ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Υποστήριξε, στη συζήτηση για το θεσμικό πλαίσιο, ότι προκειμένου να επιταχυνθούν οι διαδικασίες, θα πρέπει να ακολουθηθεί ένα μικτό σύστημα, ρύθμισης από το Κράτος και ιδιωτικής πρωτοβουλίας όπως γίνεται σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
Ειδικότερα, είπε: “Στην Ευρώπη σήμερα λειτουργούν ή είναι υπό κατασκευή 16GW offshore wind. Από αυτά, τα 233MW είναι πλωτά σε φάση λειτουργίας ή υπό κατασκευή.
Χώρες όπως η Ισπανία, Γαλλία, Πορτογαλία, ακολουθούν ένα μικτό σύστημα, που επιτρέπει να αδειοδοτούνται 10,6 GW με ιδιωτική πρωτοβουλία μέχρι το 2030.
Η Ocean Winds που ίδρυσαν η Edp και Engie είναι μεταξύ των εταιρειών που έχουν αναπτύξει τέτοιες πρωτοβουλίες και η Τέρνα Ενεργειακή θα συνεργαστεί με αυτήν για τα πλωτά αιολικά στην Ελλάδα.
Βάσει της εμπειρίας που έχουν αναπτύξει αυτές οι εταιρείες, ετοιμάζονται να προκηρυχθούν διαγωνισμοί για συγκεκριμένες περιοχές ισχύος 31 GW που θα κατασκευαστούν σε δεύτερη φάση.
Δηλαδή, το παράδειγμα στην ανάπτυξη αιολικών πάρκων στην Ευρώπη, είναι, οι ιδιώτες να αναλαμβάνουν τα πρώτα χρόνια το ρίσκο και το κόστος της ανάπτυξης, καθώς το κράτος διαμορφώνει το ρυθμιστικό πλαίσιο για να εντάξει ευρύτερες περιοχές και μεγαλύτερο ανταγωνισμό”.
Και για την Ελλάδα, σημείωσε, η μικτή μέθοδος είναι η σωστή, ενώ υπάρχει ήδη ο νόμος για Οργανωμένη Ανάπτυξη Παραγωγικών Δραστηριοτήτων για τη θάλασσα.
Αυτή είναι η μεθοδολογία που προτείνουμε
Σχετικά με τη σειρά των ενεργειών, η μεθοδολογία που προτείνει είναι:
Μέχρι να τελειοποιήσει το σύστημά του το κράτος, θα έπρεπε να επιτραπεί στους ιδιώτες, να εγκαταστήσουν μετρητικούς σταθμούς (απαιτούνται 24 μήνες), με μια προέγκριση που θα τους δίνει τη δυνατότητα να δεσμεύουν μια περιοχή.
Για τη δέσμευση μιας θαλάσσιας έκτασης ως περιοχή διερεύνησης θα μπορεί να ακολουθείται μια διαδικασία προέγκρισης από το ΥΠΕΝ ύστερα από αίτηση του ενδιαφερόμενου και με θετική εισήγηση της Διεύθυνσης Χωροταξικού Σχεδιασμού και σύμφωνο γνώμη του Συμβουλίου χωροταξικών θεμάτων και αμφισβητήσεων.
Η απόφαση αυτή θα δίνει τη δυνατότητα ερευνών με ανεμόμετρα.
Για να πάρει την προέγκριση ο ενδιαφερόμενος να καταβάλει ετήσιο αντάλλαγμα χρήσης για τη διάρκεια που δεσμεύει τη συγκεκριμένη περιοχή, και να καταθέτει εγγυητική επιστολή για οποιαδήποτε ανάγκη περιβαλλοντικής αποκατάστασης.
Μετά μπορεί να αιτηθεί τη τελική χωροθέτηση του έργου και να προχωρήσουν οι εγκρίσεις από τα συναρμόδια υπουργεία και με προεδρικό διάταγμα να εγκριθεί η σχετική στρατηγική μελέτη.
Μετά να μπει στη φάση της ενεργειακής αδειοδότησης, στη ΡΑΕ κλπ.
Δηλαδή, όπως εξήγησε πρέπει να γίνει μια εκτεταμένη δουλειά από την Πολιτεία, αλλά δεν πρέπει ο χρόνος που θα χρειαστεί, να αποτελέσει λόγο να καθυστερήσει η εκδήλωση ενδιαφέροντος και επενδυτικής δραστηριότητας.
Κρίσιμος, σημείωσε ότι είναι και ο ρόλος του ΑΔΜΗΕ. “Στη Γερμανία η σύνδεση στα πλωτά αιολικά πάρκα η γινόταν χωρίς επιβάρυνση του παραγωγού και αυτό σχετίζεται με την της τιμή ενέργειας από το αιολικό πάρκο. Τα πρώτα πλωτά αιολικά πάρκα θα πρέπει να έχουν τιμή προκαθορισμένη και ακολούθως η τιμή να διαμορφώνεται μέσω διαγωνισμών με απόλυτη διαφάνεια”, κατέληξε.
Διαβάστε επίσης
Γιώργος Περιστέρης: Αγορά μετοχών αξίας €981.541 σε ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή
Οριστικός ανάδοχος η κοινοπραξία Mohegan – ΓΕΚ Τέρνα για το καζίνο στο Ελληνικό
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- ΗΠΑ: Συνεχίζονται οι αντιδράσεις για την επιλογή του αμφιλεγόμενου Ματ Γκετς ως Υπουργού Δικαιοσύνης
- Πολυτεχνείο: Σε εξέλιξη η μεγάλη πορεία στην Αθήνα – Τουλάχιστον 25.000 οι διαδηλωτές (Upd)
- Κουτσούμπας για διαγραφή Σαμαρά: Βρισκόμαστε σε φάση «αναπαλαίωσης» του πολιτικού συστήματος
- Κυριάκος Μητσοτάκης: Τη Δευτέρα το μεσημέρι θα συμμετάσχει στην εκδήλωση του Bloomberg στην Αθήνα