ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Τι συμβαίνει με Helikon και ΔΕΗ, γιατί κάνει ράλι η Intralot, η διπλωματική κίνηση Χατζηδάκη, τα νέα σχέδια Στάσση, ο Ντόναχιου, ο Πιέρ και ο Σταϊκούρας, το δεύτερο tanker του εφοπλιστή VV και ο τσαμπουκάς κορυφαίου υπουργού
Σε νέα υψηλά αναλαμβάνει να οδηγήσει τη ΔΕΗ ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ Γιώργος Στάσσης , τα επόμενα τρία χρόνια για τα οποία ανανεώθηκε η θητεία του.
Έχοντας πετύχει όλους τους στόχους που είχε θέσει όταν ανέλαβε το 2019, η σημερινή ΔΕΗ είναι ήδη μια σύγχρονη και ισχυρή καθετοποιημένη εταιρεία παραγωγής ενέργειας, με παρουσία σε όλες τις τεχνολογίες. Έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών, παρουσιάζει αυξανόμενη κερδοφορία, και αυξανόμενο μέρισμα και πετυχαίνει τους οικονομικούς στόχους που θέτει κερδίζοντας αξιοπιστία. Επίσης, έχει πλέον κυρίαρχη θέση στις ΑΠΕ και έχει επεκταθεί με έργα υπό ανάπτυξη σε 4 χώρες εκτός της Ελλάδας. Πλέον, στόχος είναι η εγκατεστημένη ισχύς της ΔΕΗ σε μονάδες ΑΠΕ το 2027 να ανέρχεται σε 11,8 GW εκ των οποίων 7,4 GW στην Ελλάδα και 4,4 GW στις υπόλοιπες χώρες δραστηριοποίησης της.
Το στοίχημα για την επόμενη τριετία, είναι συνεχίζοντας την επέκτασή της στο εξωτερικό, να φτάσει μέχρι την Ουκρανία και ταυτόχρονα, από πρωταγωνιστής στην παραγωγή και διανομή ενέργειας, να αναπτύξει το πρώτο Mega Data Center, δημιουργώντας νέες συνέργειες μεταξύ τεχνολογίας και ενέργειας.
Ο μετασχηματισμός του Ομίλου ΔΕΗ σε Powertech εταιρεία
Το νέο στοίχημα του Γιώργου Στάσσης για τη ΔΕΗ τα επόμενα τρία χρόνια είναι να τη μεταμορφώσει σε Powertech, συνδυάζοντας τεχνολογική καινοτομία με σύγχρονη πράσινη ενεργειακή υποδομή. Το έργο του Data Center στη Δυτική Μακεδονία αποτελεί την πιο χαρακτηριστική έκφραση αυτής της νέας στρατηγικής, σηματοδοτώντας τη δημιουργία ενός πρωτοποριακού οικοσυστήματος που ανταποκρίνεται στις ανάγκες της ψηφιακής εποχής και της τεχνητής νοημοσύνης. Η στρατηγική αυτή συμπληρώνεται από μια σειρά πρωτοβουλιών που αποσκοπούν στη διαμόρφωση του ψηφιακού μέλλοντος της Ελλάδας, ενισχύοντας την τεχνολογία και τη συνδεσιμότητα.
Ταυτόχρονα τα επόμενα τρία χρόνια θα δούμε να ωριμάζουν και να φέρνουν αποτελέσματα τα εν εξελίξει έργα του Ομίλου στην τεχνολογία, με μια σειρά θυγατρικών:
FTTH – Fiber to the Home: Η ΔΕΗ, μέσω της θυγατρικής της FiberGrid, επενδύει δυναμικά στη δημιουργία ενός πανελλαδικού δικτύου νέας γενιάς (100%) οπτικών ινών μέχρι το σπίτι. Το δίκτυο FTTH έχει ήδη φτάσει τα 650.000 νοικοκυριά και επιχειρήσεις, ενώ ο στόχος για το 2025 είναι να ξεπεράσουν το 1,5 εκατομμύριο, με τελικό στόχο τα 3 εκατ.. Η υποδομή αυτή υποστηρίζει τις ανάγκες υπερυψηλών ταχυτήτων και ενισχύει τις βάσεις για την Gigabit Κοινωνία. Το δίκτυο αναπτύσσεται με ταχείς ρυθμούς σε όλη την Ελλάδα.
East–to–Med Data Corridor: Η ΔΕΗ συμμετέχει ενεργά στο διεθνές έργο East to Med Data Corridor, το οποίο αναπτύσσει ένα υποθαλάσσιο και χερσαίο καλώδιο οπτικών ινών διεθνών χωρητικοτήτων που θα συνδέει την Ευρώπη με την Ασία. Το έργο καθιστά την Ελλάδα ανατολική πύλη δεδομένων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενισχύοντας τη γεωστρατηγική της θέση. Το East to Med Data Corridor αναβαθμίζει την ψηφιακή διασυνδεσιμότητα και δημιουργεί νέες ευκαιρίες για ανάπτυξη τεχνολογικών υποδομών.
Data In Scale και Data Center στην Αττική με την DAMAC: Ο Όμιλος ΔΕΗ και η EDGNEX Data Centers της DAMAC ίδρυσαν την κοινή εταιρεία Data In Scale, με σκοπό την ανάπτυξη ενός υπερσύγχρονου Data Center στα Σπάτα Αττικής. Η πρώτη φάση της επένδυσης, ύψους €150 εκατ., περιλαμβάνει υποδομή 12,5 MW, με προοπτική επέκτασης στα 25 MW. Η κατασκευή ξεκινά εντός του 2025 και στόχος είναι η κάλυψη της συνεχώς αυξανόμενης ζήτησης για cloud υπηρεσίες και λύσεις αποθήκευσης δεδομένων. Το έργο ενισχύει τη θέση της Ελλάδας ως κόμβου ψηφιακής υποδομής στη ΝΑ Ευρώπη, αξιοποιώντας τις συνέργειες καθαρής ενέργειας, τεχνογνωσίας real estate και τεχνολογιών αιχμής.
Olympus AI – Τεχνητή Νοημοσύνη ως Υπηρεσία (AI-as-a-Service): Ο Όμιλος ΔΕΗ έχει ιδρύσει την εταιρεία Olympus AI, με στόχο την ανάπτυξη λύσεων τεχνητής νοημοσύνης ως υπηρεσία (AI-as-a-Service). Το Olympus AI Project αποτελεί μια πρωτοποριακή πρωτοβουλία που εστιάζει στην αξιοποίηση της τεχνητής νοημοσύνης για τη βελτιστοποίηση της διαχείρισης ενέργειας, την ενίσχυση της καινοτομίας και τη δημιουργία ψηφιακών εργαλείων που ανταποκρίνονται στις ανάγκες της νέας ενεργειακής και τεχνολογικής εποχής. Το εγχείρημα αυτό εντάσσεται στο ευρύτερο όραμα του Ομίλου να συνδυάσει την ενεργειακή του εμπειρία με προηγμένες ψηφιακές τεχνολογίες, συμβάλλοντας καθοριστικά στην πράσινη και ψηφιακή μετάβαση της χώρας.
Παράλληλα, η ΔΕΗ συμμετέχει στο DCFlex της EPRI, μία διεθνή πρωτοβουλία που συνδέει τη λειτουργική ευελιξία των data centers με την αξιοπιστία των ενεργειακών συστημάτων. Μέσα από αυτές τις δράσεις, ο Όμιλος ΔΕΗ ενσωματώνει την ενεργειακή του εμπειρία με σύγχρονες ψηφιακές τεχνολογίες, προωθώντας την οικονομική ανάπτυξη και ενισχύοντας τη θέση του ως βασικός παράγοντας της ψηφιακής και ενεργειακής μετάβασης στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.
Το Όραμα γίνεται πραγματικότητα
Από το 2019 που ανέλαβε τα ηνία της ΔΕΗ μέχρι σήμερα, ο Γιώργος Στάσσης κατάφερε να αλλάξει ριζικά την εικόνα, την πορεία και τις προοπτικές της ΔΕΗ.
Όραμα της διοίκησης της ΔΕΗ υπό τον Γιώργο Στάσση είναι να αναδειχθεί σε μια οικονομικά και περιβαλλοντικά βιώσιμη, σύγχρονη, ψηφιακή εταιρία ενέργειας, με ηγετικό ρόλο στη Νοτιοανατολική Ευρώπη οδηγώντας την ενεργειακή μετάβαση, ένα στόχο που με σταθερά βήματα τον κάνει πραγματικότητα.
Για να ηγηθεί της ενεργειακής μετάβασης στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, η ΔΕΗ υλοποιεί το φιλόδοξο επικαιροποιημένο στρατηγικό σχέδιο της που προβλέπει επενδύσεις 10,1 δισ. ευρώ για την τριετία 2025-2027. Και για να πραγματοποιήσει τη μετατροπή της Δυτικής Μακεδονίας σε έναν τεχνολογικό και πράσινο ενεργειακό κόμβο για τη χώρα και τη ΝΑ Ευρώπη και να την κάνει την κάνει βάση ανάπτυξης της χώρας ανακοίνωσε πρόσφατα νέες επενδύσεις ως 12 δισ. ευρώ με τη δημιουργία Mega Data Center.
Η ενίσχυση του ευέλικτου παραγωγικού δυναμικού προκειμένου να εξισορροπηθεί η στοχαστική παραγωγή των ΑΠΕ, η αύξηση της εγκατεστημένης ισχύος σε μονάδες «πράσινης» ενέργειας και η αταλάντευτη προώθηση του προγράμματος απολιγνιτοποίησης με ορίζοντα το 2026, είναι μερικά από τα βασικά στοιχεία του στρατηγικού σχεδίου της ΔΕΗ για την περίοδο 2025 – 2027.
Οι επενδύσεις της ΔΕΗ τα επόμενα χρόνια θα επικεντρωθούν στην ανάπτυξη του χαρτοφυλακίου των ΑΠΕ συνολικής ισχύος 20 GW, καθώς και τις επενδύσεις στα δίκτυα Ελλάδας και Ρουμανίας. Στόχος είναι η εγκατεστημένη ισχύς της ΔΕΗ σε μονάδες ΑΠΕ το 2027 να ανέρχεται σε 11,8 GW εκ των οποίων 7,4 GW στην Ελλάδα και 4,4 GW στις υπόλοιπες χώρες δραστηριοποίησης της.
Ο Γιώργος Στάσσης, κέρδισε το στοίχημα του πράσινου μετασχηματισμού της και ξεκινώντας το 2019 χωρίς παρουσία στις ΑΠΕ πέραν των υδροηλεκτρικών, σήμερα είναι η μεγαλύτερη δύναμη στην Ελλάδα. Κέρδισε το στοίχημα της ανάπτυξης εκτός Ελλάδας και διεκδικεί ηγετικό ρόλο στη Νοτιοανατολική Ευρώπη με παρουσία σε πέντε χώρες, Ελλάδα, η Ρουμανία, η Βουλγαρία, η Κροατία και η Ιταλία. Και σήμερα είναι μπροστά σε ένα νέο στοίχημα που θα οδηγήσει τη ΔΕΗ στο μέλλον συνδυάζοντας την ενέργεια με την τεχνολογία.
Όραμα της διοίκησης της ΔΕΗ υπό τον Γιώργο Στάσση είναι να αναδειχθεί σε μια οικονομικά και περιβαλλοντικά βιώσιμη, σύγχρονη, ψηφιακή εταιρία ενέργειας, που αναπτύσσοντας ένα από τα λίγα Mega Data Centers της Ευρώπης θα βάλει τα θεμέλια στην ανάπτυξη της φυτικής Μακεδονίας αλλά και της χώρας.
Η εξαετής περίοδο διακυβέρνησης του Γιώργου Στάσση, ταυτόχρονα, άλλαξε την έννοια του μάνατζμεντ μιας δημόσιας επιχείρησης, και για πρώτη φορά μια εταιρεία του δημόσιου τομέα πετυχαίνει άνοδο μεγεθών, δυναμικό πλάνο ανάπτυξης και κερδίζει την εμπιστοσύνη των επενδυτών.
Όπως είπε προ ημερών από την Κοζάνη ο Πρωθυπουργός η ΔΕΗ αποτελεί ένα φωτεινό παράδειγμα και πρότυπο διοίκησης για τον δημόσιο τομέα που εξαπλώνεται με ταχύτητα σε νέους τομείς, βάζοντας ψηλά τον πήχη στον ενεργειακό και τεχνολογικό μετασχηματισμό της αλλά και στον τομέα του retail με την αλυσίδα Κωτσόβολος και έχοντας πετύχει ένα διεθνή πλέον προσανατολισμό με ισχυρή παρουσία στην περιοχή της ΝΑ Ευρώπης.
Το 2024 ήταν μια ακόμα χρονιά ισχυρών επιδόσεων για την ΔΕΗ, με το EBITDA να φτάνει στα €1,8 δισ., επιτυγχάνοντας ουσιαστικά το διπλασιασμό της λειτουργικής κερδοφορίας μέσα στην τελευταία τριετία σε σχέση με το 2021, όταν πραγματοποιήθηκε η Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου.
Διαβάστε επίσης
ΔΕΗ: Κάτω του 5% υποχώρησε το ποσοστό της Helikon Long Short Equity Fund Master ICAV
RWE-ΔΕΗ: Ανεβάζουν τον πήχη – Στα 1,5 GW τα κοινά φωτοβολταϊκά
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- ΗΠΑ: Δασμοί ως και 3.521% σε φωτοβολταϊκά πλαίσια που παράγονται στη νοτιοανατολική Ασία
- «Έμφραγμα» προκάλεσαν στο Blue Star Mykonos 220 επιβάτες από την Ικαρία που πήγαιναν Πειραιά, αλλά έκοψαν εισιτήρια για Σύρο
- Καιρός: Σκόνη, βροχές και 25 βαθμούς Κελσίου
- ΟΑΣΘ: Σε τροχιά ανανέωσης ο στόλος των λεωφορείων
