• Business

    Γιώργος Περιστέρης (ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ): Στα €300 εκ. το μέσο ετήσιο EBITDA της Αττικής Οδού – Σχεδιάζει νέες θερμικές μονάδες

    Γιώργος Περιστέρης, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ

    Γιώργος Περιστέρης, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ


    Έτοιμη να αξιοποιήσει τον «ορυμαγδό των ευκαιριών», που θα παρουσιαστούν την επόμενη περίοδο στη Νοτιοανατολική Ευρώπη είναι η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, τόνισε χθες η διοίκηση του ομίλου, παρουσιάζοντας τη στρατηγική και την πορεία της στην Ένωση Θεσμικών.

    Όπως είπε ο Πρόεδρος του ομίλου κ. Γιώργος Περιστέρης, χάρη στην έμφαση που δίνεται στις παραχωρήσεις, ο όμιλος συνδυάζει την ασφάλεια και τη σταθερότητα ενός ομόλογου με τις αποδόσεις μιας εταιρείας σε συνεχή ανάπτυξη.

    Χαρακτηριστικά αναφέρθηκε, ότι στόχος είναι το 1 δισ. EBITDA σε 5 χρόνια, από τα οποία το 85% θα είναι σταθερά και προβλέψιμα και μόνο το 15% κυκλικά (από κατασκευές και ενέργεια).

    Όσον αφορά στις νέες ευκαιρίες, η διοίκηση ανέφερε ότι στην ευρύτερη περιοχή υπάρχει τεράστια ανάγκη για νέα έργα υποδομής και ενέργειας, στην οποία η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ μπορεί να ανταποκριθεί καθώς έχει την τεχνογνωσία και την οικονομική ευρωστία.

    Ταυτόχρονα, οι εξασφαλισμένες αποδόσεις, το μεγάλο χαρτοφυλάκιο στις παραχωρήσεις, η ηγετική θέση σε υποδομές κατασκευές και ενέργεια και κυρίως τη δυνατότητα  εξασφάλισης υψηλότερων αποδόσεων  λόγω των συνεργιών και της καλής διοίκησης, ωθούν τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ σε ακόμη καλύτερες αποδόσεις από αυτές που υπολογίζει.

    Και στον τομέα της ενέργειας, ο όμιλος συνεχίζει να αναπτύσσεται βλέποντας πια την αγορά της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και σχεδιάζοντας την κατασκευή και νέων θερμικών μονάδων παραγωγής ενέργειας από φυσικό αέριο.

    Όπως τονίστηκε, ολοκληρώνει την τρίτη θερμική μονάδα (στην Κομοτηνή), πρόκειται να χτίσει μια τέταρτη και σχεδιάζονται και κάποιες άλλες.

    Η εταιρεία μέσω της «ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή» είναι παρούσα ήδη στα Βαλκάνια σε φυσικό αέριο και ενέργεια και είναι έτοιμη να αξιοποιήσει τη «θάλασσα από επενδυτικές ευκαιρίες» που θα παρουσιαστούν στη Νοτιοανατολική Ευρώπη και Ανατολική Μεσόγειο.

    Επίσης, ο Πρόεδρος του ομίλου άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο ανεξάρτητης εισόδου του κλάδου των παραχωρήσεων στο Χρηματιστήριο, δημιουργώντας υπεραξίες και εξασφαλίζοντας κεφάλαια για περαιτέρω ανάπτυξη.

    Ειδικότερα, ο κ. Περιστέρης σημείωσε: «Τα περιουσιακά στοιχεία που έχει ο όμιλος είναι υψηλής αποδοτικότητας και εμπορεύσιμα.

    Στα πλαίσια αυτά και στον κλάδο των παραχωρήσεων μέσα στον εταιρικό μετασχηματισμό ο οποίος εξελίσσεται, θα συγκεντρωθούν όλες οι παραχωρήσεις, ώστε να δημιουργηθεί μια οντότητα και είναι υπό εξέταση και υπολογισμούς η ανεξάρτητη είσοδος της στο Χρηματιστήριο.

    Για να φανεί η αξία αυτού του περιουσιακού στοιχείου και να αξιοποιηθεί ώστε να έχουν όφελος οι μέτοχοι και να δώσει περισσότερα πυρομαχικά για περαιτέρω ανάπτυξη. Όλοι οι βασικοί κλάδοι του ομίλου είναι αποδοτικοί και εμπορεύσιμοι και με αποδεδειγμένη καλή πορεία. Εφόσον η αγορά το επιτρέψει αυτή η επιλογή μπορεί να εξεταστεί».

    Αττική Οδός: Χαμηλού ρίσκου μεγάλης απόδοσης η σύμβαση

    Τονίστηκε η σημασία της παραχώρησης της Αττικής Οδού, η οποία θα δίνει μεγάλο μέρος από τα EBITDA της εταιρείας, κοντά στο 40%, αφού όπως είπε ο κ. Περιστέρης, υπολογίζονται σε 300 εκ. ευρώ τα μέσα ετήσια EBITDA.

    Η διοίκηση του ομίλου εξέφρασε ικανοποίηση για τη σημαντική παραχώρηση που πρόκειται να αναλάβει τονίζοντας ότι το έργο έχει όλα τα χαρακτηριστικά εκείνα που το κάνουν μια ασφαλή μακροπρόθεσμη επένδυση που ταυτόχρονα έχει τη δυνατότητα να δώσει υπεραξίες.

    Όπως τόνισαν, πρόκειται για μια εξαιρετική σύμβαση παραχώρησης, γιατί η σύμβαση καλύπτει κινδύνους όπως τον πληθωρισμό ή γεγονότα ανωτέρας βίας.

    Δεν έχει ανώτατο όριο απόδοσης ενώ στις προβλέψεις εσόδων, δε συμπεριελήφθησαν έσοδα από τις επεκτάσεις, ή ανόδου της κυκλοφορίας από την ανάπτυξη, ή αύξησης της χωρητικότητας.

    Επίσης, τονίστηκε ότι είναι ένα υφιστάμενο έργο που έχει δοκιμαστεί σε δύσκολες καταστάσεις και κρίσεις συνεχίζοντας να είναι αποδοτικό.

    Σχετικά με τις  επεκτάσεις της Αττικής Οδού, υπογραμμίστηκε, ότι αν και δεν αποτελούν μέρος της σύμβασης της Αττικής οδού,  μοιραία θα ενισχύσουν και τη δραστηριότητα της Αττικής Οδού.

    Για την οικονομική ευρωστία του ομίλου

    Το χαρτοφυλάκιο έργων της εταιρείας, της εξασφαλίζει 6,5 δισ. χρηματορροές χωρίς να υπολογίζονται τα έσοδα της Αττικής Οδού.

    Το μίγμα του ανεκτέλεστου της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ είναι κυρίως υποδομές και λιγότερο οικοδομικά έργα, περίπου το 30% είναι δημόσια έργα και το 70% ιδιωτικά έργα ή έργα που εξυπηρετούν δικές τους παραγωγικές επενδύσεις.

    Απαντώντας στον προβληματισμό για το μεγάλο επενδυτικό πρόγραμμα και για το αν ο όμιλος έχει ευχέρεια για εγγυητικές που απαιτούνται, ο κ. Περιστέρης, σημείωσε, «δεν είχαμε ποτέ ιδιαίτερο πρόβλημα στην έκδοση εγγυητικών και ουδέποτε υπήρξε στενότητα. Έχουμε καταφέρει και έχουμε χτίσει υψηλό πιστωτικό προφίλ διεθνών επενδυτικών τραπεζών και ασφαλιστικών εταιρειών, κάτι που εξασφαλίστηκε εγκαίρως εν όψει της σχεδιαζόμενης ανάπτυξης».

    Σχετικά με την πολιτική μερισμάτων, τονίστηκε, ότι το μέρισμα και οι αγορές ιδίων ήταν 35 εκ. ότι το μέρισμα ήταν φέτος αυξημένο κατά 60% και ότι στόχος είναι τα επόμενα χρόνια να βαίνει αυξανόμενο.

    Η προοπτική ανάπτυξης

    Καθώς η εταιρεία κατέχει ηγετική θέση στις υποδομές και τις κατασκευές, την εμπειρία και την τεχνογνωσία, είναι σε θέση να αξιοποιήσει το «τσουνάμι» επενδυτικών έργων υποδομών και ενέργειας που θα παρουσιαστούν με δεδομένο τις ανάγκες της Ανατολικής Μεσογείου, και τις ανάγκες των Βαλκανίων.

    Χαρακτηριστικά, ο κ. Περιστέρης αναφέρθηκε στις ανάγκες της χώρας σε αρδευτικά και αντιπλημμμυρικά έργα.

    «Υπάρχει αδήρητος ανάγκη για ένα πρόγραμμα που ακόμη δεν έχει αρχίσει να υλοποιείται και πριν τις καταστροφές που έπληξαν τη χώρα, για την εξοικονόμηση υδάτινων πόρων.

    Τώρα αφήνουμε τα νερά της βροχής να φεύγουν στη θάλασσα και για αρδευτικούς λόγους γίνονται βαθιές γεωτρήσεις, που λόγω υπεραντλήσεων γίνονται όλο και πιο βαθιές, πρόβλημα το οποίο θα είχε λυθεί με κατασκευή τουλάχιστον αρδευτικών φραγμάτων.

    Το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης είναι σε πλήρη γνώση αυτής της ανάγκης και υπάρχει ένα μεγάλο σχέδιο γι αυτά, για 27 έργα που είναι απαραίτητα ύψους μερικών δισ. που θα γίνουν με τη μέθοδο του ΣΔΙΤ.

    Αυτό είναι ένα παράδειγμα υποδομών, που αθροίζουν μερικά δισ. με βάση τα στοιχεία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης. Και αυτά χωρίς τα αντιπλημμυρικά που πρέπει να γίνουν εξαιτίας των καταστροφών», σημείωσε.

    Για την Εγνατία: Τέλος του πρώτου τριμήνου του 2024

    Στο Ελεγκτικό Συνέδριο βρίσκεται η τελική έγκριση ώστε να υπογραφεί η σύμβαση για την Εγαντία.

    Όπως τόνισε «έχουν κατατεθεί οι βεβαιώσεις ότι τα χρήματα για την καταβολή του τιμήματος είναι διαθέσιμα και αναμένουμε να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες από πλευράς Πολιτείας. Έχει ήδη έρθει έγκριση από το Ελεγκτικό Συνέδριο για την προδιαγωνιστική διαδικασία, αναμένεται η τελική έγκριση τέλος του πρώτου τριμήνου του 2024».

    Τέρνα Ενεργειακή – ΗΡΩΝ: Ευκαιρία η επέκταση στα Βαλκάνια

    Μαζί με τους πελάτες υψηλής τάσης το μερίδιο της εταιρείας ΗΡΩΝ ανέρχεται στο 11% με πάνω από 300.000 μετρητές. Σχετικά με την εκπροσώπηση των δύο βιομηχανιών υψηλής τάσης, τονίστηκε  ότι ο ΗΡΩΝ μπορεί να κάνει profile smoothing ώστε να προσφέρει στις βιομηχανίες, την ενέργεια ανάλογα με τις ανάγκες τους

    «Η Τερνα Ενεργειακή μέσω του ΗΡΩΝ ήταν από τις πρώτες εταιρείες που έδωσαν διμερή συμβόλαια στη βιομηχανία  με 7ετη και 10ετή διάρκεια και έχει δώσει πάνω από 45 MW. Επίσης, η εταιρεία βοηθά και άλλους παραγωγούς ενέργειας αγοράζοντας διμερή συμβόλαια και έτσι βοηθά και άλλες εταιρείες παραγωγής ΑΠΕ να αναπτυχθούν.

    Η εταιρεία ενέργειας είναι καθετοποιημένη σε όλους του τομείς ηλεκτρικής ενέργειας και σταδιακά επεκτείνεται στα Βαλκάνια, καθώς η αγορά πλέον δεν είναι η ελληνική αλλά η αγορά της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

    Με τις διασυνδέσεις η Ελλάδα θα παίξει ένα σοβαρό ρόλο στην περιοχή  καθώς οι περισσότερες χώρες θα είναι ελλειμματικές σε παραγωγή ενέργειας δημιουργώντας ευκαιρίες για τους παραγωγούς ενέργειας».

    Όσον αφορά στις ΑΠΕ, σε λειτουργία υπό κατασκευή και έτοιμα προς κατασκευή έργα ανέρχονται σε 2,5 GW με στόχο την αύξηση της εγκατεστημένης ισχύος στα 3,3 GW.

    Διαβάστε επίσης:

    ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: Ενδέκατη περίοδος εκτοκισμού ομολογιακού

    David Sassoon: Επενδύουμε στην Ελλάδα στα media, τις τραπεζικές υπηρεσίες και την καινοτομία

    ΥΠΕΝ: Προ των πυλών η πρώτη Εθελοντική Αγορά Άνθρακα στο Χρηματιστήριο Αθηνών

    Real Consulting: Αύξηση τζίρου και EBITDA με φόντο την Κύρια Αγορά



    ΣΧΟΛΙΑ