• Business

    Golden Goose: Η «χρυσή χήνα» στην αγορά του Μιλάνου – Στόχος η άντληση 600 εκατ. δολ.

    • Bloomberg
    Silvio Campara, CEO Golden Goose

    Silvio Campara, CEO Golden Goose


    Η Golden Goose και οι μέτοχοί της στοχεύουν να αντλήσουν περίπου 558 εκατομμύρια ευρώ (600 εκατ. δολάρια) στην αρχική δημόσια προσφορά του brand πολυτελών αθλητικών παπουτσιών, δίνοντας περαιτέρω ώθηση στην ανάκαμψη των IPO στην Ευρώπη.

    Η εταιρεία και η ιδιοκτήτρια της, το private equity Permira, σχεδιάζουν να πουλήσουν περίπου το 30% του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας προς 9,50 έως 10,50 ευρώ ανά μετοχή, σύμφωνα με ανακοίνωση.

    Πρόκειται για την μεγαλύτερη IPO στην αγορά του Μιλάνου, τουλάχιστον από την πώληση ύψους 599 εκατ. ευρώ που πραγματοποίησε τον περασμένο Μάιο η εταιρεία τυχερών παιχνιδιών Lottomatica SpA και θα δώσει στη Golden Goose ενδεικτική χρηματιστηριακή αξία από 1,7 δισ. ευρώ έως 1,9 δισ. ευρώ.

    Το Bloomberg News ανέφερε σε προηγούμενο δημοσίευμα ότι η Golden Goose θα μπορούσε να αποτιμηθεί σε περίπου 3 δισεκατομμύρια ευρώ, συμπεριλαμβανομένου του καθαρού χρέους.

    Το ιταλικό brand έχει δημιουργήσει μια σειρά sneakers τα οποία έχουν γίνει πολύ δημοφιλή λόγω του αστεριού που έχουν στο στο πλάι και της ιδιαιτερότητάς τους να δείχνουν βρώμικα και πολυχρησιμοποιημένα, αν και είναι καινούρια.

    Η τιμή τους κυμαίνεται στα 450 δολάρια το ζευγάρι και είναι τα αγαπημένα παπούτσια κορυφαίων celebrities και influencers όπως η Τέιλορ Σουίφτ και η Σελίνα Γκόμεζ.

    Η κατασκευάστρια των υποδημάτων έχει ήδη περάσει στα χέρια τριών παγκόσμιων επενδυτικών ομίλων. Η Carlyle Group αγόρασε την εταιρεία από την Ergon Capital Partners SA το 2017, πυροδοτώντας την επέκτασή της στις ΗΠΑ και την Κίνα. Τρία χρόνια αργότερα, η Permira αγόρασε το πλειοψηφικό μερίδιο της Carlyle.

    Η Golden Goose εκδίδει περίπου 10 εκατομμύρια νέες μετοχές, ενώ η Permira θα μπορούσε να πουλήσει έως και 43,6 εκατομμύρια από τις υφιστάμενες μετοχές, στην κορυφή του εύρους τιμών. Η Invesco Advisers Inc. έχει συμφωνήσει να αποτελέσει τον ακρογωνιαίο λίθο λαμβάνοντας μερίδιο 100 εκατομμυρίων ευρώ στην τελική τιμή.

    Εάν υπάρξει ζήτηση για τη διάθεση πρόσθετων μετοχών στο πλαίσιο της λεγόμενης επιλογής green shoe, το ύψος της συμφωνίας θα μπορούσε να αυξηθεί σε περίπου 642 εκατ. ευρώ.

    Η Golden Goose ακολουθεί τα βήματα του γίγαντα των εξαγορών CVC Capital Partners Plc και του ισπανικού ομίλου ομορφιάς Puig Brands, προχωρώντας με τα σχέδια εισαγωγής της στο χρηματιστήριο της Ευρώπης φέτος, λαμβάνοντας υπόψη το ράλι της αγοράς μετοχών σε ιστορικά υψηλά.

    Οι όγκοι των IPO μειώθηκαν το 2022 και το 2023 καθώς οι κεντρικές τράπεζες αύξησαν τα επιτόκια για να περιορίσουν τον πληθωρισμό, μειώνοντας την διάθεση των επενδυτών για ρίσκο.

    Η Golden Goose σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει τα έσοδα από την IPO για την αποπληρωμή χρέους. Η εταιρεία στοχεύει σε καθαρές πωλήσεις περίπου 1 δισεκατομμυρίου ευρώ έως το 2029, από 587 εκατομμύρια ευρώ πέρυσι.

    Η Bank of America Corp., η JPMorgan Chase & Co., η Mediobanca SpA και η UBS Group AG έχουν αναλάβει ανάδοχοι της IPO.

    Διαβάστε επίσης:

    Chanel: Μέρισμα-ρεκόρ στα $12 δισ. για τους ιδιοκτήτες της εμβληματικής μάρκας

    Inditex (Zara): Ενθουσιασμός από τους καταναλωτές για την καλοκαιρινή κολεξιόν – Άνοδος της μετοχής

    Shein: Οι προετοιμασίες για IPO στο χρηματιστήριο του Λονδίνου



    ΣΧΟΛΙΑ