινωνία με τους υπαλλήλους που επηρεάζονται ή, κατά περίπτωση, με φορείς εκπροσώπησης των εργαζομένων.
Διαβάστε ακόμη:
Google: Στάση εργασίας των εργαζομένων στο Λονδίνο, λόγω απολύσεων
Google: Aφαίρεσε πάνω από 5,2 δισεκατομμύρια διαφημίσεις μέσα στο 2022
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Μπελέρης για Δυτ. Βαλκάνια: Η αναγκαία διεύρυνση της ΕΕ πρέπει να προχωρήσει με συγκεκριμένους όρους
- Ζαχαράκη: Δεν τίθεται θέμα καθολικής απαγόρευσης του διαδικτύου για τα παιδιά
- Σε τροχιά απαγόρευσης η πρόσβαση στα social media για τους κάτω των 15 ετών – Τα τρία στάδια του κυβερνητικού σχεδίου – mononewsTV
- Θα συνεχιστεί η επιδότηση για τα ηλεκτρικά οχήματα;