“Οι επιχειρήσεις θα συμβάλουν στο να βρεθεί ο καλύτερος τρόπος να ώστε να συνεχιστεί η καλή σχέση Ευρώπης και ΗΠΑ” είπε ο Γιώργος Στάσσης, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ, σε συνέντευξη στο podcast Power Map του Κέντρου Στρατηγικών και Διεθνών Σπουδών των ΗΠΑ (CSIS) .

Επίσης, περιγράφοντας τη στρατηγική της ΔΕΗ για την ανάπτυξή της εκτός Ελλάδος, μίλησε για τις μεγάλες επενδύσεις που πραγματοποιεί η εταιρεία στις χώρες των Βαλκανίων, ξεκινώντας από τη Ρουμανία όπου ήδη έχει 3 εκ. πελάτες, ακολούθως στη Βουλγαρία, όπου αναπτύσσει έργα 700 MW,  αλλά και σε Ιταλία, Κροατία και Βόρεια Μακεδονία. Σημείωσε ότι δημιουργείται ένας ηλεκτρικός διάδρομος που φτάνει μέχρι την Ουκρανία, όπου, όπως είπε, όταν τελειώσει ο πόλεμος μπορεί να δούμε τη ΔΕΗ να αναπτύσσει έργα.

1

Σημειώνεται ότι στο θέμα αυτό είχε αναφερθεί ο πρώην πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα κ. Τζέφρι Πάιατ, σε συνέντευξή του στο mononews, στην οποία είχε αναφέρει ότι η ΔΕΗ συζητά με την ουκρανική DTEK την ανάπτυξη έργων αποθήκευσης ενέργειας στην Ουκρανία.

Περιγράφοντας τα έργα που αναπτύσσει η ΔΕΗ σημείωσε ότι είναι όλων των τεχνολογιών και αναφέρθηκε στα σχέδια  της ΔΕΗ είναι να επενδύσει σε νέες μονάδες φυσικού αερίου στη Ρουμανία και τη Βουλγαρία.

 Σχετικά με την ενεργειακή μετάβαση, ο κ. Στάσσης σημείωσε ότι βρισκόμαστε στα μισά ενός δρόμου που δεν πάει πίσω.  Εξήγησε ότι πρόκειται να συνεχιστεί στην Ευρώπη για τρεις λόγους. Πρώτον λόγω της κλιματικής αλλαγής, δεύτερον γιατί εξασφαλίζουν οι ΑΠΕ προσιτές τιμές ενέργειας και τρίτον γιατί η Ευρώπη χρειάζεται ενεργειακή ανεξαρτησία και ενεργειακή ασφάλεια και εφόσον δεν έχει παραγωγή φυσικού αερίου αυτό μπορεί να το πετύχει μόνο αναπτύσσοντας τις επενδύσεις στις ΑΠΕ.

Ωστόσο, επισήμανε ότι στην Ευρώπη δεν έγιναν επαρκείς προσπάθειες ώστε η μετάβαση να ωφελήσει όλους. Από την πλευρά της, η ΔΕΗ όπως είπε, προσπάθησε να ενισχύσει τους καταναλωτές προσφέροντας οικονομικά ενεργειακά προϊόντα, όπως αντλίες θερμότητας, καθώς και άλλες λύσεις πέραν της προμήθειας του ρεύματος.

Σχετικά με το ρόλο της Ελλάδας, ο επικεφαλής της ΔΕΗ ανέφερε ότι η χώρα βρίσκεται στο άκρο της Ευρώπης και είναι σε θέση να εισάγει LNG για να βοηθήσει και τις γειτονικές χώρες και τόνισε ότι η  Ελλάδα έγινε εξαγωγέας ηλεκτρικού ρεύματος για πρώτη φορά μετά από δεκαετίες

Τέλος,  ο κ. Στάσσης μίλησε για τη σύγκλιση του ενεργειακού κλάδου με την τεχνολογία, και τις μεγάλες ανάγκες ενέργειας που έχουν τα Data Centers. Εξήγησε τα μεγάλα πλεονεκτήματα που έχει η σχεδιαζόμενη από την εταιρεία ανάπτυξη ενός Mega Data Center στη Δ. Μακεδονία περιοχή που συγκεντρώνει όλες τις προϋποθέσεις που απαιτούνται. Όπως τόνισε, το έργο σχεδιάζεται να είναι ενεργειακά αυτόνομο, με την απαιτούμενη ισχύ να παρέχεται απευθείας από 1,2 GW φωτοβολταϊκών, σχεδόν 500 MW φυσικού αερίου, αντλησιοταμιευτικά έργα και μονάδες αποθήκευσης, χωρίς διασύνδεση με το υπόλοιπο σύστημα.

Σημείωσε, ότι η τροφοδοσία του Mega Data Center θα γίνεται μέσω του μοντέλου «πίσω από τον μετρητή», ώστε η νέα ισχύς να κατευθύνεται απευθείας στις εγκαταστάσεις, χωρίς επιπτώσεις στο δίκτυο ή τις χονδρεμπορικές τιμές, ανέφερε χαρακτηριστικά ο Γιώργος Στάσσης, προσθέτοντας ότι πρόκειται για ένα μοντέλο που «θα αποτελέσει διεθνές πρότυπο».