ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Οι υπουργοί που αποθεώνει ο ΚΜ, το cash του Ολλανδού, τα κέρδη σε Intralot και ΕΛΠΕ, ο Σκυλακάκης, ο Στασινός και οι αίλουροι, η μάχη για το Υπερταμείο, πόσο πουλάνε το οικόπεδο στο Ψυχικό Όλγα και Μάτσας κι ένα quiz με τον απρόσεκτο υπουργό
Τρεις νέους συμμάχους και έναν αντίπαλο στη διαμάχη με τους Δήμους της Περιφέρειας Αττικής για το πάγωμα των οικοδομικών αδειών βρίσκει ο Πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, Γιώργος Στασινός.
Όσον αφορά τους υποστηρικτές του Προέδρου του ΤΕΕ πρόκειται για δύο σωματεία των κατασκευαστών δημοσίων έργων καθώς και την Πανελλήνια Ένωση Αρχιτεκτόνων (ΣΑΔΑΣ-ΠΕΑ), ενώ ο αντίπαλός του είναι το Τμήμα Αττικής του ΣΑΔΑΣ καθώς πρόκειται για την περιοχή, η οποία προβάλλει σθεναρή αντίσταση.
Μήλον της έριδος της διαμάχης του Γιώργου Στασινού με τους Δήμους της Αττικής είναι το «εξώδικο» που απέστειλε προς το Δήμο Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης για την αναστολή του παγώματος των οικοδομικών αδειών.
Υπενθυμίζεται ότι ως αντίδραση στο μπόνους στα ύψη των κτιρίων που δίνει η συνδυαστική χρήση του Νέου Οικοδομικού Κανονισμού (ΝΟΚ) τουλάχιστον πέντε Δήμοι έχουν δείξει με διαφορετικό τρόπο την αντίδρασή τους. Πρόκειται για το Δήμο Αλίμου που έχει προσφύγει στο ΣτΕ, ενώ οι Δήμοι Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης, Παπάγου-Χολαργού και Κηφισιάς έχουν αποφασίσει το πάγωμα των οικοδομικών αδειών, και πρόσφατα ο Δήμος Γλυφάδας εξέφρασε τη διαφωνία του κατά του ΝΟΚ.
Την ίδια στιγμή η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ) τοποθετείται εκ νέου για το Γιώργο Στασινό, κάνοντας λόγο για απρόκλητη επίθεση, προσθέτοντας ότι οι Δήμαρχοι που αντέδρασαν έκαναν το αυτονόητο και ότι τα «τα πολλά λόγια είναι φτώχεια» και συνήθως αποκαλύπτουν αδυναμία επιχειρημάτων. Τονίζει, επίσης, ότι βρισκόμαστε εν αναμονή της απόφασης της ολομέλειας του ΣτΕ για τη δίκη του ΝΟΚ, την οποία όλοι θα πρέπει να σεβαστούν και ότι ο Πρόεδρος του ΤΕΕ θα πρέπει να σεβαστεί το θεσμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ενώ ζητά να μπει τελεία στον «δήθεν» διάλογο.
Το μέτωπο υπέρ του Γιώργου Στασινού
Η πρώτη ανακοίνωση κατά των δήμων που αντιδρούν στο μπόνους στα ύψη των κτιρίων προήλθε στα τέλη του περασμένου μήνα από τον Σύλλογο Αρχιτεκτόνων Διπλωματούχων Ανωτάτων Σχολών – Πανελλήνια Ένωση Αρχιτεκτόνων (ΣΑΔΑΣ – ΠΕΑ). Πιο συγκεκριμένα, ο Σύλλογος εναντιώνεται στις αποφάσεις των Δημοτικών Συμβουλίων για το πάγωμα της έκδοσης των οικοδομικών αδειών και κάνει λόγο για τη δημιουργία ενός κλίματος φόβου στις αρμόδιες για την εφαρμογή των σχετικών διατάξεων Υπηρεσίες Δόμησης (ΥΔΟΜ).
Προσθέτει, επίσης, ότι όσον αφορά τους Δήμους, αυτοί επιτείνουν την αναστάτωση και το αρνητικό κλίμα με αποτέλεσμα οι εμπλεκόμενοι μηχανικοί να εργάζονται σε συνθήκες ανασφάλειας ως προς την ορθότητα της σύνταξης των μελετών τους με ότι αυτό συνεπάγεται σε οικονομικό επίπεδο, αφετέρου δε τα ακίνητα των ιδιοκτητών να περιέρχονται σε καθεστώς περιορισμού του περιεχομένου της ιδιοκτησίας τους και να παρακωλύεται η αξιοποίηση αυτών ή να αναχαιτίζεται η πέριξ αυτών επιχειρηματική δραστηριότητα, γεγονός που αποτυπώνεται με αρνητικό πρόσημο στην οικονομική ανάπτυξη και εν γένει στην αναπτυξιακή εικόνα της χώρας.
Για τις αποφάσεις των Δημοτικών Συμβουλίων για το πάγωμα των οικοδομικών αδειών που κάνουν τονίζεται ότι αναστολή των οικοδομικών αδειών δεν επιβάλλεται με αποφάσεις των Δημοτικών Συμβουλίων. Αυτό συμβαίνει, καθώς όπως αναφέρει ο ΣΑΔΑΣ οι Δημοτικοί Άρχοντες προΐστανται των ΥΔΟΜ ως προς το διοικητικό σκέλος των και τα Συμβούλια Αρχιτεκτονικής (ΣΑ) είναι ανεξάρτητα γνωμοδοτικά όργανα της πολιτείας.
Τοποθετούνται, επίσης, και για την προσφυγή του Δήμου Αλίμου στο ΣτΕ, η οποία έχει ανοίξει τον ασκό του Αιόλου για την αντίσταση κατά του ΝΟΚ και έχει επιφέρει το πάγωμα στην έκδοση οικοδομικών αδειών. Αυτό που τονίζει ο Σύλλογος είναι το γεγονός ότι α Δικαστήρια αποφαίνονται επί συγκεκριμένων υποθέσεων και οι σχετικές δικαστικές αποφάσεις κατ’ αρχάς αφορούν αποκλειστικά αυτές τις κρινόμενες περιπτώσεις.
Αυτό σύμφωνα με το ΣΑΔΑΣ έχει αποτέλεσμα να δημιουργείται έντονος προβληματισμός και ιδίως ανησυχία, η άρνηση χορήγησης οικοδομικών αδειών από τις ΥΔΟΜ, επικαλούμενοι είτε επικείμενη αλλαγή στις διατάξεις του ΝΟΚ, είτε συγκεκριμένες αποφάσεις Δικαστηρίων που αφορούν διατάξεις που δεν έχουν κριθεί αντισυνταγματικές από την Ολομέλεια του ΣτΕ.
Στο πλευρό του Γιώργου Στασινού βρίσκονται και τα σωματεία των μικρομεσαίων κατασκευαστών. Η Πανελλήνια Ένωση Διπλωματούχων Μηχανικών Εργοληπτών Δημοσίων Έργων (ΠΕΔΜΕΔΕ) με Πρόεδρο τον Μιχάλη Δακτυλίδη έχει εκδώσει πρόσφατα ξεχωριστή ανακοίνωση στην οποία χαρακτήρισε ως επιτυχημένη την παρέμβαση του Γιώργου Στασινού ως προς τη «διαταγή» του Δημάρχου Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης σχετικά με την μερική αναστολή έκδοσης οικοδομικών αδειών βάσει των κινήτρων που δίνει ο Νέος Οικοδομικός Κανονισμός (Ν.Ο.Κ).
Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και η Πανελλήνια Ένωση Συνδέσμων Εργοληπτών Δημοσίων Έργων (ΠΕΣΕΔΕ) με την Πρόεδρό της, που είναι η Μαρία Τσιομπάνου, να δηλώνει στο mononews ότι συμφωνεί με τη στάση του ΤΕΕ και πως με τα όσα έχουν γίνει μέχρι στιγμής το μόνο που επιτυγχάνεται είναι επικρατεί αναστάτωση στην αγορά. Επιπλέον, αναρωτιέται για ποιο λόγο ζητούν οι Δήμοι τώρα αλλαγές σε ένα νόμο που υπάρχει από το 2012.
Το αντίπαλο στρατόπεδο
Στην αντίπερα όχθη των τριών συμμάχων βρίσκεται το τμήμα Αττικής του ΣΑΔΑΣ – ΠΕΑ ο οποίος σε ανακοίνωσή του κάνει λόγο για αντισυνταγματικότητα του άρθρου 10 του ΝΟΚ καθώς τα περιβαλλοντικά οφέλη του νόμου είναι ανύπαρκτα.
Τονίζεται, δε, ότι οριζόντια εφαρμογή των επαυξημένων υψών ώστε να γίνει εφικτή η υποδοχή προσαυξημένου συντελεστή δόμησης, καταργώντας προϋφιστάμενες ειδικότερες διατάξεις προστασίας, ακόμα και Προεδρικά Διατάγματα, κρίθηκε αντισυνταγματική με την απόφαση 705/2020 της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας για κτίρια άνω των 17,5 μέτρων.
Αναφέρεται, επίσης, και σε δύο αποφάσεις του ΣτΕ (293/2024 και 310/2024)για οικοδομικές άδειες στον Δήμο Αλίμου αμφισβητούν τη συνταγματικότητα διάφορων bonus του ΝΟΚ και ειδικά την σωρευτική εφαρμογή τους, την εφαρμογή χωρίς ειδικότερη μελέτη και την κατίσχυση του ΝΟΚ έναντι ειδικότερων πολεοδομικών ρυθμίσεων.
Ο ΣΑΔΑΣ Αττικής προσθέτει στη συνέχεια ότι τίθεται κατά του ΝΟΚ ζητώντας μάλιστα όχι τη βελτίωση αλλά την κατάργηση και αντικατάστασή του, ενώ επισημαίνει δικαίως αντιδρούν οι Δήμοι Αλίμου, Βούλας – Βάρης – Βουλιαγμένης, Παπάγου – Χολαργού και Κηφισιάς.
Διαβάστε επίσης
Μπρα ντε φερ Κωνσταντέλλου – Στασινού για το ύψος των κτιρίων: Οι προσφυγές και οι νέες καταγγελίες