Ο Σκωτσέζος συγγραφέας Ρόμπερτ Στίβενσον υποστήριζε ότι στη ζωή το (μείζον) θέμα δεν είναι να κρατάς καλά χαρτιά. Αλλά να παίζεις όσο καλύτερα γίνεται, ένα άσχημο φύλλο… Όπως όλα δείχνουν, ο ορκωτός λογιστής των Folli Follie Γιώργος Βαρθαλίτης βρίσκεται στη δύσκολη θέση να παίζει τον τελευταίο καιρό κρατώντας κακό χαρτί στα χέρια του. Κάτι το οποίο οφείλεται στο γεγονός ότι αποτελεί κι αυτός, έναν από τους σημαντικούς κρίκους στην αλυσίδα των εμπλεκομένων στην αμαρτωλή ιστορία της FF Group. Στο κεντρικό κάδρο της οποίας βρίσκεται η επιχειρηματική οικογένεια του Δημήτρη Κουτσολιούτσου.
Με καταγωγή από τη Σύρο, ο 65χρονος σήμερα ορκωτός, υπέγραψε τον ισολογισμό της περσινής χρήσης για τα Folli (όπως και για πολλά προηγούμενα χρόνια), αλλά κάτω από το βάρος των καταιγιστικών εξελίξεων που τον «άδειασαν», αναγκάστηκε να αποσύρει την έκθεση ελέγχου. Όντας πλέον υπόλογος απέναντι στην Εθνική Εποπτική Αρχή του ελεγκτικολογιστικού επαγγέλματος (την ΕΛΤΕ) αλλά και αυτοδίκαια τοποθετημένος μπροστά στο μικροσκόπιο του οικονομικού εισαγγελέα Γιάννη Δραγάτση, που έχει αναλάβει την ευθύνη των πολύπλευρων ερευνών. Για όλους όσοι εμπλέκονται στο πολύκροτη υπόθεση των Folli και αντιμετωπίζουν τις κακουργηματικού χαρακτήρα παραβάσεις, που αφορούν τη χειραγώγηση της αγοράς, μέσω ψευδών ειδήσεων και με «μοχλό» τις παραπλανητικές οικονομικές καταστάσεις της εταιρείας.
Σε κάθε περίπτωση, ο Γιώργος Βαρθαλίτης, εκτός από τον τρόπο με τον οποίο διαχειρίζεται τα καλά και τα άσχημα χαρτιά που κατά καιρούς κρατάει στα χέρια του, αποτελεί κι ένα κλασικό δείγμα των… κύκλων που κάνει η ζωή. Μετατρέποντας τον θύτη σε θύμα.
Διότι μπορεί σήμερα να αντικρίζει κατάφατσα την ποινική δίωξη για «χειραγώγηση», αλλά ο ίδιος πριν από χρόνια, βρισκόταν στην αντίπερα όχθη. Επιφορτισμένος μάλιστα με ελέγχους που αφορούσαν «χειραγωγήσεις μετοχών», στην εποχή με τις διαβόητες «φούσκες» του χρηματιστηρίου…
Η ωραία ανακρίτρια στο τιμόνι της ανάκρισης
Αν το ρολόι του πανδαμάτορα χρόνου κάνει στροφή και γυρίσει πίσω στο έτος 2000, θα βρει το Γιώργο Βαρθαλίτη να είναι το «δεξί χέρι» της Κωνσταντίνας Μπουρμπούλια. Ή καλύτερα το «λαγωνικό» της. Ενδεχομένως και το αγαπημένο της…
Την Άνοιξη εκείνης της χρονιάς η «ωραία ανακρίτρια», όπως κατά κόρον χαρακτηριζόταν στα Μέσα Ενημέρωσης, ανέλαβε την έρευνα για τις 23 εταιρείες-φούσκες, οι οποίες και ταυτίστηκαν με το χρηματιστηριακό άγος του 1999.
Τη μελανότερη δηλαδή περίοδο στη σύγχρονη ιστορία του «ναού» του χρήματος, καθώς μέσα στη φρενίτιδα του «λαϊκού καπιταλισμού» που εξουδετέρωσε τη λογική ,τα λεφτά των πολλών κατέληξαν εντέχνως στις τσέπες των ολίγων μυημένων στο « μεγάλο κόλπο».
Στα 43 της χρόνια τότε, η Κωνσταντίνα Μπουρμπούλια έδωσε αρχικά την εντύπωση ότι θα επιχειρήσει να πιάσει τον ταύρο απ’ τα κέρατα. Μπήκε με ορμή στην υπόθεση της διερεύνησης της ογκωδέστατης δικογραφίας.
Σχεδόν με την ίδια ταχύτητα με οδηγούσε το κόκκινο καμπριολέ αυτοκίνητό της, Alpha Romeo Spider. Συστατικό στοιχείο κι αυτό, της όλης αντισυμβατικής εικόνας που εξέπεμπε η ανακρίτρια. Ακριβά, επώνυμα και συνάμα τολμηρά ρούχα για το « μέτρο» μιας δικαστικής λειτουργού, λατρεία για τα ταξίδια και την πολυτέλεια, αλλά και μια επικοινωνιακή άνεση, η οποία ήρθε να τροφοδοτήσει το μύθο της ως « αμείλικτης τιμωρού».
Έγινε άλλωστε γρήγορα ο φόβος και τρόμος των εμπλεκομένων επιχειρηματιών, λόγω των διαδοχικών προφυλακίσεων που η ίδια είχε διατάξει.
Με συντονιστικό ρόλο στην «ομάδα των 8»
Στο ανακριτικό της έργο, η Κωνσταντίνα Μπουρμπούλια δεν ήταν μόνη. Ζήτησε και πήρε μια ολόκληρη ομάδα από οκτώ ορκωτούς λογιστές-πραγματογνώμονες, προκειμένου να τη βοηθήσουν.
Ο Γιώργος Βαρθαλίτης ήταν ένας από αυτούς και μάλιστα στο νευραλγικό ρόλο του επικεφαλής και συντονιστή των πραγματογνωμόνων.
Σε μια περίοδο κατά την οποία παρείχε υπηρεσίες ορκωτού και στη Folli, χωρίς φυσικά αυτό να συνιστά ασυμβίβαστο. Άλλωστε η εταιρεία του Δημήτρη Κουτσολιούτσου (ο οποίος κατά μία εκδοχή φέρεται να έχει γνωρίσει την ανακρίτρια) δεν ήταν στον κατάλογο με τις μετοχές-φούσκες.
Οι πληροφορίες λένε, ότι η δικαστική «επιστράτευση» Βαρθαλίτη (από το πρωτοδικείο) και η συνδρομή στο έργο της Μπουρμπούλια, αφορούσε ελέγχους στα στοιχεία για τις τιμές των μετοχών, που χαρακτηρίστηκαν «φούσκες» και για τις οποίες διερευνήθηκαν τα ποινικά αδικήματα της χειραγώγησης. Έλεγχοι σύνθετοι και διεξοδικοί, που απαιτούσαν όχι μόνο «όσφρηση», αλλά και αρκετό «σκάλισμα» από τους πραγματογνώμονες της «ομάδας Βαρθαλίτη».
Όμως η όλη υπόθεση με τις μετοχές-φούσκες, από αλλού ξεκίνησε και αλλού πήγε. Κατά τη διάρκεια των ανακρίσεων, η από εύπορη οικογένεια καταγόμενη Κωνσταντίνα Μπουρμπούλια (με πατέρα κλινικάρχη) δεν άντεξε στους πειρασμούς και έβαλε το χέρι στο μέλι.
Όχι μόνο με την οικονομική αλλά και την… ερωτική έννοια του όρου, αφού έγινε για ένα διάστημα ζευγάρι με το δικηγόρο ενός χρηματιστή, που ήταν στη μεγάλη λίστα των κατηγορουμένων.
Εξέλιξη που έρχεται να δικαιώσει τη «ρήση» του κολομβιανού συγγραφέα Γκάμπριελ Γκαρσία Μάρκες. Ότι δηλαδή «οι άνθρωποι έχουν τριών ειδών ζωές. Τη δημόσια, την ιδιωτική και τη μυστική».
Όπως και να ‘χει, το κακό ήρθε καλπάζοντας για την… παραστρατημένη ανακρίτρια, που τον Σεπτέμβριο του 2003 υπέβαλε την παραίτησή της από το δικαστικό σώμα.
Στενές σχέσεις «είδε» η επίμαχη έκθεση Κρουσταλάκη
Σε βάρος της Μπουρμπούλια είχε ασκηθεί πειθαρχική αγωγή από τον πρώην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ευάγγελο Κρουσταλάκη, ο οποίος είχε δώσει και μια άλλη διάσταση στις σχέσεις της ανακρίτριας με το Γιώργο Βαρθαλίτη.
Στην «επίμαχη» αναφορά της πειθαρχικής έκθεσης, τονιζόταν επί λέξει: «Η εγκαλούμενη Πρωτοδίκης- Ανακρίτρια, διαρκούσης της ανακρίσεως για τις υποθέσεις του Χρηματιστηρίου, είχε δεχθεί τόσο στο γραφείο της όσο και στην οικία της και μάλιστα νυκτερινές ώρες τον πραγματογνώμονα Γ. Βαρθαλίτη, η σχέση της με τον οποίο δεν φαίνεται να ήταν απλώς υπηρεσιακή συνεργασία. Σχεδόν όλα τα κατηγορητήρια των υποθέσεων για το Χρηματιστήριο, ορισμένα από τα έγγραφα καταχώρισης των ανακριτικών πράξεων, καθώς και τα περισσότερα διαβιβαστικά έγγραφα είναι γραμμένα σε ηλεκτρονικό υπολογιστή, όχι όμως στο ανακριτικό γραφείο. Γράφτηκαν εκτός ανακριτικού γραφείου και από πρόσωπα άσχετα με την ανάκριση, μεταξύ των οποίων και η βοηθός του πραγματογνώμονα Γεωργίου Βαρθαλίτη, ονόματι Χρυσούλα Τσακαλογιάννη».
Πηγές που απηχούν τις απόψεις των εμπλεκομένων προσώπων χαρακτηρίζουν μυθεύματα τα όσα αναφέρθηκαν στην τότε έκθεση Κρουσταλάκη, η οποία τουλάχιστον για τους Βαρθαλίτη- Τσακαλογιάννη, δεν είχε την παραμικρή συνέπεια.
Οι ποινές και οι αθώοι
Σε ό,τι αφορά την Κωνσταντίνα Μπουρμπούλια, η οποία ενεπλάκη και στο παραδικαστικό κύκλωμα, καταδικάστηκε σε 12 χρόνια φυλακή για «κατάχρηση εξουσίας και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος». Έμεινε μέσα σχεδόν έξι χρόνια και αποφυλακίστηκε τον Οκτώβριο του 2102, χωρίς έκτοτε να έχει απασχολήσει ξανά τη δημοσιότητα. Όπως ή ίδια έχει υποστηρίξει «στο πρόσωπό μου, έκανε αυτοκάθαρση το δικαστικό σώμα».
Πριν από λίγους μήνες, ο φάκελος της υπόθεσης με τις μετοχές-φούσκες έκλεισε οριστικά, με όλους τους εμπλεκομένους να κηρύσσονται αθώοι.
Η Ecovis, το πόρισμα της ΕΛΤΕ και ο Δραγάτσης
Από την άλλη πλευρά, η επαγγελματική πορεία του Γιώργου Βαρθαλίτη είναι, επί σειρά ετών, σχεδόν άρρηκτα συνδεδεμένη με τη Folli, της οποίας «σφραγίζει» την ορθότητα των λογιστικών καταστάσεων. Όντας ελεγκτικό δίδυμο με τη Χρυσούλα Τσακαλογιάννη. Με τη οποία για κάποια χρόνια ήταν υπό τη «σκέπη» της ελεγκτικολογιστικού φίρμας Bake Tilly Hellas. Αυτό μέχρι τον Ιούνιο του 2014 , οπότε και δημιουργήθηκε η Ecovis VNT Auditing, η οποία είναι ανεξάρτητο μέλος του δικτύου της Ecovis International.
Στη νέα εταιρεία ο Γιώργος Βαρθαλίτης είναι Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος, κατέχοντας το 37,1% των μετοχών της, ενώ άλλο ένα ποσοστό της τάξεως του 5,3% έχει δικαιούχο την κόρη του.
Η Χρυσούλα Τσακαλογιάννη είναι μέλος του Δ.Σ, έχοντας επίσης και το 5,2% των μετοχών.
Το 2017 η Ecovis VNT έκανε τζίρο 1,79 εκατ. ευρώ.
Όμως, ο τελευταίος δημοσιοποιημένος ισολογισμός της εταιρείας είναι αυτός της χρήσης του… 2015, οπότε και τα κέρδη της διαμορφώθηκαν σε 266,6 χιλιάδες ευρώ, έπειτα από κύκλο εργασιών, ύψους 2,43 εκατ. ευρώ.
Ο Γιώργος Βαρθαλίτης είχε υπογράψει και την έκθεση ελέγχου στην περσινή χρήση της FF Group. Xωρίς το παλιό… «λαγωνικό» της Μπουρμπούλια να οσμιστεί τώρα το παραμικρό ύποπτο για την εταιρεία του Δημήτρη Κουτσολιούτσου. Με τον οποίο ο ορκωτός διατηρούσε, τουλάχιστον μέχρι πρόσφατα, μια μακροχρόνια επαγγελματική, αλλά και φιλική σχέση, όπως λένε οι πληροφορίες. Σχέση που φαίνεται να έχει διαταραχθεί, καθώς οι αποκαλύψεις που ακολούθησαν για τα Folli οδήγησαν τον Βαρθαλίτη να αποσύρει την έκθεση ελέγχου.
Για το όλο αυτό ζήτημα έχουν γίνει έρευνες από την ΕΛΤΕ (Επιτροπή Λογιστικής Τυποποίησης και Ελέγχων) το πόρισμα της οποίας θα σταλεί μέχρι τα μέσα Σεπτεμβρίου, στον αρμόδιο οικονομικό εισαγγελέα Γιάννη Δραγάτση, που ερευνά τη σκανδαλώδη υπόθεση των Folli.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Folli Follie: Γιατί η Fosun έγραψε ζημιά 101 εκατ. ευρώ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Folli Follie: Τα «σκληρά» παιδιά της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και η αποτελεσματική παρέμβαση της δικηγορίνας
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Ελβετικό φραγκο: Τι ζητούν οι δανειολήπτες, ποια λύση προκρίνει το υπουργείο Οικονομικών
- H Aston Martin αποκαλύπτει το Vantage Roadster των 655 HP
- Η νέα ηθική των ΗΠΑ αποτελεί παγκόσμιο κίνδυνο
- Η λάμψη της Alter Ego, τα 19 ευρώ της ΓΕΚ, οι ξένοι της Intrakat, τα 3 πρόσωπα του Υπερταμείου, η συνέντευξη του Πιέρ στο My Story, το party του Καπράλου και ένα hot quiz με την τέως ευρωβουλευτή