ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Πού θα πάει η Intrakat, o δυνατός τζίρος της ΓΕΚ, τι συμβαίνει με τον Φέσσα, το τετ α τετ Μεγάλου – Πετραλιά, η κρίσιμη ημέρα για Σκλαβενίτη, τι συμβαίνει στο Ελληνικό, τα δίδυμα του Λούτον και η καλή -πλατινομαλλούσα- συνεργάτης του υπουργού
Ισχυρότερο ρόλο στα δίκτυα διανομής της Ρουμανίας και μελλοντικές υπεραξίες μπορεί να εξασφαλίσει η ΔΕΗ μετά την εξαγορά των ποσοστών της Fondul στις τρεις θυγατρικές εταιρείες διανομής και προμήθειας της Enel στη Ρουμανία.
Η ΔΕΗ αφού απέκτησε από κάποια από τα ελάχιστα δίκτυα στην Ευρώπη που διατίθενται προς πώληση, ενίσχυσε τη θέση της σε αυτά. Μετά τη συμφωνία με τη Fondul, τα ποσοστά της ΔΕΗ στις εταιρείες δικτύων, θα γίνουν 90% στην e-distributie Mountenia-EDM, 75,1% στην e-distributie Banat -EDB, 75,1% στην e-distributie Dobrogea-ΕDD, και 90% στην εταιρεία προμήθειας Enel Energie Muntenia και 63% στην εταιρεία προμήθειας Enel Energie αποκτώντας έτσι καταστατική πλειοψηφία στα δίκτυα διανομής της ENEL στη Ρουμανία.
Η απόκτηση των μειοψηφικών ποσοστών, ήταν αποτέλεσμα της σύμβασης ιδιωτικοποίησης που υπέγραψε η ENEL όταν απέκτησε τις εταιρείες Διανομής και Προμήθειας από το Ρουμανικό Δημόσιο, προβλέπονται δικαιώματα προσκολλήσεως (tag along rights) για τους μετόχους μειοψηφίας (SAPE και FONDUL), στην περίπτωση που η ENEL θελήσει στο μέλλον να πωλήσει τη συμμετοχή που κατέχει στις εταιρείες EDM και EEM.
Ειδικότερα, χθες η ΔΕΗ, ενάμιση μήνα μετά τη συμφωνία για την εξαγορά των δραστηριοτήτων της Enel στη Ρουμανία, ανακοίνωσε την απόκτηση των μειοψηφικών ποσοστών της Fondul Proprietate σε 3 εταιρείες διανομής της ENEL, (12% στην e-distributie Mountenia (EDM), 24% στην e-distributie Banat (EDB) και 24% στην e-distributie Dobrogea (EDD) και από 12% σε 2 εταιρείες προμήθειας (Enel Energie Muntenia (EEM) και Enel Energie (EE). Μάλιστα, η ΔΕΗ απέκτησε τις συμμετοχές της Fondul με discount άνω του 26%, αυξάνοντας ταυτόχρονα την αναμενόμενη απόδοσή της (IRR) από την επικείμενη επένδυση στην αγορά της Ρουμανίας και αποκτώντας έτι ισχυρότερο ρόλο στις εταιρείες – στόχους και ιδιαίτερα στα Δίκτυα Διανομής, όπου αποκτά καταστατική πλειοψηφία.
Σημειώνεται ότι οι τρεις εταιρείες διανομής, της ENEL στη Ρουμανία, βρίσκονται στις τρεις βασικές περιοχές της χώρας Muntenia, Banat και Dobrogea, καλύπτουν 132.353 χλμ δικτύου διανομής, διανέμουν 16 TWh ηλεκτρικής ενέργειας και έχουν αξία ρυθμιζόμενης βάσης €1,15 δισ. Ωστόσο, η αξία αυτή αναμένεται σύντομα να αυξηθεί αφού όπως αναφερόταν στην παρουσίαση της ΔΕΗ για την εξαγορά της ENEL, το Σεπτέμβριο αναμένεται αναθεώρηση της μεθοδολογίας τιμολόγησης και η υιοθέτηση της μεθοδολογίας 5th Regulatory Cycle tariff .
Αντίστοιχα, οι 2 εταιρείες προμήθειας Εnel Energie Muntenia (EEM) και Enel Energie (EE)πωλούν 11 TWh ενέργειας/χρόνο και έχουν 3,2 εκ. επιχειρήσεις – πελάτες, ηγετική θέση σε περιφέρειες – κλειδί της χώρας μαζί με το Βουκουρέστι.
Στρατηγική κίνηση στα δίκτυα
Η απόκτηση των μειοψηφικών ποσοστών από τη ΔΕΗ, δείχνει τη σημασία που αποδίδει η ελληνική εταιρεία στις υποδομές όπως είναι τα δίκτυα, ενώ δίνει τη δυνατότητα στην ΔΕΗ να αποκομίσει μεγαλύτερες υπεραξίες από την ανάπτυξή τους στο μέλλον.
Στη σημασία των δικτύων, της ENEL, είχε εξάλλου αναφερθεί ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ, Γιώργος Στάσσης, κατά την τηλεδιάσκεψη που έγινε με τους αναλυτές για το deal. Από τα asset που αποκτήθηκαν, έκανε ιδιαίτερη μνεία στα δίκτυα διανομής επισημαίνοντας ότι είναι ελάχιστα τα δίκτυα στην Ευρώπη που διατίθενται προς πώληση.
Σημειώνεται ότι η ολοκλήρωση της εξαγοράς της Enel Romania, αναμένεται μετά το καλοκαίρι, ενώ η σύναψη δεσμευτικής συμφωνίας ανάμεσα στη ΔΕΗ και την Enel για την απόκτηση όλων των asset του ιταλικού κολοσσού στη Ρουμανία, έγινε το Μάρτιο. Το ποσό της εξαγοράς ήταν 1,29 δισ. ευρώ και σύμφωνα με τον επικεφαλής της ΔΕΗ η συμφωνία έγινε σε δίκαιη αποτίμηση, με την ελληνική εταιρεία να επωφελείται από τη δεδομένη χρονική συγκυρία στην οποία κλείστηκε το deal.
Βάσει της τιμής ανά μετοχή που προσέφερε η ΔΕΗ στην ENEL, το τίμημα που θα αντιστοιχούσε στα ποσοστά της Fondul ανέρχεται σε περίπου € 179 εκατ. Δηλαδή, η ΔΕΗ αποκτά τις συμμετοχές της Fondul με discount άνω του 26%, αυξάνοντας ταυτόχρονα την αναμενόμενη απόδοσή της (IRR) από την επικείμενη επένδυση στην αγορά της Ρουμανίας και αποκτώντας έτι ισχυρότερο ρόλο στις Εταιρείες – Στόχους και ιδιαίτερα στα Δίκτυα Διανομής, όπου αποκτά καταστατική πλειοψηφία.
Η ολοκλήρωση της πώλησης με βάση τη συμφωνία με την Fondul υπόκειται μεταξύ άλλων και στην ολοκλήρωση της συναλλαγή μεταξύ της Enel και της ΔΕΗ.
Διαβάστε επίσης
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- VesselsValue: Πώς διαμορφώθηκαν οι τιμές στις αγοραπωλησίες πλοίων – Οι κινήσεις της εβδομάδας
- Τουρκία: Τηλεφωνική συνομιλία Ερντογάν-Μακρόν για τη Συρία
- Μπελέρης για Δυτ. Βαλκάνια: Η αναγκαία διεύρυνση της ΕΕ πρέπει να προχωρήσει με συγκεκριμένους όρους
- Ζαχαράκη: Δεν τίθεται θέμα καθολικής απαγόρευσης του διαδικτύου για τα παιδιά