Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Business

Goldman Sachs για ΔΕΗ: Ισχυρό σύνολο αποτελεσμάτων για το α’ τρίμηνο – Επίκεινται ανοδικές αναθεωρήσεις στα φετινά EBITDA

Γιώργος Στάσσης, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος ΔΕΗ

Γιώργος Στάσσης, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος ΔΕΗ

Ο αμερικανικός οίκος Goldman Sachs και οι Alberto Gandolfi και Mafalda Pombeiro επισημαίνουν ότι η ΔΕΗ ανακοίνωσε ένα ισχυρό σύνολο αποτελεσμάτων για το α’ τρίμηνο, χάρη στην υψηλότερη συνεισφορά από τη διανομή και την ανθεκτικότητα του περιθωρίου κέρδους (παρά τις χαμηλότερες τιμές ηλεκτρικής ενέργειας), καθώς και από την προσθήκη δραστηριοτήτων στη Ρουμανία.

Οι αναλυτές προτείνουν ουδέτερη σύσταση με τιμή στόχο τα 14,5 ευρώ ανά μετοχή.

«Η ΔΕΗ αύξησε την πρόβλεψή της για τα επαναλαμβανόμενα EBITDA του οικονομικού έτους κατά 100 εκατ. ευρώ σε 1,8 δισ. ευρώ, το οποίο σημαίνει ανοδικό κίνδυνο σε σχέση με το consensus που επί του παρόντος βρίσκεται στα €1,7 δισ. Κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης, η διοίκηση ανέφερε επίσης ότι τα καθαρά κέρδη χρήσης (προ μειοψηφιών) θα πρέπει τώρα να είναι προς το ανώτερο άκρο του εύρους των €300-€400 εκατ. που δόθηκε στα τέλη Ιανουαρίου. Η εταιρεία γνωστοποίησε επίσης την πρόθεσή της να ανανεώσει το υφιστάμενο πρόγραμμα επαναγοράς μετοχών, το οποίο θα ανέλθει στο 10% του μετοχικού κεφαλαίου», εξηγούν οι αναλυτές.

«Τα επαναλαμβανόμενα EBITDA για το τρίμηνο ανήλθαν σε €459 εκατ. Η διανομή ήταν €210 εκατ. (σημειώνεται ότι το ποσό αυτό περιλαμβάνει κάποιες ανακτήσεις τιμολογίων προηγούμενων ετών), ενώ το ενσωματωμένο περιθώριο κέρδους ήταν €250 εκατ. Τα αναφερόμενα καθαρά κέρδη (μετά τις μειοψηφίες) διαμορφώθηκαν στα €40 εκατ., προσαρμόζοντας τα αρνητικά εφάπαξ. Το καθαρό αποτέλεσμα του α’ τριμήνου θα ήταν €88 εκατ. Το καθαρό χρέος διαμορφώθηκε στα €3,4 δισ., λόγω της επιτάχυνσης των επενδύσεων», υπογραμμίζουν οι αναλυτές.

Βάσει της μεθοδολογίας αποτίμησης του οίκου, η τιμή στόχος για το επόμενο δωδεκάμηνο στα €14,5 βασίζεται σε ένα μείγμα από: (i) την αποτίμηση των μερών (SOTP) (στάθμιση 1/3) με στόχο τα €16,4 ανά μετοχή, κυρίως λόγω του χαμηλότερου καθαρού χρέους, και (ii) τον δείκτη P/E (στάθμιση 2/3) με στόχο τα €13,9/μετοχή, με βάση την εκτίμησή του οίκου για τα κέρδη ανά μετοχή του 2026 στα οποία εφαρμόζει δείκτη P/E-στόχο στις 10,8 φορές. Ο δείκτης στόχος-P/E βασίζεται σε ένα κλαδικό δείκτη 13,5 φορές, στον οποίο εφαρμόζει έκπτωση 20% για να αντικατοπτρίσει τον κίνδυνο εκτέλεσης.

Οι βασικοί ανοδικοί και καθοδικοί κίνδυνοι για τον στόχο τιμής περιλαμβάνουν: (1) υψηλότερες/χαμηλότερες τιμές εμπορευμάτων και ενέργειας, (2) κίνδυνο εκτέλεσης, (3) βραδύτερη από την αναμενόμενη σταδιακή κατάργηση του λιγνίτη, (4) υψηλότερες/χαμηλότερες από τις αναμενόμενες αποδόσεις των νέων προσθηκών, (5) αύξηση/πτώση των επιτοκίων, (6) υψηλότερες από τις αναμενόμενες ρυθμιστικές παρεμβάσεις, (7) καλύτερες/χειρότερες από τις αναμενόμενες μακροοικονομικές συνθήκες, καταλήγουν οι Gandolfi και Pombeiro.

Διαβάστε επίσης:

JPMorgan & AXIA για ΔΕΗ: Δυνατό το ξεκίνημα της χρονιάς

fil-eco: Κάδοι κομποστοποίησης Urbalive για διαχείριση απορριμμάτων

Κατερίνα Καινούργιου και Φίλιππος Τσαγκρίδης μαζί στο Κολωνάκι