Η συνεργασία με τις ΗΠΑ είναι το κλειδί για να αντιμετωπιστούν οι σύγχρονες μεγάλες προκλήσεις των ηλεκτρικών συστημάτων  της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, είπε σήμερα ο Γιώργος Στάσσης, Πρόεδρος της ΔΕΗ μιλώντας στο South East Europe Energy Forum, στη Θεσσαλονίκη.

Είναι μια νέα εποχή, τόνισε και όχι προστατευτισμός, είναι ανάγκη να γίνουν νέες συνεργασίες.

“Εμείς, στη ΔΕΗ”, σημείωσε, “είμαστε αποφασισμένοι να είμαστε μια δύναμη σταθερότητας ενώ ταυτόχρονα οδηγούμε την  ενεργειακή μετάβαση”.

“Η ΔΕΗ στο σύνθετο και ασταθές ενεργειακό περιβάλλον, ως καθετοποιημένη επιχείρηση ενέργειας και ηγέτης στην ανάπτυξη ΑΠΕ, οδηγεί την ενεργειακή μετάβαση στην Ευρώπη¨, είπε χαρακτηριστικά.

“Ξέρουμε πώς να αναπτύξουμε γρήγορα ευέλικτες υποδομές  και υποδομές καθαρής ενέργειας, πως να αναπτύσσουμε και να εκσυγχρονίζουμε δίκτυα, να απαντάμε στις ανάγκες των καταναλωτών αλλά και τη σημασία των συνεργασιών όπως και τι χρειάζεται ένα ηλεκτρικό σύστημα σε μετάβαση για να είναι ασφαλές.  Αυτή είναι η αποστολή μας και το κύριο κίνητρο όλων των αποφάσεών μας”, τόνισε.

“Αποφάσεις όπως να επενδύσουμε στην Αλεξανδρούπολη, οι επενδύσεις και οι εξαγορές μας στην ευρύτερη περιοχή που μας έκαναν το ισχυρότερο ενεργειακό όμιλο στη Ν.Α. Ευρώπη με διαφοροποιημένο χαρτοφυλάκιο υποδομών και υπηρεσιών”.

Υψηλό το κόστος της ενεργειακής ασφάλειας

Αναφερόμενος, ο κ. Στάσσης, στο ευρύτερο ενεργειακό περιβάλλον, τόνισε ότι η ενεργειακή ασφάλεια έχει υψηλό κόστος και χρειάζονται αλλαγές.

“Τρία χρόνια μετά την εισβολή στην Ουκρανία η συζήτηση για την ενεργειακή ασφάλεια είναι πιο σημαντική από ποτέ για την Ευρώπη και για την περιοχή μας. Γιατί μαζί με τη γεωπολιτική κρίση έχουμε την ενεργειακή και την κλιματική κρίση.

Η κλιματική κρίση γίνεται αισθητή πια με υψηλές θερμοκρασίες και είναι η νέα κανονικότητα και οι συνέπειές της, όπως να ωθεί στα όριά τους τις υποδομές μας.

Συχνά ο κόσμος λέει ότι πλέον η Ευρώπη έχει στραφεί από την προτεραιότητα της ενεργειακής μετάβασης στην προτεραιότητα της ενεργειακής ασφάλειας. Όμως διαφωνώ ότι είναι είτε το ένα είτε το άλλο,  αλλά είναι η μια πλευρά της άλλης.

Πρέπει να διασφαλίσουμε ενέργεια για τη βιομηχανία μας και τα νοικοκυριά μας ενώ ταυτόχρονα να εξασφαλίσουμε ότι θα έχουμε ένα πλανήτη στον οποίο θα μπορούμε να ζήσουμε.

Ωστόσο, η ενεργειακή ασφάλεια έρχεται σε υψηλό κόστος και  δημιουργεί δυσκολίες που συνδέονται με υψηλές τιμές, ειδικά αν σκεφτούμε ότι οι προσιτές τιμές είναι μεγάλο ζήτημα στη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Και επίσης είναι ένα κίνητρο για αλλαγή”, τόνισε.