ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Τα μεγάλα σχέδια της Intralot, το παρασκήνιο για τη ΔΕΠΑ, οι νέες business του Λου Κολλάκη, έτοιμος ο Φέσσας, οι αλλαγές του Νεμπή, τα νέα πλοία του Προκοπίου, το κάλεσμα της Μήτση, οι περιπέτειες της πλατινομαλλούσας σε Βουλιαγμένη – Λεγρενά και ο ΧΧ
Τα σχέδια της ΔΕΗ για επενδύσεις στις ηλεκτρικές διασυνδέσεις στα Βαλκάνια με στόχο τον εκσυχρονισμό των δικτύων και την προώθηση της ενοποίησης της ηλεκτρικής αγοράς των χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, πρόκειται να παρουσιάσει σήμερα ο Γιώργος Στάσσης, μιλώντας σε ενεργειακό συνέδριο, που πραγματοποιείται στο Βουκουρέστι.
Χθες ο Πρόεδρος της ΔΕΗ συναντήθηκε με τον Πρωθυπουργό της Ρουμανίας Marcel Ciolacu στον οποίο παρουσίασε τα επενδυτικά σχέδια τη ΔΕΗ στη Ρουμανία και τη δυναμική ανάπτυξης που δημιουργείται για τις χώρες των Βαλκανίων.
Όπως ανέφερε σε σχετική του ανάρτηση στο LinkedIn, στο επίκεντρο της συνάντησης ήταν οι επενδύσεις που υλοποιεί η εταιρεία στη χώρα και η σημασία του ενεργειακού διαδρόμου των 2 χωρών.
Ένας ενεργειακός διάδρομος που για τη ΔΕΗ σημαίνει περιθώρια κέρδους και εξαγωγές και για τη Ρουμανία μια μοναδική ευκαιρία να γίνει το επίκεντρο των εξαγωγών ηλεκτρικής ενέργειας των βαλκανικών χωρών προς τις δυτικές χώρες.
Μεγάλα τα οφέλη του ενεργειακού διαδρόμου για τη ΔΕΗ
Η Ρουμανία είναι μια συμπληρωματική και απαραίτητη αγορά για τη ΔΕΗ καθώς η ΔΕΗ πρέπει να μειώσει το πελατολόγιό της στην Ελλάδα. Όμως ακόμη κι αν πρέπει να μειώσει το μερίδιό της από το 55% στο 45% στην Ελλάδα ως το 2026, στρατηγική της είναι να συνεχίζει να αυξάνει την κερδοφορία της από την παραγωγή και προμήθεια ενέργειας, και τι αυτό θα πρέπει να ενισχύσει το πελατολόγιό της εκτός Ελλάδας, αυξάνοντας τις εξαγωγές της από τη μια και εξασφαλίζοντας υψηλά περιθώρια κέρδους από την άλλη.
Και τους δύο αυτούς στόχους της μπορεί να τους πετύχει με την επέκταση της δραστηριότητάς της στα Βαλκάνια με επίκεντρο τη Ρουμανία, που βρίσκεται στη μέση ενος ενεργειακού διαδρόμου που συνδέει τις γειτονικές της χώρες με την Ελλάδα και την Ιταλία.
Μέσω του διαδρόμου αυτού, μπορεί η ΔΕΗ να επωφελείται από τη διαφορά στην τιμή της ενέργειας μεταξύ Βαλκανίων και Ιταλίας και ταυτόχρονα να αυξήσει τις εξαγωγές της.
Οι δυνατότητες διέλευσης της ενέργειας στην περιοχή των Βαλκανίων παρέχουν πρόσθετες συνέργειες καθώς η ΔΕΗ θα είναι και παραγωγός ενέργειας στη Ρουμανία, αξιοποιώντας ένα μεγάλο χαρτοφυλάκιο έργων στην περιοχή.
Ειδικότερα, ενώ η Ελλάδα διασυνδέεται ηλεκτρικά μόνο με Ιταλία, Βουλγαρία, Βόρειο Μακεδονία, Αλβανία και Τουρκία, πλέον αφού η ΔΕΗ θα παράγει στη Ρουμανία, πολλαπλασιάζει τις διασυνδέσεις της και αποκτά πρόσβαση και στη Σερβία και την Ουγγαρία. Μπορεί να αποτελέσει έτσι η Ρουμανία, το ενεργειακό κέντρο των Βαλκανίων και μέσω της ΔΕΗ να πραγματοποιούνται εξαγωγές ενέργειας στη Δυτική Ευρώπη.
Οι διασυνδέσεις αυτές δημιουργούν σημαντικά περιθώρια κερδοφορίας για τη ΔΕΗ λόγω των διαφορών στην τιμή ενέργειας μεταξύ Βαλκανίων και Δυτικής Ευρώπης. Όπως είχε εξηγήσει στην παρουσίαση στο Λονδίνο η διοίκηση της εταιρείας, η μέση τιμή χονδρεμπορικής τιμής ενέργειας στην Ιταλία είναι 127 ευρώ/μεγαβατώρα, όταν στην Ελλάδα είναι 119 ευρώ/μεγαβατώρα και στη Ρουμανία και τη Βουλγαρία 104 ευρώ/μεγαβατώρα. Οι διαφορές αυτές στις τιμές, σε μια αγορά που θα διασυνδέεται μπορούν να αποφέρουν σημαντική κέρδη στη ΔΕΗ.
Ηγετικός ρόλος στη Νοτιοανατολική Ευρώπη
Η ΔΕΗ προγραμματίζει επενδύσεις ύψους 9 δισ. ευρώ για την τριετία 2024-2026 με στόχο την ανάδειξή της σε ηγετικό παίκτη καθαρής ενέργειας, υποδομών και υπηρεσιών στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, όπως προβλέπει το νέο Στρατηγικό Σχέδιο της επιχείρησης που παρουσιάστηκε τον Ιανουάριο στο Λονδίνο.
Εκεί, η διοίκηση της εταιρείας ανέφερε ότι μετά τη Ρουμανία ο όμιλος βάζει στην αναπτυξιακή του στρατηγική τη Βουλγαρία, όπου αποσκοπεί να έχει 1,1GW εγκατεστημένης ισχύος μέχρι το 2030. Επίσης, παρουσίασε τις δυνατότητες που δημιουργούνται για την αξιοποίηση ενός ενεργειακού διαδρόμου στην ευρύτερη περιοχή με αλληλοσυμπληρούμενο χαρτοφυλάκιο φωτοβολταϊκών και αιολικών πάρκων, που θα επιτρέπει την εκμετάλλευση των διαφορετικών μετεωρολογικών συνθηκών στην κάθε περιοχή.
Ο ρόλος της ΔΕΗ είναι στο επίκεντρο των ενεργειακών εξελίξεων στα Βαλκάνια και για τους σχεδιασμούς ανάπτυξης της ελληνικής εταιρείας ο Πρόεδρός της είχε ενημερώσει πριν 2 εβδομάδες και τον υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ για τους Ενεργειακούς Πόρους, Τζέφρι Πάιατ.
Ο Γιώργος Στάσσης, του είχε παρουσιάσει το σχέδιο μετασχηματισμού της ΔΕΗ Α.Ε., και την επέκτασή της στην περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων και της Νοτιοανατολικής Μεσογείου.
Η ανάρτηση του Γιώργου Στάσση στο linkedin:
Χθες από τη Ρουμανία, ο Πρόεδρος της ΔΕΗ έκανε την παρακάτω ανάρτηση στο linkedin:
“Είχα την τιμή σήμερα να συναντήσω τον Πρωθυπουργό της Ρουμανίας Marcel Ciolacu και να του παρουσιάσω τις σημαντικές επενδύσεις που δεσμευόμαστε να υλοποιήσουμε στη χώρα για τη δημιουργία νέων ανταγωνιστικών δικτύων παραγωγής & διανομής καθαρής ενέργειας!
Η Ρουμανία είναι μια πολύ σημαντική αγορά για εμάς στην περιοχή, για τις προσπάθειές μας να προχωρήσουμε την απανθρακοποίηση και να ψηφιοποιήσουμε τον τομέα της ενέργειας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.
Ο ενεργειακός διάδρομος Ελλάδα προς Ρουμανία είναι βασικό στοιχείο επιτυχίας!”
Διαβάστε επίσης:
Μεσανατολικό: Δεκτή η παραίτηση της κυβέρνησης του Στάγεχ από τον Αμπάς
Φλωρίδης: Η Δικαιοσύνη χρειάζεται να είναι δίπλα στους νέους
Υπ. Μετανάστευσης: Στενή συνεργασία με Frontex για εθελούσιες επιστροφές
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Γερμανία-Μαγδεμβούργο: Ερωτηματικά για τις υπηρεσίες που διέθεταν πληροφορίες για τον Ταλέμπ Α.
- Συρία: Στη Δαμασκό ο Τούρκος ΥΠΕΞ – Συναντήθηκε με τον Αλ Τζολάνι
- Χιλιάδες Αγιοβασίληδες «ξεχύθηκαν» στους δρόμους του Πειραιά στο «Santa Night Run»
- Πάρος: Συνελήφθησαν 5 ανήλικοι για την επίθεση σε δύο αδέρφια – Στην υπόθεση εμπλέκονται άλλοι 5 νεαροί