ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
«Είναι ώρα η Ευρώπη να εστιάσει στην τεχνολογία», είπε ο Γιώργος Στάσσης, Πρόεδρος της ΔΕΗ, μιλώντας χθες στο πανευρωπαϊκό συνέδριο της Eurelectric που πραγματοποιείται στην Αθήνα.
Όπως εξήγησε τόσο τα δίκτυα όσο και οι εταιρείες ενέργειας για να μπορούν να ανταποκριθούν στις προκλήσεις του μέλλοντος και να είναι αποδοτικές και ανταγωνιστικές χρειάζονται, ψηφιακά δίκτυα, αυτόματο τρόπο λειτουργίας και επενδύσεις στην τεχνολογία.
«Η ΔΕΗ θα είναι πιο ψηφιακή στο μέλλον», σημείωσε και εξήγησε γιατί η τεχνολογία και η ψηφιοποίηση είναι απαραίτητοι πυλώνες για να μπορεί μια εταιρεία ενέργειας να λειτουργεί με αποδοτικότητα.
«Το μόνο γνωστό για το μέλλον είναι η αστάθεια που προκαλεί η μετάβαση από τα ορυκτά καύσιμα στην πράσινη μετάβαση. Η ψηφιοποίηση δίνει τις απαντήσεις στα προβλήματα που δημιουργεί η ενεργειακή μετάβαση, αφού αυξάνει την ευελιξία, και δίνει τη δυνατότητα για το demand-response, με νέες υπηρεσίες και προϊόντα.
Η ΔΕΗ, όπως είπε, επενδύει σε ψηφιακούς μετρητές, σε αυτοματισμούς στο δίκτυό της, αλλά και στο δίκτυο οπτικής ίνας που αναπτύσσει, μπήκε στη διεθνή συνδεσιμότητα και πλέον και στα data center, μια δραστηριότητα που ταιριάζει πολύ με τη ΔΕΗ.
Το σχέδιο για ανάπτυξη data centers με την DAMAC Data Centers
Ειδικότερα, η ΔΕΗ σε συνεργασία με την DAMAC Data Centers από τα Η.Α.Ε ξεκινά τις επενδύσεις της στα data centers, με το πρώτο ισχύος 25 MW να σχεδιάζεται στην Αθήνα.
Οι δύο εταιρείες θα δημιουργήσουν μια κοινή εταιρεία στην οποία θα συμμετέχουν από 50-50 η οποία θα αναπτύξει data centers σε όλη την Ελλάδα τα επόμενα χρόνια.
Στόχος της εταιρείας είναι να το χρησιμοποιήσει για τις δικές της ανάγκες αλλά και για την παροχή υπηρεσιών σε τρίτους, συνδυάζοντας την υπηρεσία αυτή με τη μίσθωση οπτικών ινών.
Όπως είπε χθες ο Πρόεδρος της ΔΕΗ, η ψηφιακή μετάβαση δεν περιορίζεται στον ενεργειακό τομέα.
«Αναπτύσσουμε ένα δίκτυο οπτικών ινών, μπήκαμε στις διεθνείς διασυνδέσεις και ξεκινήσαμε επενδύσεις στα data centers μαζί με την DAMAC και θα συνεχίσουμε τα επόμενα χρόνια», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Η DAMAC Data Centers είναι ένας παγκόσμιος πάροχος ψηφιακής υποδομής που εντοπίζει και επενδύει σε ψηφιακούς κόμβους. Παρέχει τα θεμέλια για τοπική καινοτομία σε όλο τον κόσμο και επεκτείνεται στην αγορά των κέντρων δεδομένων με νέα ταχύτητα και ευελιξία.
Τα κέντρα δεδομένων DAMAC προσδιορίζουν αγορές όπου οι νέες επενδύσεις σε ψηφιακές υποδομές μπορούν να έχουν μέγιστο αντίκτυπο στις τοπικές οικονομίες, τις επιχειρήσεις και τους τελικούς χρήστες.
Το DAMAC Data Centers, που ξεκίνησε το 2021, δημιουργεί έργα και συνεργασίες που επικεντρώνονται στην ανάπτυξη εγκαταστάσεων κέντρων δεδομένων σε αναδυόμενες ή υποεξυπηρετούμενες αγορές παγκοσμίως και δημιουργεί, αγοράζει ή συνεργάζεται για να εξυπηρετήσει το επόμενο κύμα ζήτησης για υπηρεσίες data center.
Τα δίκτυα, η μεγάλη πρόκληση
Μια μεγάλη επανάσταση στην οικονομία και την ενεργειακή αγορά θα συντελεστεί τις επόμενες δεκαετίες καθώς θα αυξηθεί κατακόρυφα ο εξηλεκτρισμός και απαιτούνται μεγάλες επενδύσεις σε δίκτυα και τεχνολογία για να πραγματοποιηθεί αυτή η μεγάλη αλλαγή.
Μέχρι το 2050, η ηλεκτρική ενέργεια θα αποτελεί το 60% της συνολικής χρήσης ενέργειας συγκριτικά με το 23% σήμερα.
Η δυναμικότητα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας θα έχει εξαπλασιαστεί έως τότε εν συγκρίσει με το 2020, με το 70% της παραγωγής και αποθήκευσης ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές να συνδέεται σε επίπεδο διανομής. Τα αιτήματα σύνδεσης αυξάνονται ταχύτερα από τον εκσυγχρονισμό των δικτύων και θα συνεχίσουν να αυξάνονται καθώς προχωρά ο εξηλεκτρισμός νοικοκυριών και επιχειρήσεων. Αυτές οι εξελίξεις όμως χρειάζονται ενισχυμένα, νέα και ψηφιακά ηλεκτρικά δίκτυα.
Τα δίκτυα ενέργειας την επόμενη 5ετία για να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις τις νέας εποχής, απαιτούν επενδύσεις 1,8 τρις μέχρι το 2050.
Όπως επισημαίνει η έκθεση για τα δίκτυα με τίτλο Grids for Speed, που παρουσιάστηκε χθες στο συνέδριο της Eurelectric, οι επενδύσεις στο δίκτυο θα πρέπει να αυξηθούν από 33 δισεκατομμύρια ευρώ κατά μέσο όρο σε 67 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως από το 2025 έως το 2050, που αντιστοιχεί στο 20% περίπου των δαπανών της ΕΕ για εισαγωγές ορυκτών καυσίμων το 2023.
Ο εκσυγχρονισμός των δικτύων, όμως, τονίζεται, θα μειώσει σημαντικά τις εισαγωγές ορυκτών καυσίμων, θα δημιουργήσει περισσότερες από 2 εκατομμύρια θέσεις εργασίας, θα επιφέρει μεγαλύτερη εξοικονόμηση ενέργειας και θα παρέχει πιο αξιόπιστη διανομή ενέργειας, επιταχύνοντας ταυτόχρονα την απανθρακοποίηση της Ευρωπαϊκής οικονομίας.
Γιώργος Στάσσης: Πρέπει να δοθούν κίνητρα για τον εξηλεκτρισμό της οικονομίας
Η μαγική λέξη είναι ενότητα, μόνο αν συνεργαζόμαστε θα έχουμε αποτελέσματα, σημείωσε ο Πρόεδρος της ΔΕΗ, τονίζοντας την ανάγκη συντονισμένων στρατηγικών για να επιτευχθούν οι στόχοι.
«Μαζί οι εταιρείες του κλάδου αλλά και τα κράτη, μπορούμε να πετύχουμε τους στόχους μας, να ενισχύσουμε τις διασυνδέσεις μας που τις χρειαζόμαστε για έχουμε περισσότερη ευελιξία, αλλά και ενεργειακή ασφάλεια και να γίνουμε πιο αποδοτικοί. Χρειαζόμαστε ενισχυμένες υποδομές στα δίκτυα και πρέπει να γίνουν για να είμαστε ευέλικτοι και αποδοτικοί ενισχύοντας την ανταγωνιστικότητά μας» είπε.
Τόνισε ότι πρέπει σε ευρωπαϊκό επίπεδο να ληφθούν πρωτοβουλίες, που να βοηθούν τα επενδυτικά σχέδια στα δίκτυα, όπως κίνητρα για πιο γρήγορο εξηλεκτρισμό της οικονομίας. Όσο περισσότερο αυξάνεται η κατανάλωση ενέργειας, τόσο θα μειώνεται η επιβάρυνση από τις επενδύσεις για τα δίκτυα, αφού θα μοιράζεται σε περισσότερους.
Ο Πρόεδρος της ΔΕΗ σημείωσε ότι οι επενδύσεις της ΔΕΗ στο δίκτυο από 600 εκ. ετησίως θα πρέπει να διπλασιαστούν κάτι που αποτελεί χρηματοδοτικά μια πρόκληση για τις τράπεζες, όπως είπε, αφού ήδη οριακά μπορούν να χρηματοδοτήσουν τις σημερινές επενδύσεις.
Όσον αφορά τις επενδύσεις στις ΑΠΕ σημείωσε ότι προχωρά γρήγορα τα επενδυτικά σχέδια που έχει ανακοινώσει. «Εκτελούμε το μεγαλύτερο επενδυτικό πλάνο στις ΑΠΕ στην περιοχή, ήδη έχουμε σε λειτουργία στην Ελλάδα έργα συνολικής ισχύος 4,7 GW, ισχύ που θα διπλασιάσουμε τα επόμενα τρία χρόνια. Παράλληλα, σχεδιάζουμε να αυξήσουμε στο 1,5 GW την εγκατεστημένη ισχύ στη Ρουμανία [μέσω της θυγατρικής PPC Romania]», ανέφερε.
Διαβάστε επίσης:
Πότε μετακομίζουν 160 εργαζόμενοι της ΔΕΗ Εμπορίας στο κτίριο του ΔΟΛ
Γιώργος Στάσσης: Να διπλασιαστούν οι επενδύσεις στο δίκτυο διανομής
Κυριάκος Μητσοτάκης: Νέο ρεκόρ στις ΑΠΕ, εντυπωσιακή η μεταμόρφωση της ΔΕΗ υπό την ηγεσία Στάσση