Το 2024 το μερίδιο της ΔΕΗ στις ΑΠΕ θα φτάσει το 20% από 2% σήμερα, τόνισε ο Πρόεδρος της ΔΕΗ Γιώργος Στάσσης στην παρουσίαση της Νέας ΔΕΗ που ολοκλήρωσε πριν από λίγο περιγράφοντας τη στρατηγική της εταιρείας για το μέλλον, ενώ εξήγγειλε ότι η ΔΕΗ προχωρά σε μια μεγάλη πράσινη συμφωνία.

Επίσης εξήγγειλε νέο πακέτο ανακούφισης για τους πελάτες της λόγω της καλής πορείας των οικονομικών της αποτελεσμάτων. Από 1η Οκτωβρίου ως 31 Δεκεμβρίου η ΔΕΗ προσφέρει δωρεάν πάγιο για όλους, έκπτωση 8% στους ευάλωτους πελάτες και σε οικιακούς πελάτες και επιχειρήσεις πάνω από 2000 KWH και διπλασιάζει την έκπτωση ebill από 5 σε 10 ευρώ.

Αναφερόμενος στο τί έχει πετύχει η εταιρεία τους τελευταίους 14 μήνες, σημείωσε ότι από 318,4 εκατ. ζημιές το πρώτο εξάμηνο του 2019 το πρώτο εξάμηνο του 2020 είχε προ φόρων κέρδη 51,2 εκατ. ευρώ. Το πρώτο εξάμηνο του 2019 η μετοχή της ΔΕΗ είχε απαξιωθεί και σήμερα έχει σχεδόν τριπλασιαστεί και η κεφαλαιοποίησή της έχει περάσει το 1 δισ. ευρώ.

Παράλληλα, τόνισε,  το businessplan της εταιρείας αντιμετωπίζεται πολύ θετικά από την αγορά και σημείωσε ” σχεδιάζουμε την επόμενη μέρα της επιχείρησης προσαρμόζοντας τους στόχους και τις προτεραιότητές μας στις διεθνείς τάσεις της αγοράς ενέργειας”. “Βάζουμε τη ΔΕΗ στις ράγες του ενεργειακού μετασχηματισμού”, σημείωσε χαρακτηριστικά.

Όσον αφορά την πορεία της απολιγνιτοποίησης, σημείωσε ότι ήδη οι μονάδες 1 και 2 στο Αμύνταιο, ισχύος 600 MW σταμάτησαν τη λειτουργία τους, ενώ επιταχύνεται περαιτέρω το πρόγραμμα απόσυρσης των λιγνιτικών μονάδων, επισπεύδοντας κατά 6 μήνες το κλείσιμο της μονάδας Μεγαλόπολη 3. Όπως είπε το 2020 η παραγωγή από λιγνίτη αντιστοιχεί σε 5,5 TWH δηλαδή στο 10% της κατανάλωσης της χώρας.

“Προχωράμε σε μια μεγάλη πράσινη συμφωνία  ταυτόχρονα με την αντικατάσταση λιγνιτικών μονάδων και την προώθηση της πράσινης ενέργειας”,  σημείωσε “εξασφαλίζοντας την ενεργειακή σταθερότητα της χώρας”. “Η μετάβαση στη νέα ενεργειακή εποχή θα γίνει ομαλά”, τόνισε.

Στόχος είπε επίσης ότι είναι η ψηφιοποίηση του δικτύου, θέτοντας τις βάσεις για την κάλυψη των αναγκών που θα υποκύψουν στο μέλλον.

Εξήγγειλε τον εκσυγχρονισμό της εμπορικής λειτουργίας και τη βελτίωση της εξυπηρέτησης των πελατών αλλά και νέα γραμμή εξυπηρέτησης πελατών δωρεάν στο 8009001000, ενώ ανακοίνωσε ότι σε 24 καταστήματα η εξυπηρέτηση θα γίνεται ως τις 8 το βράδυ ενώ σε 74 καταστήματα η εξυπηρέτηση θα γίνεται με ραντεβού χωρίς καθόλου αναμονή.

Ο Πρόεδρος της ΔΕΗ παρουσίασε το νέο λογότυπο της εταιρείας.

 

Στη νέα ενεργειακή εποχή η ΔΕΗ χρειάζεται μια πιο σύγχρονη εικόνα, σημείωσε που θα συμβολίζει την ανανέωση, αλλά και τον εκσυγχρονισμό της χώρας.

Η ΔΕΗ ανοίγει νέο κεφάλαιο στην ιστορία της, τόνισε, ο κ. Στάσσης,  “κλείνει μια εποχή στασιμότητας και ανοίγει μια εποχή προοπτικής”.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Η ΔΕΗ είναι πλέον μια σύγχρονη ενεργειακή δύναμη

Για μια σημαντική ημέρα για τη ΔΕΗ, η οποία από σήμερα αλλάζει, έκανε λόγο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια του χαιρετισμού του στην εκδήλωση για την παρουσίαση του νέου εταιρικού πλάνου και την νέα εταιρική ταυτότητα της επιχείρησης.

Όπως ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης, η ΔΕΗ έχει αλλάξει εδώ και 14 μήνες συνολικό προσανατολισμό. «Μετατρέπεται από μια δυσκίνητη εταιρεία με χρέη, ζημιές, αγκυλώσεις, κίνδυνο βιωσιμότητας σε μια σύγχρονη ενεργειακή δύναμη. Ανακτά δηλαδή τον προωθητικό και κοινωνικό ρόλο για τον οποίο δημιουργήθηκε».

 

Κωστής Χατζηδάκης: Η ΔΕΗ είναι παράδειγμα επιτυχίας για την οικονομία και τη χώρα

«Η ΔΕΗ που είχε μετατραπεί σε συστημικό κίνδυνο στις αρχές του 2019 σήμερα είναι παράδειγμα επιτυχίας για την οικονομία και τη χώρα. Κανένας τομέας δεν αποτυπώνει ίσως τόσο ξεκάθαρα την αλλαγή που γίνεται κάθε μέρα πράξη, όσο η ίδια η ΔΕΗ». Αυτό υπογράμμισε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης, στην ομιλία του κατά την εκδήλωση για την παρουσίαση της νέας εταιρικής ταυτότητας της Επιχείρησης.

«Η ΔΕΗ που πριν από μερικά χρόνια ήταν κερδοφόρα, έφτασε ένα βήμα πριν τη χρεοκοπία το 2019. Σήμερα, έχει εξυγιανθεί και εμφανίζει πάλι κέρδη», είπε ο κ. Χατζηδάκης. «Ενώ η εταιρία είχε συνειδητά οδηγηθεί με τις ΝΟΜΕ στη μείωση του μεριδίου της στην αγορά, προς όφελος των ανταγωνιστών της, χάνοντας περίπου 600 εκατ. ευρώ. Σήμερα, χωρίς ΝΟΜΕ, είναι και πάλι ανταγωνιστική, προς όφελος της εθνικής οικονομίας και των καταναλωτών. Η ΔΕΗ ήταν κολλημένη στο λιγνίτη, με ελάχιστη συμμετοχή στις ΑΠΕ. Σήμερα, η εταιρία εισέρχεται σε μια νέα εποχή πράσινης ενέργειας».

Κωστής Χατζηδάκης

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας περιέγραψε συνοπτικά πώς οι πρωτοβουλίες που αναλήφθηκαν οδήγησαν στο μετασχηματισμό της ΔΕΗ, που αποτυπώνεται και στη νέα εταιρική της ταυτότητα. «Ύστερα από τα έκτακτα μέτρα που υιοθετήσαμε, ο ίδιος ορκωτός ελεγκτής που είχε εκφράσει αμφιβολίες για τη βιωσιμότητα της επιχείρησης την άνοιξη του 2019, έδωσε θετική εισήγηση στο τέλος Σεπτεμβρίου του ίδιου έτους. Oι διεθνείς οίκοι αξιολόγησης μιλούν θετικά για τα όσα γίνονται και η αγορά δείχνει την εμπιστοσύνη της, επενδύοντας στην εταιρία. Η αξία της μετοχής τετραπλασιάστηκε ,συγκριτικά με τα χαμηλά της άνοιξης 2019. Οι επενδύσεις στον ΔΕΔΔΗΕ, σε υποδομές και δίκτυα  αυξάνονται. Η ΔΕΗ είναι πλέον συνολικά πιο ανταγωνιστική διότι έχει ως εφόδιο  το νόμο 4643/2019 που ψηφίσαμε, ο οποίος καταργεί τη μονιμότητα στους νεοεισερχόμενους, εισάγει ευελιξία στις προμήθειες, βοηθά στην προσέλκυση ικανών στελεχών από την αγορά».

Αναφέρθηκε επίσης στο εθνικής σημασίας πρότζεκτ της απολιγνιτοποίησης, σημειώνοντας πως «Αφήνουμε πίσω μας την εποχή της περιβαλλοντικής επιβάρυνσης. Αίρουμε την δυσβάστακτη οικονομική πίεση που προκαλεί πλέον η χρήση λιγνίτη στη ΔΕΗ και εξυγιαίνουμε τα οικονομικά της επιχείρησης.Η ΔΕΗ πρωταγωνιστεί στο εγχείρημα της πράσινης ενέργειας με επενδύσεις και συμφωνίες στον τομέα των ΑΠΕ, αλλά και με έργα ανάπτυξης στις λιγνιτικές περιοχές, σύμφωνα με το αναλυτικό Σχέδιο Δίκαιης Μετάβασης που εκπονήσαμε και έχουμε θέσει σε δημόσια διαβούλευση. Κεντρικός στόχος της κυβέρνησης είναι σύντομα να αρχίσουν να αναπτύσσονται δυναμικά νέες δραστηριότητες, σε υγιείς βάσεις».

«Η ΔΕΗ ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο στην μακρά πορεία της. Με τρόπο όχι μόνο συμβολικό, αλλάζοντας το σήμα της, αλλά κυρίως με τρόπο ουσιαστικό: με την εξυγίανση της, με τον εκσυγχρονισμό της, με τη μετατροπή της σε μία εταιρεία που κοιτάζει μπροστά, στηρίζοντας τη μεγάλη αναπτυξιακή προσπάθεια που