Την ανάγκη να ξεκινήσουν άμεσα οι ιδιωτικές επενδύσεις, οι οποίες είχαν σταματήσει το προηγούμενο διάστημα, όπως της αντλησιοταμίευσης, επισήμανε σήμερα στο «Renewable Storage Forum» ο πρόεδρος του ΕΣΗΑΠΕ, Γιώργος Περιστέρης.

Ο κ. Περιστέρης σημείωσε ότι απαιτούνται μονάδες αποθηκευτικής ικανότητας 1,5-2,5 GW και τόνισε την ανάγκη καθορισμού και τήρησης χρονοδιαγράμματος για τις υποδομές των μονάδων αποθήκευσης ενέργειας, προκειμένου σε βάθος 5-6 ετών να υπάρξουν οι προϋποθέσεις για περαιτέρω ανάπτυξη των ΑΠΕ. Παράλληλα, πρότεινε να τεθούν σε λειτουργία και οι υπάρχουσες μονάδες της ΔΕΗ σημειώνοντας ότι για όλα τα παραπάνω «θα πρέπει να μπει άμεσα ένα χρονοδιάγραμμα».

Αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα να γίνει προγραμματισμός για τις επενδυτικές δαπάνες σε συστήματα αποθήκευσης ενέργειας και να μπει ένα δεσμευτικό χρονοδιάγραμμα, έτσι ώστε μέσα στην επόμενη πενταετία να λειτουργήσουν μονάδες αποθήκευσης ενέργειας. «Για όφελος της οικονομίας και για την ασφάλεια εφοδιασμού θα πρέπει να τεθεί ένα δεσμευτικό χρονοδιάγραμμα και να οριστούν οι επενδυτικές δαπάνες» σχολίασε.

Ο κ. Περιστέρης υπογράμμισε πως δεν πρέπει να καθυστερήσουν οι επενδύσεις σε αυτόν τον τομέα και να επαναληφθεί το «λάθος» που έγινε με την απολιγνιτοποίηση. Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΕΣΗΑΠΕ, η απολιγνιτοποίηση στην Ελλάδα έπρεπε να έχει ξεκινήσει 20 χρόνια πριν.

Αν η μετάβαση γίνεται έγκαιρα κι όχι την τελευταία στιγμή, αποφεύγουμε ως κράτος τα πρόστιμα, σημείωσε. «Μην συμβεί το ίδιο και με την αποθήκευση ενέργειας. Αν δεν κάνουμε βήματα τώρα προγραμματισμένα, θα αναγκαστούμε να τα κάνουμε αργότερα, αλλά με ζημιές» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Περιστέρης σημείωσε ότι εδώ και 20 χρόνια γίνεται λόγος για μέγιστη εκμετάλλευση των εγχώριων καυσίμων, δηλαδή του ήλιου, των νερών και του λιγνίτη. «Ο λιγνίτης έπαιξε ένα ρόλο στην ευημερία, τώρα η απολιγνιτοποίηση αποτελεί παγκόσμια υποχρέωση» σημείωσε και πρόσθεσε ότι «δεν έχει κανένα νόημα να προσπαθήσουμε να υποκαταστήσουμε ένα καύσιμο που ρυπαίνει με ένα εισαγόμενο καύσιμο που ρυπαίνει λιγότερο. Το φυσικό αέριο είναι χρήσιμο, αλλά πρέπει να χρησιμοποιείται στοχευμένα και ορθολογικά. Δεν είναι καθαρή ενέργεια. Καθαρή ενέργεια είναι μόνο οι ΑΠΕ. Για αυτό το λόγο πρέπει να δοθεί έμφαση στο τρίπτυχο: ΑΠΕ, αποθήκευση, διασυνδέσεις».

«Το φυσικό αέριο είναι ένα καύσιμο που ρυπαίνει, είναι ένα εισαγόμενο καύσιμο που ρυπαίνει» τόνισε. Όπως είπε, μπορεί το φυσικό αέριο να είναι απαραίτητο για την ενεργειακή μετάβαση, αλλά πρέπει να το χρησιμοποιηθεί στοχευμένα. «Δεν είναι καθαρό καύσιμο δεν είναι πράσινο, είναι καύσιμο, απλά λιγότερο βλαβερό από τα υπόλοιπα. Πράσινη και καθαρή ενέργεια είναι μόνο οι ΑΠΕ» υπογράμμισε.