Έχουμε σχέδιο για τη δίκαιη μετάβαση, είναι αναλυτικό και ο κόσμος συμμετέχει με ενθουσιασμό σε αυτό, είπε πριν από λίγο ο Πρόεδρος της ΔΕΗ, Γιώργος Στάσσης συμμετέχοντας στο  Sustainable Future Summit 2021 στο πάνελ με τίτλο “Beyond the PR stunt: making the transition green and inclusive”.

Σχετικά με την ανάπτυξη των ΑΠΕ, σχολιάζοντας την άποψη ότι πρέπει να γίνονται επενδύσεις σε ΑΠΕ και όχι στο φυσικό αέριο σημείωσε: “Δεν είναι η χρηματοδότηση το πρόβλημα  -που εμποδίζει την ανάπτυξη των ΑΠΕ-. Υπάρχουν πολλά  funds που θέλουν να επενδύσουν στις ΑΠΕ και περιμένουν τους κανόνες να γίνουν ξεκάθαροι, το θεσμικό πλαίσιο να δημιουργηθεί και οι Κανονισμοί να καθοριστούν, ώστε να μπορέσουν να απελευθερώσουν κεφάλαια.

Βέβαια, πράσινο υδρογόνο και αποθήκευση είναι οι νέες τεχνολογίες που χρειάζεται να συμπληρώσουν την ανάπτυξη των ΑΠΕ”, τόνισε.

Σχετικά με την πορεία το Σχεδίου Δίκαιης Μετάβασης και απολιγνιτοποίησης, σημείωσε: “Ο κόσμος συμμετέχει στο πλάνο μας, και επενδύει μαζί μας. Κι εμείς εντοπίζουμε ποιες επιπλέον ικανότητες χρειάζονται και αξιοποιώντας άλλα ευρωπαϊκά κεφάλαια θέλουμε να τις αναπτύξουν ώστε να συμμετέχουν στην επόμενη μέρα της μετάβασης.”Όταν αποφασίσαμε να επιταχύνουμε την απολιγνιτοποίηση, ήταν κοινό μυστικό ότι θα γινόταν σημείωσε. Είχε πολύ καλή αποδοχή από τον κόσμο γιατί επιτέλους είδε στο μέλλον του ορατότητα, σταθερότητα και ευημερία”.

‘Οπως εξήγησε η ΔΕΗ τα τελευταία 2,5 χρόνια υλοποιεί ένα νέο επιχειρηματικό σχέδιο που στοχεύει την ενεργειακή μετάβαση. “Το πρώτο βήμα ήταν η αναγνώριση ότι ένα τέτοιο σχέδιο πρέπει να γίνει. Στη Δυτική Μακεδονία που είναι η περιοχή της Ελλάδας με μεγάλη λιγνιτική παραγωγή ενέργειας, ήταν σε συνεχή πτώση κάθε χρόνο τα τελευταία δέκα χρόνια και ήταν φανερό ότι κάτι έπρεπε να γίνει. Η ΔΕΗ αναγνώρισε την ανάγκη και ξεκίνησε μια στρατηγική ενεργειακής μετάβασης”.

“Υλοποιούμε τη μεγαλύτερη απολιγνιτοποίηση στην Ευρώπη”, σημείωσε,  με στόχο η ΔΕΗ, “να αποεπενδύσει από το λιγνίτη αλλά όχι από την παραγωγή ενέργειας. Να στραφεί από τη λιγνιτική παραγωγή στην παραγωγή ενέργειας από ΑΠΕ και όχι μόνο στα αιολικά και φωτοβολταϊκά πάρκα, αλλά και με επενδύσεις στο Waste to Energy, στη βιομάζα. Επίσης, επενδύουμε στην ανάπτυξη νέων ικανοτήτων των εργαζομένων που θέλουν να συνεχίσουν στη ΔΕΗ και τα επόμενα χρόνια”.

Από την πλευρά της η Πολιτεία, εξήγησε, κάνει τις δικές της επενδύσεις – με κεφάλαια από το Just Transition Fund ή το RRF), “στα εδάφη που εμείς δε θα χρησιμοποιούμε πια και επιστρέφουμε στο Κράτος. Νέες επιχειρήσεις άλλων κλάδων θα δημιουργηθούν εκεί, και πιστεύω ότι κάτι πολύ θετικό μπορεί να βγει από την μετάβαση για την ευημερία ολόκληρης της περιοχής”, είπε.

Δεν έχει νόημα η υποκατάσταση καυστήρων πετρελαίου με καυστήρες αερίου

Σχετικά με το ρόλο του φυσικού αερίου στην εποχή της ενεργειακής μετάβασης, σημείωσε, ότι όσον αφορά τις κατοικίες  δεν έχει νόημα η επένδυση σε δίκτυα φυσικού αερίου, και να αντικατασταθούν οι καυστήρες πετρελαίου με καυστήρες αερίου. “Θα είχε περισσότερο νόημα να προωθούμε τις Αντλίες θερμότητας  που βασίζονται στο ηλεκτρικό ρεύμα, το οποίο θα παράγεται από Ανανεώσιμες”, σημείωσε.

Διαβάστε επίσης

Γιώργος Στάσσης (ΔΕΗ): Παραμένει ο στόχος για ετήσια EBITDA 850 εκατ. ευρώ-Αντοχές στην ενεργειακή καταιγίδα