Χωρίς βιασύνη και άγχος αντιμετωπίζει ο Γιώργος Περιστέρης την πώληση της Τέρνα Ενεργειακή για την οποία πραγματοποιεί συζητήσεις εδώ και καιρό, όχι μόνο με τη First Sentier, όπως άφησε να εννοηθεί στο περιθώριο της χθεσινής Γενικής Συνέλευσης.

Όπως είπε οι συζητήσεις για την πώληση της  εταιρείας είναι σε εξέλιξη, η συζήτηση είναι δυναμική και όπως είπε το θέμα δεν είναι μόνο η τιμή…

1

«Δεν έχουμε ταμπού ούτε υπέρ ούτε κατά», τόνισε.

«Ούτε βιαζόμαστε να πουλήσουμε ούτε έχουμε ταμπού – στο να το κάνουμε. Όταν βρεθεί κάτι το οποίο είναι συμφέρον θα προχωρήσει. Και η τιμή μόνη της δεν λέει τίποτα, υπάρχουν και άλλα πράγματα που παίζουν ρόλο.»

Και συμπλήρωσε ότι «Πάντα συζητάμε, είμαστε άνθρωποι κοινωνικοί… Συζητάμε με πολλούς και όταν υπάρχει κάτι οριστικό θα το ανακοινώσουμε. Είναι δυναμική η διαδικασία. Εξάλλου ο χρόνος που περνά, δημιουργεί υπεραξίες για την εταιρεία, καθώς, προχωρά στην υλοποίηση των έργων της και αυξάνει την εγκατεστημένη ισχύ των ΑΠΕ».

Σε δύο μήνες 1,2GW – Στόχος τα 6GW

Σε δύο μήνες η εγκατεστημένη ισχύς των ΑΠΕ της εταιρείας θα φτάσουν τα 1,2GW, από 900 περίπου στο τέλος του 2022. Ταυτόχρονα συνεχίζεται το επενδυτικό πρόγραμμα των 5,5 δισ.  με στόχο τα 6.000MW το 2029, όπως είπε, μεταξύ άλλων, ο Γιώργος Περιστέρης, Πρόεδρος της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, κατά τη σημερινή Γενική Συνέλευση της εισηγμένης.

«Προχωρούμε με ταχείς ρυθμούς το μεγάλο έργο αντλησιοταμίευσης της Αμφιλοχίας, επένδυσης 650 εκ. ευρώ που θα συνεισφέρει σημαντικά στην ασφάλεια του ενεργειακού συστήματος της χώρας, που χρειάζεται έργα αποθήκευσης», σημείωσε.

Στόχος, της εταιρείας, όπως είπε ο κ. Περιστέρης, είναι τα 6.000MW έως το 2029. Το συνολικό επενδυτικό πρόγραμμα της εισηγμένης, που είναι προσανατολισμένο στην προστασία του περιβάλλοντος την κυκλική οικονομία και την καθαρή ενέργεια ανέρχεται σε 5,5 δισ. ευρώ.

Σχετικά με τα δίκτυα, σημείωσε, ότι υπήρχε μια εγκληματική καθυστέρηση τα τελευταία χρόνια, αλλά τώρα ο ΑΜΔΗΕ επιταχύνει τον ρυθμό του.

«Πάνω από 500 εκ. τον χρόνο πληρώνουμε τα τελευταία δέκα χρόνια επειδή δεν είχαν δεχτεί τότε πρότασή μας για τη διασύνδεση της Κρήτης, ενώ τώρα ο ΑΔΜΗΕ επιταχύνει την προσπάθεια για να γίνει το έργο.»

Ωστόσο, σημείωσε ότι η αύξηση των δικτύων δεν αρκεί, και θα βοηθήσει πολύ η αποθήκευση, ειδικά η μεγάλη αποθήκευση.

Όλοι πρέπει να στηρίξουν τις ΑΠΕ

«Πρέπει η Πολιτεία, όχι μόνο η κυβέρνηση αλλά και οι τοπικοί φορείς και η τοπική αυτοδιοίκηση να αποδεχτούν και να μην εμποδίζουν την ανάπτυξη των ΑΠΕ», σημείωσε παρατηρώντας ότι  στις τοπικές κοινωνίες κανείς δεν αντιδρά για την κλιματική αλλαγή και τα αυθαίρετα. «Ένα αυθαίρετο που είναι στον αιγιαλό και ρυπαίνει και οπτικά και το περιβάλλον δεν γκρεμίζεται ποτέ, ενώ γίνεται θέμα για μια ανεμογεννήτρια που δε ρυπαίνει και με ευκολία μπορεί να φύγει χωρίς επιπτώσεις για το περιβάλλον», ανέφερε.

Πολλοί ενεργειακοί όμιλοι που έχουν δραστηριότητα στα ορυκτά καύσιμα στρέφονται τώρα στις ΑΠΕ, σημείωσε, «ενώ εμείς από τη δεκαετία του 90 είμαστε σταθεροί και πιστεύουμε στις ΑΠΕ», τόνισε. Σε σχέση με την πορεία ανάπτυξης των έργων της εταιρείας, ανέφερε ότι σε δύο μήνες θα πλησιάζουμε τα 1.200MW από περίπου 905 MW στα τέλη του 2022 – σε Ελλάδα και εξωτερικό.

Σχολιάζοντας τον χειμώνα που πέρασε, σημείωσε ότι η Eλλάδα και η Ευρώπη δεν έζησαν αυτά που φοβόντουσαν καθώς ο καιρός ήταν καλός μειώνοντας τις ενεργειακές ανάγκες. Ωστόσο, επεσήμανε ότι θα μπορούσαμε να μην ανησυχούμε καθόλου για την ενέργεια αν είχαμε προωθήσει γρηγορότερα την ανάπτυξη των ΑΠΕ.

«Αν είχαμε αξιοποιήσει τις δυνατότητες της χώρας, μπορούσαμε να μην ανησυχούμε καθόλου», τόνισε ενώ σημείωσε ότι και πάλι οι ΑΠΕ συνεισέφεραν πολύ, τόσο στις επιδοτήσεις που μοιράστηκαν όσο και συμβάλλοντας να κρατηθεί χαμηλά η τιμή της ενέργειας.

«Συνεχίζουμε να εισάγουμε πάνω από 80% των ενεργειακών μας αναγκών που για την Ελλάδα είναι αδιανόητο», σημείωσε ο κ. Περιστέρης, «με δεδομένο τις ημέρες ηλιοφάνειας και το αιολικό δυναμικό της χώρας».

Περαιτέρω ανάπτυξη κερδοφορίας το 2023

Υπενθυμίζεται ότι το 2022 τα έσοδα του Ομίλου, χάρη στην υψηλότερη παραγωγή των μονάδων ΑΠΕ, αυξήθηκαν σε 298 εκατ. ευρώ έναντι 273,1 εκατ. ευρώ το 2021, και οδήγησαν την προσαρμοσμένη λειτουργική κερδοφορία από συνεχιζόμενες δραστηριότητες (adj. EBITDA) στα 164,7 εκατ. ευρώ (+3,0% y-o-y) και τα προσαρμοσμένα καθαρά κέρδη (adj. net profit) στα 69,7 εκατ. ευρώ (+2,5% y-o-y).

Όπως τονίστηκε το 2022 ήταν ένα έτος-ορόσημο για την ανάπτυξή της, καθώς η σταδιακή ηλέκτριση του νέου συμπλέγματος αιολικών πάρκων επιτεύχθηκε πριν από το τέλος του έτους, ενώ ξεκίνησαν και οι κατασκευαστικές εργασίες για το έργο μεγάλης κλίμακας και διάρκειας αποθήκευσης δια Αντλησιοταμίευσης στην Αμφιλοχία (680MW).

Σημειώνεται ότι οι εγκαταστάσεις μεγάλης αποθήκευσης είναι απόλυτο προαπαιτούμενο για την ανάπτυξη των ΑΠΕ και τη σταθερότητα του ηλεκτρικού συστήματος. Ως αποτέλεσμα, η ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ κατά την τρέχουσα περίοδο διαθέτει περισσότερα από 2,0GW έργων σε λειτουργία, υπό κατασκευή ή έτοιμα προς κατασκευή. Με τα έσοδα που θα αρχίσουν σταδιακά να συνεισφέρουν οι νέες επενδύσεις από το 2023 θα συμβάλλουν στην περαιτέρω ανάπτυξη της κερδοφορίας.

Διαβάστε επίσης

Τέρνα Ενεργειακή: Τη διανομή μερίσματος €0,38/μετοχή ενέκρινε η ΓΣ

AEGEAN: Τρεις καταλύτες οδηγούν σε χρονιά ρεκόρ – Ξεκινά το δρομολόγιο Θεσσαλονίκη-Βενετία

Macquarie (CERO): Άδεια παραγωγού για φωτοβολταϊκό 269MW

──────────────────

Εκλογές 2023