NPLs/NPEs, μακροοικονομικά μεγέθη, μεταμνημονιακή εποχή της Ελλάδας και τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους ήταν θέματα που κυριάρχησαν στο European Financial Conference που διοργάνωσε η Goldman Sachs στη Φρανκφούρτη, την Παρασκευή 8 Ιουνίου. Η ενημέρωση των ανθρώπων της Goldman Sachs στην έδρα τους ήταν ένα πρώτο βήμα από την πλευρά των τραπεζών να «βγουν» προς τα έξω, ενώ ακολουθούν κι άλλοι Β2Β κύκλοι σε άλλους επενδυτικούς οίκους.

Στο συνέδριο συμμετείχαν ο Ιωάννης Κυριακόπουλος (Διευθύνων Σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας), ο Γεώργιος Χριστόπουλος (Ανώτερος Σύμβουλος του Διευθύνοντος Συμβούλου της Τράπεζας Πειραιώς), ο Βασίλειος Ψάλτης (CFO της Alpha Bank) και ο Χάρης Κοκολογιάννης (CFO της Eurobank).

Τα τραπεζικά στελέχη  ανέφεραν πως εξακολουθούν να υπάρχουν αβεβαιότητες σχετικά με την περίοδο μετά το πρόγραμμα. Οι περισσότεροι ήταν της γνώμης ότι εξακολουθούν να υπάρχουν ανοικτά ερωτήματα σχετικά με την μεταμνημονιακή εποπτεία μετά τον Αύγουστο.

Όσον αφορά στην ελάφρυνση του χρέους, οι τραπεζίτες δήλωσαν ότι, παρόλο που αυτό παραμένει ένα βασικό θέμα υπό συζήτηση, οποιαδήποτε συμφωνία επιτευχθεί μεταξύ των μερών είναι πιθανό να συνδεθεί με τη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα, γεγονός που θα μετριάσει τον κίνδυνο υπαναχώρησης της κυβέρνησης από τις πρόσφατες οικονομικές μεταρρυθμίσεις που πέρασε.

Οι τραπεζίτες συμφώνησαν ότι τα βασικά ορόσημα των τελευταίων 12 μηνών περιλαμβάνουν την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας και την επιστροφή του ΑΕΠ σε θετικό έδαφος, την ολοκλήρωση του πλαισίου για τα μη εξυπηρετούμενη δάνεια, καθώς και την επιτυχημένη έκβαση του stress test από όλες τις ελληνικές τράπεζες. Ακόμη, επεσήμαναν πως όλες οι τράπεζες σημείωσαν σταθερή βελτίωση στη ρευστότητά τους και αρκετές τράπεζες απέκτησαν πρόσβαση σε αγορές δημόσιων χρηματοδοτήσεων για πρώτη φορά εδώ και πολλά χρόνια.

Οι Έλληνες τραπεζίτες εκτίμησαν πως η θετική οικονομική ορμή και το νέο πλαίσιο για τα κόκκινα δάνεια θα επιτρέψουν περισσότερες πωλήσεις μη εξυπηρετουμένων δανείων. Σημείωσαν δε πως οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί είναι πλέον πλήρως λειτουργικοί και αναμένεται να αυξήσουν τα προς ρευστοποίηση περιουσιακά στοιχεία μειώνοντας τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα των τραπεζών.

Οι ίδιοι αποκάλυψαν πως οι συζητήσεις με τον SSM για τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων των τραπεζών μετά το 2019 θα ξεκινήσουν στο δεύτερο εξάμηνο του έτους.

Παρότι δεν δόθηκε καμιά καθοδήγηση σχετικά με το πιθανό επίπεδο νέων στόχων, οι τραπεζίτες σημείωσαν ότι οι στόχοι είναι πιθανόν να προσεγγίσουν τα ευρωπαϊκά μέσα επίπεδα, υποστηριζόμενοι από τα διάφορα εργαλεία που διαθέτουν οι τράπεζες (συμπεριλαμβανομένων των ηλεκτρονικών δημοπρασιών, του εξωδικαστικού διακανονισμού και τις αλλαγές στην προσωπική πτώχευση).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Goldman Sachs: Γιατί αναθεωρεί τις τιμές-στόχους των ελληνικών τραπεζών

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Η Goldman Sachs «κρούει τον κώδωνα» για αύξηση της τιμής του αργού πετρελαίου

MH ΧΑΣΕΤΕ: Goldman Sachs: Οι ελληνικές τράπεζες απέφυγαν την ανακεφαλαιοποίηση – Οι προϋποθέσεις για ανάκαμψη