• Business

    H Goldman Sachs διατάζει: Short σε ευρώ και στερλίνα έναντι του δολαρίου

    • NewsRoom

    Leonardo Di Capro. Aπό την ταινία ο Λύκος της Wall Street


    Οι εκλογές των ΗΠΑ και η νίκη Τραμπ αποτελούν την ολική επαναφορά τόσο για το δολάριο όσο και για την αμερικάνικη οικονομία, όπως επισημαίνει η Goldman Sachs. 

    Όπως τονίζει, οι λόγοι είναι δύο. Πρώτον, η πιθανότητα ουσιαστικών δημοσιονομικών κινήτρων θέτει ανοδικές πιέσεις στον πληθωρισμό, όπως άλλωστε το “αναγνώρισαν” τόσο η επικεφαλής της Fed, Janet Yellen όσο και o πρόεδρος της New York Fed, William Dudley αναγνώρισε αυτή την εβδομάδα.

    Δεύτερον, ο Trump μπορεί να τοποθετήσει αρκετά πρόσωπα στην Fed σε αρκετά σύντομο χρονικό διάστημα, και αυτό θα μπορούσε να αλλάξει τη στάση της ομοσποανδιακής τράπεζας σε πιο επιθετική.

    Και οι δύο αυτοί παράγοντες έχουν ωθήσει τις αποδόσεις των ομολόγων στα ύψη και το δολάριο πλησιάζει τα υψηλά του Μαρτίου του 2015.

    Όπως το 2014, όταν η κινητικότητα στο δολάριο ήταν επίσης έντονη, το ερώτημα τώρα είναι πόσο ακόμη μπορεί να “τρέξει” στο εγγύς μέλλον. Τα fund futures της Fed αποτελούν ένα φακό, μέσω του οποίου μπορεί να εξεταστεί αυτό το θέμα. Έχουν προφανώς κινηθεί έντονα, αλλά η αγορά κατά την άποψη της Goldman, εξακολουθεί να προσπαθεί να προσαρμοστεί στο μεταβαλλόμενο τοπίο.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Πότε θα φτάσει το ευρώ με το δολάριο στην απόλυτη ισοτιμία

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Dow Jones: Ιστορικό ρεκόρ πάνω από τις 19.000 μονάδες

    ΜΗΝ ΧΑΣΕΤΕ: Alpha Bank: Η Citigroup αναβάθμισε τη σύσταση για τη μετοχή σε Buy – Τι προβλέπει για τα κέρδη

    Η αγορά έχει αποτιμήσει νομισματική σύσφιξη ύψους 64 μονάδων βάσης μέσα στο 2017, πολύ κάτω από τις προβλέψεις της GS για 100 μ.β. Το πιο σημαντικό είναι, όπως τονίζει, ότι μέχρι τα τέλη του 2019 η αγορά αποτιμά σύσφιξη 130 μ.β, ή μόλις πάνω από πέντε αυξήσεις επιτοκίων. Σύμφωνα με την αμερικάνικη τράπεζα, αυτό το επίπεδο είναι πολύ χαμηλό και δείχνει προς περαιτέρω άνοδο για το δολάριο, τόσο μακροπρόθεσμα όσο και στο επόμενο διάστημα.

    Όπως τονίζει η GS, οι στόχοι που έχει θέσει για την ισοτιμία ευρώ/δολαρίου  (1,08) και δολαρίου / γεν (108), και οι οποίοι ήταν αμφιλεγόμενοι πριν λίγο καιρό, έχουν ήδη “σπάσει”, ενώ οι προβλέψεις 12μήνου τις οποίες επιμένει, για απόλυτη ισοτιμία ευρώ/δολαρίου και για 115 στην ισοτιμία δολαρίου/γεν, δείχνουν σταθερά προς την κατεύθυνση ενός πιο ισχυρού  δολαρίου.

    Η περαιτέρω πτώση της στερλίνας είναι πλέον μία πρόβλεψη που δεν προτιμάται από τους αναλυτές, ωστόσο η Goldman εκτιμά ότι είναι ένα από πιο “ενεργά θέματα” για το 2017. Αυτός είναι ο λόγος που πλέον συστήνει short θέσεις τόσο στη στερλίνα όσο και στο ευρώ έναντι του δολαρίου ως ένα από τα top trades της για το 2017.

    Επίσης, αλλάζει τις προβλέψεις για τους επόμενους 3 , 6 και 12 μήνες για την ισοτιμία ευρώ/στερλίνας  στο 0.90, 0.88 και 0.88 αντίστοιχα. Όπως επισημαίνει, η γεμάτη εκλογική ατζέντα της Ευρώπη το επόμενο διάστημα, παρουσιάζει μια σειρά καταλυτών για αυτό το trade. Δεδομένου ότι η ΕΚΤ είναι ακόμα μακριά από το στόχο της για τον πληθωρισμό, δεν θα ανταποκριθεί σε τυχόν αύξηση των πληθωριστικών πιέσεων με τον ίδιο τρόπο όπως η Fed, αν το πρόωρο tapering αποτελεί έναν κίνδυνο.



    ΣΧΟΛΙΑ