“Η ΔΕΗ λόγω της καθετοποιημένης δομής της διαθέτει σήμερα μοναδική θέση για να οδηγήσει την ενεργειακή μετάβαση και να επωφελείται από την ανάπτυξη του κλάδου” είπε χθες μιλώντας στο συνέδριο της Capital Link ο Πρόεδρος της ΔΕΗ κ. Γιώργος Στάσσης.

Όπως εξήγησε, “περνάμε στην ενεργειακή μετάβαση, που σημαίνει περισσότερες ΑΠΕ αλλά και μια νέα ηλεκτρική αγορά, το target model που φέρνει μια νέα πραγματικότητα που πρέπει να αντιμετωπίσουμε και αντιμετωπίζουμε. Διμερή συμβόλαια, μεταξύ των παραγωγών, των aggregators και των  επιχειρήσεων, έρχονται και η ΔΕΗ θα είναι η πρώτη που θα εγκαινιάσει τέτοιου είδους συμβόλαια”.

Τόνισε, ότι είναι τριπλή  η συνεισφορά της ΔΕΗ στην επίτευξη των εθνικών στόχων στο χώρο της ενέργειας.

“Πρώτον ανοίγει το δρόμο προς την πράσινη μετάβαση με την απολιγνιτοποίηση, δεύτερον επενδύοντας στις Ανωνεώσιμες Πηγές Ενέργειας στις οποίες στοχεύει να αυξήσει σημαντικά το μερίδιο αγοράς της, ενώ ταυτόχρονα θα στηρίζει και τις ενεργειακές ανάγκες της χώρας και τρίτον δημιουργεί ένα ευέλικτο δίκτυο διανομής που θα βοηθήσει την ανάπτυξη των ΑΠΕ”, τόνισε.

“Το επενδυτικό μας πρόγραμμα για τα επόμενα χρόνια έχει τρεις πυλώνες ανάπτυξης”, είπε.

“Πρώτος πυλώνας, το δικό μας πράσινο σχέδιο με την επιτάχυνση της απολιγνιτοποίησης, πιο γρήγορα από άλλους στην Ευρώπη και παράλληλα επενδύοντας στις ΑΠΕ.

Δεύτερος πυλώνας η ψηφιοποίηση και η λειτουργική αποδοτικότητα, ώστε να μειώσουμε τα κόστη και να αυξήσουμε την αποδοτικότητα των εσόδων, εφαρμόζοντας νέες τεχνολογίες σε όλους τους τομείς και ειδικά στα δίκτυα.

Τρίτος πυλώνας να επανατοποθετήσουμε τη δραστηριότητα στη λιανική και τη σχέση με τον πελάτη,  επικεντρωμένοι στους πελάτες υψηλής αξίας εισάγοντας νέες υπηρεσίες υψηλής προστιθέμενης αξίας και τομείς νέας δραστηριότητας, όπως η ηλεκτροκίνηση”.

Τέλος, η ΔΕΗ, σημείωσε “θα δημιουργήσει αξία για τους μετόχους της, μέσα από ένα βιώσιμο πλάνο ανάπτυξης για τα επόμενα χρόνια”.

“Η εταιρεία θα αναδιατάξει την παραγωγή της, μειώνοντας τις εκπομπές ρύπων και επενδύοντας στις ΑΠΕ και στο δίκτυό της. Οι επενδύσεις που θα γίνουν στο δίκτυο ύψους 1,6 δισ. ευρώ θα υποστηρίξουν την ανάπτυξη των δραστηριοτήτων της, με νέες επενδύσεις και τεχνολογίες όπως οι έξυπνοι μετρητές, που θα βοηθήσουν τη διείσδυση των ΑΠΕ και θα αυξήσουν την αποδοτικότητά της. Επίσης θα στηρίξει την ηλεκτροκίνηση τοποθετώντας 1000 φορτιστές ξεκινώντας από το 2021”.

Αναφερόμενος στην επίδραση της πανδημίας, στη λειτουργία της ΔΕΗ, σημείωσε, ότι “οι εξαιρετικές συνθήκες που συναντήσαμε το 2020 λόγω της πανδημίας, έκαναν τη ΔΕΗ να προχωρήσει γρήγορα στην υιοθέτηση νέων τεχνολογιών και εφαρμογών, να καθιερώσει την εργασία από απόσταση, να επανασχεδιάσει τα κανάλια εξυπηρέτησης πελατών, να υιοθετήσει ηλεκτρονικές πληρωμές που αυξήθηκαν κατά 80%, για να καταφέρει να ανταποκριθεί στις προκλήσεις της συγκυρίας. Η συγκυρία μας έδωσε ένα σπρώξιμο για να κινηθούμε πιο γρήγορα υιοθετώντας την ψηφιοποίηση ώστε να είμαστε πιο έτοιμοι για το μέλλον”.

Διαβάστε επίσης:

ΔΕΗ: Προκήρυξε το διαγωνισμό του ΔΕΔΔΗΕ

ΔΕΔΔΗΕ: Το μεγάλο στοίχημα για τη ΔΕΗ- Ξεκίνησε το market test- Οι ενδιαφερόμενοι

Γιώργος Στάσσης στο Bloomberg: Στόχος μας να εξελιχθεί η ΔΕΗ σε εταιρεία τεχνολογίας

Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση