Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Business

Γιώργος Στάσσης (ΔΕΗ): Χρειαζόμαστε ένωση Κεφαλαιαγορών και δυναμική ρύθμιση (όχι απρόβλεπτη)

Γιώργος Στάσσης, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος ΔΕΗ

Γιώργος Στάσσης, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ

Δυναμική ρύθμιση αλλά όχι απρόβλεπτη χρειαζόμαστε στην Ευρώπη δήλωσε ο Πρόεδρος τη ΔΕΗ Γιώργος Στάσσης, σε ανάρτησή του στο LinkedIn για να επιτευχθούν οι στόχοι της ενεργειακής μετάβασης και της ασφάλειας εφοδιασμού.

Σημείωσε την ανάγκη για συντονισμένες κινήσεις σε επίπεδο Ευρώπης και την ανάγκη για μια ένωση κεφαλαιαγορών  και τόνισε ότι πιο ισχυρό όπλο στο οπλοστάσιό μας είναι η ενότητα στην Ευρώπη και πρέπει να την αξιοποιήσουμε όσο το δυνατόν περισσότερο.

Τις δηλώσεις αυτές έκανε στον απόηχο της συμμετοχής του στη σύνοδο του Σύνοδο Κορυφής του BloombergNEF στο Λονδίνο.

 Αναλυτικά, η ανάρτηση του κ Στάσση:

“Η υλοποίηση μιας καθαρής, ανταγωνιστικής ενεργειακής μετάβασης είναι το κλειδί για τη συνολική ανταγωνιστικότητα της Ευρώπης και για έναν βιώσιμο κόσμο. Κάνουμε όμως αρκετά;

Σήμερα είχαμε έναν γόνιμο διάλογο στη Σύνοδο Κορυφής του BloombergNEF στο Λονδίνο με τους Francesca Gostinelli, Keith Anderson και Przemysław Jastrzębski, με τον εξαιρετικό συντονισμό του Albert Cheung.

Συνολικά, θα έλεγα ότι κινούμαστε πιο γρήγορα προς το στόχο μας, αλλά πρέπει να επιταχύνουμε ακόμη περισσότερο!!!

Ωστόσο, η τρέχουσα δραστηριότητα, τα περίπου 240 GW ΑΠΕ που αναπτύχθηκαν σε όλη την Ευρώπη τα τελευταία τρία χρόνια, προχώρησε γρήγορα λόγω της  ελκυστικής οικονομικής συγκυρίας. Η ηλιακή και η αιολική ενέργεια είναι οι φθηνότεροι τρόποι παραγωγής 1MWh νέας ηλεκτρικής ενέργειας σήμερα!!!

Έχουμε αγορές που λειτουργούν και παρέχουν τα κατάλληλα σήματα. Χρειαζόμαστε δυναμική ρύθμιση (όχι απρόβλεπτη) για την απομείωση του κινδύνου και την επένδυση σε υποδομές. Και σίγουρα χρειαζόμαστε μια ένωση κεφαλαιαγορών. Το πιο ισχυρό όπλο στο οπλοστάσιό μας είναι η ενότητα στην Ευρώπη και πρέπει να την αξιοποιήσουμε όσο το δυνατόν περισσότερο.

Η ανάπτυξη των διασυνδέσεων υστερεί. Και χρειάζονται περίπου 5 έως 10 χρόνια για την ανάπτυξη του δικτύου μεταφοράς και μερικές φορές περισσότερα από 10 χρόνια, σύμφωνα με τον IEA, για γρήγορες γραμμές μεταφοράς. Πρέπει να είμαστε έξυπνοι και προνοητικοί. Αυτό σημαίνει μια δυναμική και συντονισμένη ρυθμιστική προσέγγιση σε όλη την Ευρώπη για τις επενδύσεις μας στο δίκτυο.

Αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να συνεχιστεί η ανάπτυξη της καθαρής ενέργειας, η απαλλαγή από τις ανθρακούχες εκπομπές της ενέργειας της ΕΕ, ενώ παράλληλα θα υπάρχει ασφάλεια στον εφοδιασμό.

Ο Όμιλος ΔΕΗ κάνει το δικό του μερίδιο!

Η εξέλιξή μας τα τελευταία πέντε χρόνια είναι ο ίδιος ο ορισμός της ενεργειακής μετάβασης και της ασφάλειας του εφοδιασμού.

Έχουμε αναδιαμορφώσει πλήρως το χαρτοφυλάκιό μας. Εκτελώντας το ταχύτερο σχέδιο σταδιακής κατάργησης του λιγνίτη έως το 2026, ενώ ταυτόχρονα αναπτύσσουμε πολύ γρήγορα την καθαρή ενέργεια. Είμαστε σε καλό δρόμο να προσθέσουμε 4,3 GW νέας καθαρής ενέργειας σε ολόκληρη τη ΝΑ Ευρώπη έως το 2026 διπλασιάζοντας το μέγεθος του χαρτοφυλακίου μας και στη συνέχεια με τον ισχυρό αγωγό έργων μας να το τριπλασιάσουμε μέχρι το 2030.

Η Ευρώπη δεν έχει φθηνό φυσικό αέριο. Αλλά αυτό που έχουμε είναι σημαντική διαθεσιμότητα ηλιακών και αιολικών πόρων που είναι  συμπληρωματικοί. Και αυτό ήταν μέρος της σκέψης μας πίσω από τη μεγάλη μας επέκταση στη Ρουμανία. Η Ρουμανία έχει μεγάλους αιολικούς πόρους και η Ελλάδα εξαιρετικούς ηλιακούς. Συνδυάζοντάς τα, δημιουργούμε έναν ενεργειακό διάδρομο στη ΝΑ Ευρώπη και προσφέρουμε αξία στους καταναλωτές μας μέσω της πράσινης και προσιτής ηλεκτρικής ενέργειας και προϊόντων, ενώ μειώνουμε την εξάρτηση από ορυκτά καύσιμα.

Και δεν είναι μόνο η Ρουμανία. Υπάρχουν μεγάλες δυνατότητες στις χώρες της περιοχής μας, καθώς προχωρούν με τα σχέδια απαλλαγής από τις ανθρακούχες εκπομπές.

Μέσω του ολοκληρωμένου επιχειρηματικού μας μοντέλου (παραγωγή, διανομή και λιανική πώληση ηλεκτρικής ενέργειας) και της σειράς προηγμένων προϊόντων και υπηρεσιών που προσφέρουμε στους πελάτες μας, κάνουμε πολλά περισσότερα από το να κρατάμε τα φώτα αναμμένα. Τροφοδοτούμε την καθημερινή ζωή των ανθρώπων ενώ οδηγούμε την ενεργειακή μετάβαση στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.