“Ξεκινά η νέα εποχή της ΔΕΗ και στόχος είναι να γίνει πραγματικός ηγέτης όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στη Νοτιοανατολική Ευρώπη”, σημείωσε ο Πρόεδρος της ΔΕΗ Γιώργος Στάσσης μιλώντας πριν από λίγο στο Delphi Forum. Αυτό όπως εξήγησε θα γίνει μέσα από αγορές και συνεργασίες στον ενεργειακό κλάδο αξιοποιώντας τις ευκαιρίες που δίνει η ευρύτερη περιοχή.

“Πρέπει να κοιτάξουμε το μέλλον της ΔΕΗ όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό”, τόνισε.

Σήμερα σημείωσε, “αφού ανατάξαμε την επιχείρηση, είμαστε στη φάση σταθεροποίησης της ΔΕΗ ώστε να μπορέσει να ανοίξει τα φτερά της σε νέες δραστηριότητες και νέες αγορές. Η πώληση του ΔΕΔΔΗΕ θα μας δώσει τη δυνατότητα να δούμε ευκαιρίες στα βόρεια σύνορά μας. Είναι σημαντικό να το κάνει αυτό η ΔΕΗ και να αποκτήσει παρουσία και σε άλλες χώρες, για να αναπτυχθεί περισσότερο, για να θωρακιστεί από επιθετικές κινήσεις από ανταγωνιστές της, για να αποκτήσει μια διεθνή κουλτούρα και να αυξήσει την ανταγωνιστικότητά της”, σημείωσε.

Και εξήγησε ότι η περίοδος που διανύουμε, “είναι μια περίοδος που σηματοδοτεί την εκκίνηση ενός διαλόγου με την επενδυτική κοινότητα μέσα από το επικαιροποιημένο business plan που θα καταθέσουμε στο τέλος του έτους, ώστε η ΔΕΗ να γίνει πραγματικός ηγέτης στη Νοτιοανατολική Ευρώπη”.

Η ΔΕΗ στην εποχή της ενεργειακής μετάβασης

“Βάζουμε τη ΔΕΗ στις ράγες του μεγάλου πράσινου μετασχηματισμού με την απόσυρση των λιγνιτικών μονάδων και την ανάπτυξη των ΑΠΕ”, είπε επίσης ο κ. Γιώργος Στάσσης.

Έχουμε δεσμευτεί και υλοποιούμε το πλέον φιλόδοξο πλάνο απολιγνιτοποίησης σε όλη την Ευρώπη, γιατί η απολιγνιτοποίηση  είναι μονόδρομος για την ανάπτυξη της ΔΕΗ αλλά και την ανάπτυξη της χώρας.

Όπως θύμισε, η απολιγνιτοποίηση ξεκίνησε το 2009 όταν από λιγνίτη παράγονταν 30.οοο MWh και σήμερα παράγονται λιγότερες από 5.000 MWh.

Η τιμή του διοξειδίου του άνθρακα που έχει πλέον φτάσει τα 50 ευρώ/τόνος με αναλύσεις που εκτιμούν ότι μπορεί να φτάσουν τα 100 ευρώ/τόνος , ωστόσο,  δημιουργεί νέα δεδομένα.

Μάλιστα, τόνισε,  η αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη απέχει από τους στόχους της συμφωνίας του Παρισιού, παρά την πανδημία και το lockdown. “Γι αυτό πρέπει να πάμε ακόμη πιο γρήγορα, και ο λιγνίτης να είναι παρελθόν από το 2025 όταν θα μετασχηματιστεί η μονάδα της Πτολεμαΐδας σε μονάδα αερίου. Αυτή η πολιτική απαλλάσσει την εταιρεία από τεράστιες μελλοντικές ζημιές, και τη βάζει στην κατηγορία των πράσινων εταιρειών”.

Πράσινο ομόλογο

Σχετικά με το πρόσφατο  πράσινο ομόλογο της ΔΕΗ, σημείωσε ότι ήταν το πρώτο πανευρωπαϊκά πράσινο ομόλογο με ρήτρα αειφορίας, αφού είχε δέσμευση για μείωση πάνω από 40% των ρύπων.

Κάθε νέα MWh από άνεμο ή ήλιο είναι πια πολύ πιο φθηνή από τα ορυκτά καύσιμα και για αυτό προχωρούμε σε νέες στρατηγικές συνεργασίες για να επεκτείνουμε την παρουσία μας στις ΑΠΕ, γιατί πλέον είναι οικονομικά συμφέρον να περάσουμε σε πράσινες μορφές ενέργειες.

Για το δίκτυο

Στόχος είναι, σημείωσε να ψηφιοποιηθεί και να αυτοματοποιηθεί το δίκτυο της ΔΕΗ.

“Η πώληση του 49% θα μας εξασφαλίσει ένα στρατηγικό εταίρο με τον οποίο μαζί θα προχωρήσουμε στην ψηφιοποίηση του δικτύου αλλά και θα μειώσουμε το δανεισμό και θα προχωρήσουμε τις επενδύσεις με τις ΑΠΕ” σημείωσε.

Για την ηλεκτροκίνηση, ανέφερε ότι η ΔΕΗ θα έχει πρωταγωνιστικό ρόλο και δημιουργεί το μεγαλύτερο δίκτυο φόρτισης σε όλη την Ελλάδα. Ήδη έχει τοποθετήσει η ΔΕΗ 200 σταθμούς φόρτισης έχει άμεσο στόχο τους 1000 σταθμούς φόρτισης με μακροπρόθεσμο στόχο τους 10.000 σταθμούς.

Επίσης τόνισε ότι η ΔΕΗ αλλάζει όλο το στόλο της εταιρείας σε ηλεκτρικό.

Σχετικά με τα οικονομικά της εταιρείας, σημείωσε ότι σήμερα η ΔΕΗ εξυγιαίνεται οικονομικά και πατά ξανά στα πόδια της. Η κεφαλαιοποίησή της περνά τα 2 δισ. με πολλούς νέους επενδυτές να μπαίνουν στην εταιρεία και με το επιχειρηματικό της σχέδιο να αντιμετωπίζεται πολύ θετικά από τους επενδυτές.

Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News  για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση