Ο ανταγωνισμός στην αγορά γίνεται σε ένα υγιές περιβάλλον, σημείωσε ο Γιώργος Στάσσης, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ, μιλώντας στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης της εταιρείας.

«Οι ανταγωνιστές μας δεν είναι τόσο φθηνοί και πρέπει να μην παραπλανούν τους καταναλωτές αναφέροντας μεγάλες εκπτώσεις και εφαρμόζοντας μεγάλες ρήτρες προς τα πάνω. Η ΡΑΕ έχει αναλάβει πρωτοβουλίες για να υπάρχει μια διαφάνεια και τελικά δεν συμφωνώ ότι έχουμε τόσο μεγάλες διαφορές στις τιμές μας», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Είναι φυσικό, σημείωσε, σε μια αγορά που απελευθερώνεται, ο βασικός πάροχος να χάνει μερίδιο σιγά-σιγά, και, όπως είπε, η ΔΕΗ έχει ενσωματώσει στο πρόγραμμά της ότι θα φτάσει το 50%. “Στόχος μας ωστόσο είναι οι πιο καλοί πελάτες να μείνουν μαζί μας, κάτι που ήδη το βλέπουμε στα αποτελέσματά μας», ανέφερε.

“Είμαστε αισιόδοξοι ότι κάτι καλό θα βγει μέχρι το τέλος του έτους”, απάντησε σε ερώτηση που έγινε σχετικά με την αποζημίωση από την ΕΕ για τη λειτουργία στρατηγικής εφεδρείας- strategic reserve.

Σχετικά με την πορεία του μετασχηματισμού της ΔΕΗ, o κ. Στάσσης, στην ομιλία του, ανέφερε ότι ως το τέλος του έτους θα έχει αποσυρθεί το 40% της ισχύος των λιγνιτικών μονάδων και ταυτόχρονα προχωρά η ανάπτυξη των ΑΠΕ με στόχο το 1,5GW μέχρι το 2023.

Σχετικά με τις επενδύσεις, σημείωσε ότι η εταιρεία μετατοπίζει τις επενδύσεις της από το λιγνίτη, στην ανάπτυξη των ΑΠΕ και στις επενδύσεις στο δίκτυο.

“Το δύσκολο κομμάτι του μετασχηματισμού έχει γίνει και μπορούμε να επικεντρωθούμε στην υλοποίηση του υπόλοιπου σχεδίου με περιορισμένο κίνδυνο”, σημείωσε ο κ. Στάσσης. Έχουμε εξασφαλίσει ένα σημαντικό υπό ανάπτυξη χαρτοφυλάκιο σε ΑΠΕ και η αύξηση της ζήτησης

Η αύξηση της παραγωγής από ΑΠΕ δίνει τη δυνατότητα για μεγαλύτερα EBITDA, είπε αλλά για το 2021, ο στόχος  είναι να επαναληφθούν τα EBITDA του 2020. Ωστόσο ανεβαίνει ο πήχης για το 2023 και η ΔΕΗ θέτει ως στόχο την επίτευξη επαναλαμβανόμενου EBITDA ύψους 1,1 δισ. ευρώ μέχρι το 2023 έναντι 0,9 δισ. ευρώ το 2020.

Η καλή πορεία του 2020

Σχετικά με τη μέχρι σήμερα πορεία της ΔΕΗ, σημείωσε πόσες κινήσεις έχουν γίνει από τη διοίκηση για να τεθούν οι βάσεις ώστε να αλλάξει πορεία.

Όπως είπε “από το Σεπτέμβριο του 2019 πετύχαμε την αντιστροφή της πορείας της εταιρείας ως αποτέλεσμα της άμεσης εφαρμογής της νέας στρατηγικής. αναπροσαρμόσαμε τα τιμολόγια, εφαρμόσαμε 2 προγράμματα εθελούσιας εξόδου, μειώσαμε την παραγωγή λιγνίτη και επικεντρωθήκαμε στην ανάπτυξη των ΑΠΕ, φέραμε τον πελάτη στο επίκεντρο της στρατηγικής μας, ξεκινήσαμε τον ψηφιακό μετασχηματισμό, ενισχύσαμε τη διοίκηση σε διάφορους τομείς με στελέχη που έχουν σημαντική εμπειρία”.

Στόχος σήμερα, όπως είπε ο κ. Στάσσης, είναι  να συνεχίσει η ΔΕΗ να παράγει  θετικές ταμειακές ροές και να μειώνει το χρέος. Ο λόγος σταθερού χρέους προς Ebitda μειώθηκε στο 3,7  από 11   που ήταν πριν και συνεχίζει να βελτιώνεται με στόχο τις 3,5  και όπως σημείωσε αφού σταθεροποιηθεί θα επανεξεταστεί η διανομή μερίσματος.

Όπως εξήγησε η καλή πορεία του 2020 παρά τη μείωση του κύκλου εργασιών της ΔΕΗ, οφείλεται στη βελτίωση του περιθωρίου κέρδους, τη μείωση των τιμών φυσικού αερίου και της χονδρεμπορικής τιμής,  την κατάργηση των ΝΟΜΕ και το χαμηλότερο κόστος μισθοδοσίας.

Το μεγαλύτερο χαρτοφυλάκιο υπό ανάπτυξη φωτοβολταϊκών στα 2 GW

Σχετικά με το επενδυτικό πρόγραμμα της ΔΕΗ στις ΑΠΕ, σημείωσε ότι έχει ξεκινήσει το φωτοβολαταϊκό 230MW στην Πτολεμαϊδα και είναι κοντά στην επιλογή του αναδόχου για το φωτοβολταϊκό των 50 MW στην Μεγαλόπολη. Έχουν εγκριθεί, όπως είπε, άδειες παραγωγής για φωτοβολταϊκά ισχύος  2 GW καθιστώντας τη ΔΕΗ την εταιρεία με το μεγαλύτερο υπό ανάπτυξη χαρτοφυλάκιο φωτοβολταϊκών στην Ελλάδα. “Αυτό αποτελεί ένα αποφασιστικό βήμα για την επίτευξη του στόχου για 1,5 GW σε ΑΠΕ μέχρι το 2023” σημείωσε.

Επιπλέον αναμένει εντός του 2021 επιπλέον άδειες παραγωγής για ακόμη 600 MW φωτοβολταϊκών καθώς και για πλωτά φωτοβολταϊκά.

Αναφέρθηκε και στην ανάπτυξη μέσω συνεργασιών όπως η κοινοπραξία με τη RWE που είναι σε εξέλιξη.

Όπως σημείωσε, η ισχύς των ΑΠΕ που συνδέθηκε με το δίκτυο το 2020 ήταν τετραπλάσια από το 2019.