• Business

    Γκίκας Χαρδούβελης: Οι Έλληνες έχουν το χάρισμα της καινοτομίας – Συνεργασία NBG Business Seeds και ΕΒΕΑ για τις startups

    • NewsRoom
    Γκίκας Χαρδούβελης, Πρόεδρος του ΔΣ της Εθνικής Τράπεζας

    Γκίκας Χαρδούβελης, Πρόεδρος του ΔΣ της Εθνικής Τράπεζας


    Την επισημοποίηση της συνεργασίας τους για την περαιτέρω ανάπτυξη και ενδυνάμωση των νεοφυών επιχειρήσεων και της καινοτόμου δράσης τους, σηματοδοτεί το Μνημόνιο Συνεργασίας που υπέγραψαν, σήμερα, η πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών (ΕΒΕΑ/Θ.Ε.Α), Σοφία Κουνενάκη Εφραίμογλου και ο πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδας (ΕτΕ), Γκίκας Χαρδούβελης, επικεφαλής της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, στο πλαίσιο της 88ης ΔΕΘ (7-15/9).

    «Εθνική Τράπεζα της Ελλάδας και ΕΒΕΑ, ενώνουμε τις δυνάμεις μας και προβλέπω και ελπίζω σε ένα άριστο αποτέλεσμα», επισήμανε στην τοποθέτησή του ο κ. Χαρδούβελης, προσθέτοντας ότι «με την υπογραφή του MoU μεταξύ του ΕΒΕΑ και του NBG Business Seeds της ΕτΕ, ουσιαστικά επισημοποιείται η ήδη υπάρχουσα συνεργασία στα θέματα νεοφυών επιχειρήσεων και καινοτομίας. «Θέλουμε να συμπτύξουμε τις δυνάμεις μας, έτσι ώστε το τελικό αποτέλεσμα να είναι άριστο», ανέφερε ο ίδιος χαρακτηριστικά.

    Άλλωστε, όπως επισήμανε, μιλώντας στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο κ. Χαρδούβελης στο πλαίσιο της τελετής υπογραφής του MoU, «ξέρουμε όλοι ότι η Ελλάδα για να πάει μπροστά δεν μπορεί μόνο να βασίζεται σε έναν τομέα, όπως είναι ο τουρισμός, αλλά πρέπει να βρει και νέους δρόμους/χώρουςνα αναπτυχθεί σημαντικά και αποτελεσματικά». Πρόσθεσε, δε, με έμφαση ότι «ο χώρος στον οποίο πρέπει να επενδύσει η Ελλάδα είναι η ψηφιακή οικονομία, όπου κυρίως μπαίνουν νεοφυείς επιχειρήσεις». Στο πλαίσιο αυτό σημείωσε ότι «είναι πολύ σημαντικό να ενεργοποιήσουμε την νεολαία μας και να τη βοηθήσουμε στο ξεκίνημά της ώστε να ρισκάρει. Έτσι μόνο θα μπορέσει η Ελλάδα να αναπτύξει καινούριους τομείς δραστηριότητας, για τους οποίους θα υπάρχει διεθνή ζήτηση και θα πάει μπροστά και με ανάπτυξη. Δεν μπορεί να μένεις μόνο στα παλιά. Είναι το καινούριο που αγοράζει και θέλει ο κόσμος και έτσι έχει αξία, και δεν το πουλάς μόνο σε 10 εκατ. Έλληνες, αλλά σε 7 δισ. πολίτες σε όλο τον κόσμο», υπογράμμισε ο κ. Χαρδούβελης. Τόνισε ακόμη ότι οι Έλληνες έχουν το χάρισμα να μπορούν να καινοτομούν, επισημαίνοντας ότι «αυτό είναι κάτι που βλέπουμε στο NBG Business Seeds. Βλέπουμε το πόσο ενδιαφέρονται οι νέοι να δουλέψουν και πόσες πολλές νέες ιδέες υπάρχουν».

    Στην τοποθέτησή του στην εκδήλωση τελετής του MoU, ο κ. Χαρδούβελης επισήμανε ότι η ΕτΕ μαζί με το ΕΒΕΑ, αλλά και άλλους φορείς, συνδιοργανώνουν επί σειρά χρόνων πληθώρα στοχευμένων εκδηλώσεων, με στόχο την ενημέρωση, τη δικτύωση και προβολή καλών πρακτικών σε θέματα καινοτομίας και τεχνολογίας. «Το MoU που υπογράψαμε, σήμερα, αφορά σε συμπράξεις μεταξύ των δύο φορέων στο πλαίσιο στήριξης της καινοτόμου επιχειρηματικότητας, όπως την από κοινού διοργάνωση eκδηλώσεων και αμοιβαία συμμετοχή σε δράσεις, συμμετοχή του ΕΒΕΑ σε δράσεις του NBG Business Seeds και το αντίστροφο, συνδιοργάνωση κοινών εκδηλώσεων, εργαστηρίων με στόχο την προώθηση της καινοτομίας, πρόσβαση των εταιρειών του Εμποροβιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών στο ειδικό πακέτο τραπεζικής υποστήριξης που έχει η ΕτΕ για τις νεοφυείς επιχειρήσεις, υπό την προϋπόθεση ότι αυτές πληρούν κάποια συγκεκριμένα κριτήρια, στοχευμένη υποστήριξη και καθοδήγηση από τα τραπεζικά στελέχη σε επιχειρηματικά θέματα σε ομάδες που υποστηρίζονται ταυτόχρονα από το ΕΒΕΑ και τη δυνατότητα το Eπιμελητήριο να προτείνει ώριμες νεοφυείς εταιρείες για ένταξη στο πρόγραμμα NBG Business Seeds και για διερεύνηση χρηματοδότησής τους».

    Περισσότερα χρηματοδοτικά εργαλεία για τις νεοφυείς επιχειρήσεις

    Τη θέση ότι η υπογραφή του MoU με το NBG Business Seeds της ΕτΕ θα σημάνει πολλαπλά οφέλη για τους νεοφυείς επιχειρηματίες και το οικοσύστημα καινοτομίας, διασφαλίζοντας -μεταξύ άλλων- περισσότερη χρηματοδότηση και τραπεζική στήριξη, διατύπωσε η πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών (ΕΒΕΑ/ΘΕΑ), Σοφία Κουνενάκη Εφραίμογλου.

    «Το 2024 είναι μια ξεχωριστή χρονιά για εμάς, γιατί εκτός των 115 χρόνων, γιορτάζουμε και τα δέκα χρόνια από την ίδρυση και λειτουργία της θερμοκοιτίδας μας, η οποία σε όλο αυτό το χρονικό διάστημα κατάφερε να αναδειχθεί σε δραστήριο κομμάτι του εγχώριου οικοσυστήματος καινοτομίας», επισήμανε η κ. Κουνενάκη Εφραίμογλου, σημειώνοντας ότι «στα δέκα χρόνια έχουμε ήδη φιλοξενήσει πάνω από 500 επιχειρηματικές ομάδες, ήτοι περισσότερους από 2.500 εκκολαπτόμενους επιχειρηματίες, παρέχοντάς τους φιλοξενία και στήριξη, τόσο στα πρώτα τους βήματα, όσο και στις επόμενες φάσεις της επιχειρηματικής τους ζωής, για την ανάπτυξη και τη μεγέθυνσή τους μέσα από διεθνείς διοργανώσεις και επαφή με επενδυτές».

    «Συνεχίζουμε το έργο μας με την πείρα και τεχνογνωσία που έχουμε δημιουργήσει τα προηγούμενα χρόνια», σημείωσε η ίδια και υπογράμμισε ότι η συνεργασία με το NBG Business Seeds αποτελεί ένα «ακόμη βήμα στο ταξίδι μας».

    Στόχος της συνεργασίας των δύο φορέων, όπως διευκρίνισε, είναι η από κοινού προώθηση δράσεων που θα διευκολύνουν τη χρηματοδότηση, την επιτάχυνση και ανάδειξη καινοτόμων ιδεών και επιχειρήσεων, ειδικά στον τομέα της μεταποιητικής βιομηχανίας. «Ενώνοντας τις δυνάμεις μας μπορούμε να υπηρετήσουμε ακόμη πιο αποτελεσματικά τον εθνικό σκοπό και να δημιουργήσουμε από κοινού ένα περιβάλλον γόνιμο και ευνοϊκό για την ανάπτυξη της καινοτόμου επιχειρηματικότητας στην Ελλάδα, αναδεικνύοντας έτσι το οικοσύστημα καινοτομίας της χώρας μας σε καταλύτη προόδου για τα άτομα, την οικονομία και την κοινωνία».

    Ο 15ος διαγωνισμός Καινοτομίας και Τεχνολογίας του NBG Business Seeds της ΕτΕ

    Ο διαγωνισμός καινοτομίας και τεχνολογίας του NBG Business Seeds της ΕτΕ είναι ο πιο παλιός που διοργανώνεται στην Ελλάδα για 15η χρονιά φέτος και ο μακροβιότερος. Μέχρι σήμερα έχει δώσει έπαθλα αξίας 700.000 ευρώ περίπου, μαζί με 5 εκατ. ευρώ χρηματοδοτήσεις με δάνεια και equity, ενώ έχουν συμμετάσχει περισσότερα από 8.500 άτομα, μέλη νεοφυών επιχειρήσεων και startuppers. Για τη συμμετοχή τους στον φετινό διαγωνισμό καινοτομίας και τεχνολογίας του NBG Business Seeds, οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να αποστείλουν τις αιτήσεις τους μέχρι τις 9/10. Οι θεματικές ενότητες είναι Fintech, Ψηφιακή Επιχειρηματικότητα και Digital Ecosystems, Advanced Technologiew και AI και ESG, ενώ ντεμπούτο κάνουν και δύο νέες κατηγορίες ειδικών βραβείων, της Γυναικείας Επιχειρηματικότητα και του Χρηματοοικονομικού Εγγραμματισμού και Χρηματοοικονομικής Ενδυνάμωσης.

    πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Διαβάστε επίσης

    Γερμανία: Προβλήματα με τα δρομολόγια τρένων λόγω σοβαρών τεχνικών προβλημάτων στο δίκτυο

    Ολομέλεια προέδρων Δικηγορικών Συλλόγων: Προτείνει καθολική αποχή στις 16 Σεπτεμβρίου για τον δικαστικό χάρτη

    Σκυλακάκης: Συζήτηση με Χάμπεκ για τη δυνατότητα διασύνδεσης των ενεργειακών συστημάτων Ελλάδας-Γερμανίας



    ΣΧΟΛΙΑ