Ευοίωνες διαγράφονται οι προοπτικές ανάπτυξης του κλάδου παραγωγής γάλακτος κατσίκας, υπό την προϋπόθεση ότι οι εμπλεκόμενοι φορείς θα επιταχύνουν τις απαραίτητες εκείνες διαδικασίες προκειμένου να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις που θα επιτρέψουν να πρωταγωνιστήσει το εν λόγω προϊόν στις διεθνείς αγορές. Τις εκτιμήσεις αυτές διατύπωσαν ο διευθύνων σύμβουλος της Global Greece Μπάμπης Φιλαδαρλής και ο τεχνολόγος – γεωπόνος, Δημήτρης Μηνόπουλος, ιδιοκτήτης της πρότυπης κτηνοτροφικής- αιγοτροφικής μονάδας “Αμάλθεια”, με έδρα στην Άνω Καλλίνικη Φλώρινας.
«Οι περισσότεροι επιστρέφουν από το ταξίδι του μέλιτος, μεταφέροντας στις αποσκευές τους σουβενίρ από τη χώρα την οποία επισκέφθηκαν. Τα νιόπαντρα, όμως, πλούσια ζευγάρια της Κίνας που επιλέγουν να πετάξουν στη Νέα Ζηλανδία, φορτώνουν τις βαλίτσες τους με κατσικίσιο γάλα, είτε φρέσκο, είτε σε σκόνη, αφού γνωρίζουν τις επιστημονικές μελέτες που αποδεικνύουν ότι η κατανάλωσή του είναι άκρως ευεργετική, ιδίως για την ανάπτυξη των παιδιών», είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο διευθύνων σύμβουλος της Global Greece, Μπάμπης Φιλαδαρλής. Υπογραμμίζοντας τις τεράστιες προοπτικές για τους Έλληνες παραγωγούς, αλλά και τις θετικές τάσεις που προοιωνίζονται για το προϊόν στο άμεσο μέλλον, σημείωσε ότι η Ελλάδα «στην παραγωγή κατσικίσιου γάλακτος- αναλογικά με την έκταση και τον πληθυσμό της -κατατάσσεται στην 1η θέση στη Δύση και στην 3η παγκοσμίως». Τούτο, όπως είπε, προκύπτει από μελέτη της παγκόσμιας αγοράς τυροκομικών, που πραγματοποιεί η εταιρεία που εξειδικεύεται στην παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών και εκπαίδευσης προς εξαγωγείς “GLOBALGREECE” και πρόσθεσε ότι στο σύνολό της η μελέτη για το παγκόσμιο εμπόριο τυριών, θα ανακοινωθεί εντός του επόμενου μήνα.
Σύμφωνα, πάντως, με τα πρώτα στοιχεία, όπως επισήμανε ο κ. Φιλαδαρλής, παρατηρείται ότι ως προς την παραγωγή και το διεθνές εμπόριο κατσικίσιων τυριών, μόνο δύο χώρες μπορούν να ανταγωνιστούν την Ελλάδα, η Γαλλία και η Ισπανία, οι οποίες έχουν και μεγαλύτερη παραγωγή, ενώ πρόσθεσε ότι «δυνητικά στο μέλλον αυτό μπορεί να συμβεί και με την Τουρκία».
Όπως ανέφερε, αν κάνουμε μια αναγωγή στον πληθυσμό της κάθε χώρας, θα δούμε ότι η Ελλάδα είναι μεν τρίτη χώρα στον κόσμο σε παραγωγή κατσικίσιου γάλακτος ανά κάτοικο, μετά από το Μάλι και το Σουδάν, αλλά οι χώρες οι οποίες μπορούν να την ανταγωνιστούν διεθνώς στο κατσικίσιο γάλα, γιαούρτι και τυρί υπολείπονται πολύ σε αυτήν την κατάταξη. «Η ίδια εικόνα σχηματίζεται αν κάνουμε μια διαίρεση με την έκταση της κάθε χώρας», είπε και πρόσθεσε ότι «η Ελλάδα είναι πρώτη στην Ευρώπη σε πληθυσμό κατσικιών».
Με βάση τη μελέτη, στην Ελλάδα εκτρέφονται περίπου 4,5 εκατομμύρια κατσίκια και η Ελλάδα είναι πρώτη στη γιδοτροφία της ΕΕ, με 47,6% των αρμεγόμενων κατσικιών. Ερωτηθείς γιατί τότε η παραγωγή γάλακτος σε απόλυτα νούμερα είναι μεγαλύτερη στη Γαλλία και στην Ισπανία, εξήγησε ότι από τη μελέτη προκύπτει η απάντηση είναι ότι «εκεί οι εκτροφές είναι πιο συστηματικές και λιγότερο εκτατικές, ενώ παράλληλα οι ράτσες των ζώων τους αποδίδουν περισσότερο ημερήσιο γάλα». Όμως, το ελληνικό γάλα, αν και με λιγότερη παραγωγή ανά ζώο, παρουσιάζει μεγάλα ποιοτικά πλεονεκτήματα, ειδικά ως προς την παραγωγή τυριών, λόγω της μικροχλωρίδας και των αρωματικών στοιχείων.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Οι δισεκατομμυριούχοι απαντούν: «Γιατί προτιμούμε τα λίαρ τζετ»
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Γερμανός «σοφός»: Υπαρκτός ο κίνδυνος 4ου μνημονίου στην Ελλάδα
ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Συνέχεια στην κόντρα της συζύγου Στουρνάρα με Documento και Βαξεβάνη