Ανατροπή σε έναν εναλλακτικό τρόπο χρηματοδότησης που έχουν προτιμήσει τα τελευταία χρόνια πολλές επιχειρήσεις φέρνει το Υπουργείο Οικονομικών. Πρόκειται για τα ομολογιακά δάνεια (αφορά όσα δεν είναι διαπραγματεύσιμα στο χρηματιστήριο), τα οποία προσέφεραν στις εταιρείες, εισηγμένες και μη, «ζεστό» χρήμα, γλιτώνοντας τα τέλη χαρτοσήμου και τους τόκους των δανείων.

Ωστόσο, πριν από σχεδόν ένα μήνα παρουσιάστηκε από την ηγεσία του οικονομικού επιτελείου το σχέδιο για το Ψηφιακό Τέλος Συναλλαγής, με το οποίο τα ομολογιακά δάνεια θα χρεώνονται κανονικά με το συγκεκριμένο τέλος επί του συνολικού ποσού του ομολογιακού, καταργώντας διατάξεις και πρακτικές που ισχύουν από το 1967, ένα πλαίσιο που έχει τροποποιηθεί πολλές φορές τις τελευταίες δεκαετίες, όπως το 2003 και το 2018, χωρίς όμως να επιβάλλεται τέλος χαρτοσήμου σε αυτή τη διαδικασία.

1

Μπορεί στις περισσότερες κατηγορίες συναλλαγών να καταργείται (χρησιδάνειο, ασφαλιστικές συναλλαγές, σύσταση και αύξηση κεφαλαίου μη κερδοσκοπικών νομικών προσώπων/οντοτήτων, ενέγγυες πιστώσεις τραπεζών υπέρ εισαγωγέων, συμβατικοί τόκοι δανείων και πιστώσεων), ωστόσο επιβάλλεται πλέον στα ομολογιακά δάνεια με ποσοστό 2,4%.

Το νέο Ψηφιακό Τέλος Συναλλαγής

Το Τέλος Συναλλαγής για συναλλαγές μεταξύ ιδιωτών θα βεβαιώνεται με ηλεκτρονική δήλωση μέσω νέας ψηφιακής πλατφόρμας που θα τεθεί σε λειτουργία από την ΑΑΔΕ. Η δήλωση και απόδοση του Τέλους γίνεται μέχρι το τέλος του επόμενου μήνα από εκείνον της συναλλαγής.

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του ΥΠΕΘΟ, σε δάνεια που υπόκεινται σε Τέλος Συναλλαγής (δάνεια μεταξύ ιδιωτών/εταιρείες τα οποία δεν είναι τραπεζικά) επιβάλλεται ανώτατο όριο στο Τέλος Συναλλαγής ύψους 150.000 ευρώ ανά δανειακή σύμβαση αλλά ανεξαρτήτως του τόπου που συνήφθη το δάνειο. Με τον τρόπο αυτό δεν θα υφίστανται πλέον οι λόγοι παράκαμψης της νομοθεσίας. Έτσι, το δημόσιο θα εισπράττει τα τέλη που μέχρι τώρα έχανε καθώς οι σχετικές συμβάσεις συνάπτονταν στο εξωτερικό. Κρίσιμο στοιχείο θα συνιστά η φορολογική κατοικία, η έδρα ή η μόνιμη εγκατάσταση ενός τουλάχιστον συναλλασσόμενου.

Πιο αναλυτικά, υπάγονται σε Τέλος Συναλλαγής:

  • με συντελεστή 3,6% τα δάνεια μεταξύ ιδιωτών,
  • με συντελεστή 2,4% τα δάνεια μεταξύ φυσικών ή νομικών προσώπων που ασκούν αμφότερα επιχειρηματική δραστηριότητα ή όπου ο ένας τουλάχιστον συμβαλλόμενος είναι ΑΕ, ΕΠΕ ή ΙΚΕ,
  • με συντελεστή 1,2% οι εγγραφές στα βιβλία νομικών προσώπων περί καταθέσεων και αναλήψεων.
  • με συντελεστή 2,4% τα ομολογιακά δάνεια του ν. 4548/2018 εκτός εάν διαπραγματεύονται σε ρυθμιζόμενη αγορά ή πολυμερή μηχανισμό διαπραγμάτευσης.

Σημειώνεται ότι εξαιρούνται του Τέλους οι συμβατικοί τόκοι των δανείων.

Οι κίνδυνοι

Αυτή η εξέλιξη έχει δημιουργήσει τεράστια αναστάτωση στις εγχώριες επιχειρήσεις, που μιλούν για μια διαδικασία που πλέον γίνεται ιδιαίτερα κοστοβόρα και σε πολλές περιπτώσεις ακόμα και ασύμφορη σε σχέση με τον παραδοσιακό δανεισμό μέσω τραπεζών. Ομολογιακό μπορεί να εκδώσουν μόνο οι ΑΕ, ενώ σε αυτό μπορούν να συμμετάσχουν όλες οι εταιρείες (ΕΠΕ, ΙΚΕ κτλ.), αλλά και φυσικά πρόσωπα με τον καθορισμό, συνήθως, ενός ελάχιστου ποσού εισόδου στο ομολογιακό.

Οπως τονίζουν έγκριτοι νομικοί και άνθρωποι της αγοράς, η επιβολή του τέλους στα ομολογιακά, με την παράλληλη διατήρηση της απαλλαγής στα τραπεζικά δάνεια, δημιουργεί μια σημαντική στρέβλωση στην αγορά, καθώς καθιστά μη ανταγωνιστική οποιαδήποτε άλλη μορφή χρηματοδότησης πέραν της τραπεζικής.

Όλα αυτά, μάλιστα, την ώρα που έναν σημαντικό αριθμό επιχειρήσεων της χώρας μας (μικρομεσαίων, νεοφυών κ.α.) η πρόσβαση στον τραπεζικό δανεισμό είναι περιορισμένη και μη συμφέρουσα οικονομικά, με αποτέλεσμα να έχουν στραφεί στην έκδοση ομολογιακών δανείων.

Και μάλιστα σε μια οικονομία στην οποία δεν επαρκεί ο τραπεζικός δανεισμός, ενώ απώτερος στόχος της είναι η ανάπτυξη μέσω επενδύσεων, με την ανησυχία για την εικόνα που δίνεται προς το εξωτερικό να είναι εμφανής, ενώ εκφράζονται ήδη και φόβοι μεταφοράς φορολογητέας ύλης από την Ελλάδα προς το εξωτερικό.

Στο παρελθόν μάλιστα, έχουν υπάρξει και δεκάδες δικαστικές αποφάσεις για το πότε επιβάλλεται ή όχι τέλος χαρτοσήμου σε ένα ομολογιακό δάνειο μη εισηγμένων επιχειρήσεων.

Τα ερωτήματα

Με το οικονομικό επιτελείο να έχει παρουσιάσει τις γενικές διατάξεις του πλαισίου εδώ και σχεδόν ένα μήνα, παραμένουν αδιευκρίνιστα μια σειρά από ερωτήματα που δεν μπορούν να απαντηθούν ούτε καν από ορκωτούς ελεγκτές στους οποίους απευθύνθηκε το mononews και φυσικά οι ίδιοι οι επιχειρηματίες.

Το βασικό ερώτημα είναι αν το πλαίσιο θα έχει αναδρομική ισχύ, αλλά και τι θα γίνει με τα ομολογιακά δάνεια τα οποία είναι προς έκδοση αυτή την περίοδο. Πρόκειται για σημαντικές απορίες που χρήζουν άμεσης διευκρίνησης, καθώς υπάρχει μεγάλη αναστάτωση στις τάξεις των επιχειρήσεων.

Το παράδειγμα της Κύπρου

Το οικονομικό επιτελείο έχει προαναγγείλει πως το τέλος χαρτοσήμου σε περίπτωση ομολογιακού δανείου θα έχει «ταβάνι» τα 150.000 ευρώ ανα ομολογιακό δάνειο, ένα σημαντικό υψηλό ποσό που αποτελεί τεράστιο κόστος για την εταιρεία που θα το εκδώσει. Παράγοντες της αγοράς επισημαίνουν πως το Υπουργείο Οικονομικών θα πρέπει να επανεξετάσει αυτό το όριο (και ολόκληρη τη διάταξη για τα τέλη χαρτοσήμου στα ομολογιακά) των 150.000 ευρώ και να το μειώσει σε πιο «ανεκτά» επίπεδα, καθώς αυτό σημαίνει πως το όριο δεν θα αλλάξει σε περίπτωση ομολογιακών άνω των 4 εκατ. ευρώ.

Μάλιστα, φέρνουν ως παράδειγμα τις αντίστοιχες διατάξεις της Κύπρου, όπου το «ταβάνι» για το τέλος χαρτοσήμου δεν ξεπερνά τα 20.000 ευρώ, δηλαδή ένα ποσό που πληρώνεται για ένα ομολογιακό κοντά στα 600.000 ευρώ.

Διαβάστε επίσης:

Υπουργείο Ενέργειας: Στα 1,6 λεπτά/kWh η επιδότηση στους λογαριασμούς ρεύματος για τον Αύγουστο
Επιπλέον εισφορές καλούνται να πληρώσουν 216.443 μη μισθωτοί με παράλληλη απασχόληση – 30 Αυγούστου η 1η δόση
Μαριάννα Λάτση: To Latsco Family Office εξαγοράζει το 30% του Φρεσκούλη