Την απόφασή της να μετατρέψει τη Δυτική Μακεδονία σε hub για data center πανευρωπαϊκής κλίμακας ανακοίνωσε η διοίκηση της ΔΕΗ, μιλώντας στους αναλυτές μετά την δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων της για το 2024.

Μιλώντας στους αναλυτές, ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ Γιώργος Στάσσης, παρουσίασε το σχέδιο για την υποδοχή επενδύσεων σε mega data centers, επενδύοντας στην Τεχνητή Νοημοσύνη.

1

Για τις ανάγκες ενέργειας των data center, πέρα από τις ΑΠΕ που αναπτύσσει η ΔΕΗ στα παλιά της λιγνητορυχεία, σκοπεύει να μετατρέψει τη «Πτολεμαΐδα V» από μονάδα λιγνίτη σε μονάδα φυσικού αερίου.  Η Πτολεμαΐδα V αναμένεται να κλείσει στα τέλη του 2025 και ως τις αρχές του 2027 θα έχει μετατραπεί σε μονάδα ανοικτού κύκλου φυσικού αερίου ισχύος 350 MW, ενώ θα έχει τη δυνατότητα να αυξηθεί στα σε 500 MW.

Σύμφωνα με τον Γιώργο Στάσση, η νέα μονάδα φυσικού αερίου «Πτολεμαϊδας V»  υπολογίζεται πως θα είναι ισχύος 350 MW, τα φωτοβολταϊκά θα παρέχουν ισχύ 1,3 GW, οι μπαταρίες 300 MW και δύο αντλησιοταμιευτικά ισχύ 320 MW και 240 MW.

Σύμφωνα με τη διοίκηση της ΔΕΗ, αρχικά θα μπορούσε να αναπτυχθεί στη Δυτική Μακεδονία ένα μεγάλο data center ισχύος 300 MW, το οποίο στη συνέχει θα μπορούσε να φτάσει στο 1 GW, το οποίο θα τροφοδοτείται από τις παραπάνω πηγές.

Σε μια δεύτερη φάση του σχεδίου, θα χρειαστεί η διαθέσιμη ισχύ σε ηλεκτρική ενέργεια να φτάσει στα 2,74 GW.

Η ΔΕΗ  θα βρίσκεται σε διαπραγμάτευση με hyperscalers αλλά και με developers data centers.

Διαβάστε επίσης

ΔΕΗ: Έκτακτη ΓΣ στις 16/4 για την εκλογή του διοικητικού συμβουλίου

ΔΕΗ: Στα 1,8 δισ. το 2024 το προσαρμοσμένο EBITDA – Μέρισμα €0,4 ανά μετοχή

S. Jones (Chevron): «Είμαστε έτοιμοι να συνεργαστούμε με την κυβέρνηση της Ελλάδας για την ολοκλήρωση της αδειοδότησης»