ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
“Η διεκδίκηση της αποζημίωσης της ΔΕΗ για τη λειτουργία των λιγνιτικών ως μονάδες εφεδρείας πρέπει να γίνει αποδεκτή από την Ευρωπαϊκή Ένωση” είπε πριν από λίγο ο Πρόεδρος της ΔΕΗ Γιώργος Στάσσης, μιλώντας στο συνέδριο Pοwer and Gas Forum 2021.
“Η μετάβαση σε ένα σύστημα χωρίς άνθρακα είναι μονόδρομος θα πρέπει να γίνει με προσοχή ώστε να μην κινδυνεύσει η ασφάλεια του ενεργειακού της συστήματος”, τόνισε. “Η ΔΕΗ έχει ανακοινώσει από το Δεκέμβριο του 2019 ότι μέχρι το 2023 θα προχωρήσει στο κλείσιμο όλων των μονάδων της, κάτι που αν το έκανε νωρίτερα θα αντιμετώπιζε πρόβλημα το ηλεκτρικό σύστημα της χώρας. Και αυτό, τόνισε, δεν είναι ισχυρισμός της ΔΕΗ αλλά του Διαχειριστή του ηλεκτρικού συστήματος του ΑΔΜΗΕ, ο οποίος με επιστολή του στις 26/3 ενημέρωσε ότι δεν συναινεί σε καμιά επίσπευση απόσυρσης καμιάς μονάδας σε σχέση με το πρόγραμμα που έχει ανακοινώσει η ΔΕΗ”.
“Επομένως”, είπε ο κ. Στάσσης, “είναι ξεκάθαρο ότι η ΔΕΗ πρέπει να αποζημιωθεί άμεσα για την υφιστάμενη αρνητική οικονομική επίπτωση που έχει από τη διατήρηση ρυπογόνων μονάδων τις οποίες διατηρεί για την ασφάλεια του ηλεκτρικού συστήματος της χώρας”.
Σχετικά με τις μονάδες φυσικού αερίου, σημείωσε ότι είναι οι μονάδες που μπορούν να στηρίξουν την ενεργειακή μετάβαση αφού δεν εξαρτώνται από διακυμάνσεις, αλλά χρειάζονται ένα ξεκάθαρο μηχανισμό αποζημίωσης ισχύος, CRM.
Επίσης ο Πρόεδρος της ΔΕΗ αναφέρθηκε στις μεγάλες αλλαγές στον ενεργειακό τομέα, που έρχονται αυτή την περίοδο: “Ο ενεργειακός τομέας βιώνει μια πραγματική επανάσταση σε όλο το εύρος της αλυσίδας αξίας του, σημείωσε από το ενεργειακό μίγμα που αποανθερακοποιείται έως τη λειτουργία νέων αγορών και την προσφορά νέων προϊόντων και υπηρεσιών στους καταναλωτές. Τα Χρηματιστήριο Ενέργειας και νέες Αγορές ισχύος και Εξισορρόπησης, τα νέα εργαλεία αντιστάθμισης κινδύνου, τα πράσινα διμερή συμβόλαια, η αποθήκευση, η ηλεκτροκίνηση, τίποτα δεν θυμίζει το πρόσφατο ενεργειακό παρελθόν.
Η ΔΕΗ έχοντας σαν στόχο τη μετάβαση σε ένα λιγότερο ρυπογόνο ενεργειακό σύστημα έχει στις προτεραιότητές της την απολιγιντοποίηση επενδύοντας ταυτόχρονα στις ΑΕ και χρησιμοποιώντας το φυσικό αέριο ως μέσο μετάβασης στους μακροχρόνιους στόχους της ΕΕ, αλλά αυτό πρέπει να γίνει με όρους της αγοράς”, τόνισε.
Αναφερόμενος στο target model, σημείωσε: “Περάσαμε πρόσφατα σε ένα νέο λειτουργία της χονδρεμπορικής αγοράς, που μας επέτρεψε να γίνουμε μέλος της ευρωπαϊκής διασυνδεμένης αγοράς με τη διασύνδεσης με την Ιταλία και σύντομα θα επιτρέψει και στη Βουλγαρία να κάνει το ίδιο μέσω διασύνδεσης με την Ελλάδα.
Με το target model διαμορφώθηκαν 4 ενεργειακές αγορές (Ημερήσια, προθεσμιακή, εξισορρόπησης), που λειτουργούν με βάση τους ευρωπαϊκούς κανόνες και εξασφαλίσουν πλεονεκτήματα όπως: μεγαλύτερη ανεξαρτησία μεταξύ των αγορών, οι συμμετέχοντες έχουν περισσότερα εργαλεία διαχείρισης ρίσκου και ξεκάθαρο κανονιστικό πλαίσιο συμμετοχής στις αγορές με περισσότερα δεδομένα και δυνατότητα ανάλυσης του επιχειρηματικού μοντέλου και για προσέλκυση επενδύσεων. Αν και η εναρμόνιση με τα ευρωπαϊκά πρότυπα έχει πολλά πλεονεκτήματα, υπάρχει ακόμη δρόμος για να διαμορφώσουμε μια αγορά ώριμη που θα προσφέρει επαρκή εργαλεία διαχείρισης του συστήματος από το Διαχειριστή”
Τέλος κατέληξε, ότι σε αυτό το περιβάλλον αλλαγών, η ΔΕΗ προχωρά με την απολιγνιτοποίηση, με επενδύσεις σε ΑΠΕ και αποθήκευση ενέργειας και προετοιμάζεται σε όλα τα επίπεδα ώστε να μετασχηματιστεί σε ένα ολοκληρωμένο πάροχο ενεργειακών και ψηφιακών υπηρεσιών.
Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- HΠΑ: Ο Τραμπ θα δώσει αναστολή 90 ημέρων στην ποινή του Tiktok – «Τέχνασμα» οι απειλές του, λέει ο Λευκός Οίκος
- Νέα Πέραμος: Νεκρός μοτοσικλετιστής στην προσπάθεια να διαφύγει από έλεγχο της ΕΛΑΣ
- PepsiCo: Για τα…μάτια της Walmart μυνήθηκε από την Επιτροπή Εμπορίου των ΗΠΑ
- Νετανιάχου: Δεν προχωράμε σε συμφωνία αν δεν λάβουμε τον κατάλογο των 33 ομήρων