ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Διεθνές επενδυτικό ενδιαφέρον για το χώρο των ΑΠΕ στην Ελλάδα διαπιστώνει ο Γιώργος Ρόκας, Πρόεδρος και ιδρυτής της r-energy ο οποίος μιλάει στο mononews.gr, για την εταιρεία του και τα σχέδια εισόδου στο Χρηματιστήριο φέτος, αλλά και τις μεγάλες προκλήσεις στην ελληνική αγορά ΑΠΕ.
Η Ρόκας ήταν η ελληνική εταιρεία που άνοιξε την αγορά Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στην Ελλάδα, πραγματικά πολύ νωρίς, από τη δεκαετία του ΄90 . Ο Γιώργος Ρόκας, γιος του ιδρυτή της παλιάς Ρόκας, λίγα χρόνια μετά την πώλησης της Ρόκας το 2007, ξεκίνησε την R-energy που σήμερα ετοιμάζεται να μπει στο Χρηματιστήριο Αθηνών και να προωθήσει την ανάπτυξή της σε μια αγορά που έχει μπροστά της πολύ δρόμο ανάπτυξης, σημαντικές επενδύσεις και ευκαιρίες.
“Λόγω του ονόματος της Ρόκας και της ιστορίας της μιλάμε με ευκολία με fund του εξωτερικού που θέλουν να μπουν στην Ελλάδα και να κάνουμε μαζί νέα έργα. Υπάρχει τεράστιο επενδυτικο ενδιαφέρον για την Ελλάδα στις ΑΠΕ.
Ο κλάδος πήγε καλά ακόμη και στην κρίση και πιστεύω ότι οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας μαζί με τον τουρισμό είναι η βαριά μας βιομηχανία”, αναφέρει χαρακτηριστικά.
Ποια είναι σήμερα η παρουσία της r-energy στην αγορά ΑΠΕ;
Έχουμε αναπτύξει, αδειοδοτήσει και κατασκευάζουμε από το 2012, 15 MW αιολικών και 20 MW φωτοβολταϊκών.
Ήδη έχουμε 20 MW εγκατεστημένα φωτοβολταϊκά, και θα ακολουθήσουν άλλα 20 MW τη διετία 2023-2024. Δηλαδή θα έχουμe την επόμενη τριετία συνολiκά 75 MW, εγκατεστημένη ισχύ από τα οποία τα 60 MW θα είναι φωτοβολταϊκά.
Είναι πολύ εύκολο να θέτει κανείς μεγάλους στόχους που να είναι δύσκολο να τους υλοποιήσει. Εμείς πάντα μιλάμε για τους στόχους που μπορούμε να κάνουμε, είναι μια νοοτροπία που την είχαμε και στη Ρόκας. Λέμε μόνο για τα έργα που έχουμε προχωρήσει, έχουμε πάρει όρους σύνδεσης και καταθέσει εγγυητικές και μένει μόνο να κατέβουμε στον διαγωνισμό και να κάνουμε τα έργα. Πάντα αναφέρομαι στα έργα για τα οποία έχουμε πληρωμένους όρους σύνδεσης.
Συνολικά έχουμε 32 πάρκα σε λειτουργία, ισχύος 20 MW.
Ποια είναι τα σχέδιά σας για είσοδο στο Χρηματιστήριο Αθηνών και ποιοι είναι οι μέτοχοί της εταιρείας εκτός από σας;
Το επόμενο διάστημα θέλουμε να εισάγουμε τις μετοχές μας στο Χρηματιστήριο Αθηνών κάνοντας την 7η κατά σειρά αύξηση κεφαλαίου μας. Το CAPEX μας ειναι 40-50 εκατ. ευρώ στην τριετία και από αυτά τα ίδια κεφάλαια θα είναι το 20%. Από το Χρηματιστήριο θα αντλήσουμε κάποια κεφάλαια για το επενδυτικό μας πρόγραμμα, και στην αύξηση θα συμμετέχουμε ισόποσα όλοι οι μέτοχοι.
To 35% της r-energy σήμερα ανήκει στην TTSA του ομίλου PCCW.
Η παλιά Ρόκας άνοιξε την αγορά ΑΠΕ στην Ελλάδα. Σήμερα όμως και η r-energy αναπτύσσεται σε ένα δυναμικού περιβάλλον για τις ΑΠΕ. Ποιες προοπτικές βλέπετε;
Θα πρέπει να μειωθούν κατά 55% οι εκπομπές διοξειδίου και από το 28% οι ΑΠΕ να φτάσουμε στο 50% του ενεργειακού μίγματος και η εγκατεστημένη ισχύς από τα 7 GW να φτάσει στα 20 GW. Υπάρχει τεράστιο επενδυτικο ενδιαφέρον για την Ελλάδα στις ΑΠΕ.
Λόγω του ονόματος της Ρόκας και της ιστορίας της μιλάμε με ευκολία με fund του εξωτερικού που θέλουν να μπουν στην Ελλάδα και να κάνουμε μαζί νέα έργα. Ο κλάδος πήγε καλά ακόμη και στην κρίση και πιστεύω ότι οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας μαζί με τον τουρισμό είναι η βαριά μας βιομηχανία”, αναφέρει χαρακτηριστικά. Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια στις ΑΠΕ είναι κάτω του 0,2%.
Όσον αφορά τα εμπόδια μειώνονται.
Η γραφειοκρατία έχει μειωθεί πάρα πολύ και πράγματι η Γενική Γραμματέας κ. Αλεξάνδρα Σδούκου, ενδιαφέρεται πάρα πολύ, είναι από πάνω και το κυνηγάει με κάθε τρόπο, και έχει κάνει πολύ καλή δουλειά το υπουργείο σε αυτό. Όμως δεν είναι μόνο η αδειοδότηση, τα δίκτυα και το χωροταξικό είναι σοβαρότατα θέματα τα οποία θα πρέπει να τα αντιμετωπίσουμε και χρειαζόμαστε καινούργια δίκτυα και ανανέωση όλου του δικτύου.
Δεν μπορούν να αυξηθούν οι ΑΠΕ αν δεν έχουμε δίκτυα να τις υποστηρίξουν.
Οι νέες τεχνολογίες η αποθήκευση και τα πλωτά σας ενδιαφέρουν;
Η αποθήκευση ενέργειας είναι ένα πολύ σημαντικό στοίχημα που πρέπει να κερδηθεί παγκοσμίως και μας ενδιαφέρει να μπούμε μέσω κάποιων συνεργασιών. Είναι απαραίτητο να μπούμε στην αποθήκευση ενέργειας αλλά περιμένουμε και το θεσμικό πλαίσιο αλλά και την εξέλιξη της τεχνολογίας για να μειωθεί το υψηλό κόστος που έχει σήμερα.
Τα πλωτά αιολικά από την πλευρά τους, χρειάζονται μεγάλες επενδύσεις και συνεργασίες και ξεκάθαρο θεσμικό πλαίσιο από την Πολιτεία και ουσιαστικά πολύ προσεκτικό χωροταξικό σχεδιασμό για να μη δημιουργηθούν εμπλοκές στην ανάπτυξή τους. Θα γίνουν τα πλωτά αιολικά στην Ελλάδα και αυτό είναι μια επιτυχία ης κυβέρνησης, που σκέφτηκε να ανοίξει μια αγορά που δεν υπήρχε. Και η Ευρώπη πιστεύω ότι θα δώσει κονδύλια, αλλά πρέπει να αναπτυχθεί με προσοχή. Στις επενδύσεις δεν υπάρχουν όρια ούτε και στα σχέδιά μας και πιστεύουμε στην ανάπτυξη που θα έρθει στον κλάδο.
Οι τοπικές αντιδράσεις αποτελούν συχνό λόγω καθυστερήσεων στην ολοκλήρωση επενδυτικών σχεδίων. Τι πρέπει να γίνει;
Πρώτα από όλα το χωροταξικό έπρεπε να είχε γίνει χρόνια.
Οι τοπικές αντιδράσεις που βλέπουμε σήμερα είναι αποτέλεσμα της κάκιστης ενημέρωσης των τοπικών κοινωνιών από τις εταιρείες. Όταν ξεκινάγαμε με τη Ρόκας, οταν υπήρχαν αντιδράσεις, ήμασταν στο πλευρό της κοινωνίας και εργασιακά και με κοινωφελή έργα.
Σήμερα οι εταιρείες δεν πιστεύω ότι έχουν εξαντλήσει τις προσπάθειές τους στο κοινωνικό τους προφίλ. Έπρεπε να έχουν γίνει περισσότερα από εταιρείες και κράτος ώστε ο κόσμος να αντιλαμβάνεται περί τίνος πρόκειται. Δεν πρέπει να γεμίσουμε αιολικά πάρκα, αλλά πρέπει να γίνουν με σωστό σχεδιασμό και με την εμπλοκή και ενημέρωσης της κοινωνίας, πρωτίστως από τις επιχειρήσεις, αλλά και από το Κράτος και από κοινού.
Eμείς στο νέο έργο που εγκαινιάσαμε πρόσφατα, εμπλέξαμε και την κοινωνία. Ένα κομμάτι του έργου λειτουργεί αποκλειστικά για χρήση της τοπικής κοινωνίας. Από τα 10 MW ισχύς που καλύπτει τις ανάγκες μιας κωμόπολης 3.000 κατοίκων, τα 60 KW που αντιστοιχούν σε κάποια σπίτια, καλύπτονται από το πάρκο δωρεάν.
Επίσης δημιουργήσαμε δύο σχολικές αίθουσες μέσα στο πάρκο για την εκπαίδευση παιδιών δημοτικού-γυμνασίου-λυκείου για να μαθαίνουν για τις ΑΠΕ.
Η κοινωνία δεν πρέπει να μένει απ έξω και πρέπει να την ενημερώνουμε σωστά. Για να συνειδητοποιήσει ότι η κλιματική αλλαγή είναι εδώ, ότι τα έργα ΑΠΕ είναι ο μονος τρόπος και ότι αν θέλουμε ενέργεια δεν γίνεται να μην έχουμε τίποτα, ούτε ρυπογόνες μονάδες όπως οι λιγνιτικές, ούτε φιλικές προς το περιβάλλον λύσεις όπως οι ΑΠΕ.
Βέβαια υπάρχει και το σύνδρομο Not In My BackYard ή NIMBY effect δηλαδή, “το ξέρω και το καταλαβαίνω ότι πρέπει να γίνουν, αλλά όχι κοντά σε μένα”. Αλλά αν προσφέρεις και κάτι θετικό, σε όσους είναι κοντά, μπορεί να γίνει καλό, να είσαι κοντά σε ένα φωτοβολταϊκό.
Όταν ξεκίνησε η Ρόκας έκανε κυρίως αιολικά, η r-energy είναι κυρίως στα φωτοβολταϊκά. Τι άλλαξε;
Η Ρόκας εκτός από αιολικά είχε και φωτοβολταϊκά.
Όμως τότε το κόστος κατασκευής ενός φωτοβολταϊκού ήταν πολλαπλάσιο ενός αιολικού. ήταν πάρα πολύ ακριβή η τεχνολογία των φωτοβολταϊκών και ενδεικτικά να αναφέρω ότι μέχρι και το 2012 το 1 MW φωτοβολταϊκού κόστιζε 2.200-2.500 χιλ ευρώ, ενώ το αιολικό MW κόστιζε 1,5 εκ.. Τώρα το 1 MW φωτοβολταικό κοστίζει 800.000 ευρώ, ενώ το αιολικο MW περίπου 1,1.
Τα φωτοβολταϊκά άργησαν να αναπτυχθούν γιατί υπήρχε μεγάλη ζήτηση αλλά μικρή προσφορά. Σήμερα υπάρχει για τα φωτοβλταϊκά τεράστια ζήτηση αλλά και υπερπροσφορά και γι αυτό βλέπουμε να αναπτύσσονται μεγάλα φωτοβολταϊκά για να εκμεταλλεύονται και την οικονομία κλίμακας.
Πότε αποφασίσατε μετά την πώληση της Ρόκας να ξαναμπείτε στις ΑΠΕ με την r-energy;
Το 2007 ολοκληρώθηκε η πώληση τη Ροκας στη Iberdrola και το επομενο διάστημα συνεχιζόταν η ανάπτυξη στις ΑΠΕ από λίγες εταιρείες. Πουλήθηκε με 210 MW και ο αγοραστής δεν συνέχισε να επενδύει και έτσι έχασε την πρώτη θέση στην αγορά.
Από τα τέλη του 2010 αποφάσισα να ξαναασχοληθώ με τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Τότε, έχοντας τη γνώση του χώρου, και βλέποντας το επενδυτικό ενδιαφέρον τηρούσα μια στάση αναμονής, γιατί ξέρω ότι όταν μπαίνουν όλοι μαζί κάπου καλό είναι να προσέχεις.
Τέλη του 2010 μέσα του 2011 άρχισαν κάποια πρώτα σύννεφα στην ευμάρεια που νομίζαμε ότι υπήρχε και πάγωσαν πολλά έργα. Προς το τέλος του 2011 ξεκίνησα την R-energy με ένα μικρό φωτοβολταϊκό 1 MW στη Θήβα και μετά πάλι πάγωσαν οι επενδύσεις. Σταμάτησαν οι αδειοδοτήσεις και από το 2013 είχε κλείσει η αγορά ΑΠΕ στην χώρα, με την επιβολή της έκτακτης εισφοράς. Το σύστημα δεν δεχόταν νέες αιτήσεις, και αν ήθελες να αναπτυχθείς έπρεπε να αγοράσεις υφιστάμενες άδειες και να περιμένεις πότε θα ξανανοίξει.
Εμείς έχοντας τη γνώση και τα απαραίτητα κεφάλαια, σιγά-σιγά αναπτυχθήκαμε και σήμερα λειτουργούμε 20 MW στην Ελλάδα. Το 2016 μπήκαμε στο Χρηματιστήριο στην Κύπρο για να δείξουμε ότι έχουμε παρουσία σε Χρηματιστήριο και να έχουμε μια αξιολόγηση, ώστε να έχουμε το εναρκτήριο λάκτισμα για να μεγαλώσουμε. Και σήμερα είμαστε έτοιμοι για μεγαλύτερα βήματα με την είσοδο στο Χρηματιστήριο Αθηνών.
Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Άδωνις, ο «Ρομπέν των ασθενών»: Ασχολείται με τα προβλήματα και τα λύνει – Αρθρο παρέμβαση
- Προμηθευτές: Να πληρώνει ο ΔΕΔΔΗΕ τις παραπάνω απώλειες δικτύου- Στο 18% το 2022, επιπλέον 200 εκ. χαράτσι
- Θετικά υποδέχτηκαν οι Αγορές τον νέο ένοικο του Λευκού Οίκου, αλλά ο πλανήτης αγωνιά
- Οινοποιία Τσάνταλη: Από τα σαλόνια του Κρεμλίνου στην πτώχευση