Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Business

Γιώργος Περιστέρης: Χρειάζεται να δημιουργήσουμε πράσινο ΑΕΠ αντί να απαιτούμε από τους ανθρώπους να πληρώνουν υψηλότερες τιμές

Γιώργος Περιστέρης, CEO της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και της Τέρνα ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ

Γιώργος Περιστέρης, CEO της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και της Τέρνα ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ

«Χρειάζεται να προσφέρουμε σημαντική ανοδική οικονομική πορεία στην εθνική και παγκόσμια οικονομία, να δημιουργήσουμε ένα νέο “Πράσινο ΑΕΠ”, αντί να απαιτούμε από τους ανθρώπους να πληρώνουν απλώς υψηλότερες τιμές “επειδή αυτό είναι το σωστό που πρέπει να πράξει κανείς για το περιβάλλον”», τόνισε ο Γιώργος Περιστέρης, Πρόεδρος της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, μιλώντας στο συνέδριο Economist.

«Αυτή είναι η πραγματική ουσία της μετάβασης στην πράσινη ενέργεια», δήλωσε και εξήγησε ότι πρέπει: «να σχεδιάσουμε και να υλοποιήσουμε πολιτικές, στρατηγικές, σχέδια και μέτρα που όχι μόνο αποφέρουν μετρήσιμα περιβαλλοντικά και κλιματικά οφέλη, αλλά και μειώνουν το κόστος της ενέργειας και ενθαρρύνουν την οικονομική ανάπτυξη σε νέους τομείς, οι οποίοι υπεραντισταθμίζουν και αναδιανέμουν εισόδημα από παραδοσιακούς ρυπογόνους τομείς, όπως τα ορυκτά καύσιμα».

Όπως είπε, είναι λάθος να αντιμετωπίζονται οι πράσινες επενδύσεις σαν οικονομικό βάρος και όχι ως ευκαιρία.

Εξήγησε ότι πολλοί μάχονται την πράσινη ανάπτυξη, γιατί για τους πολιτικούς δεν έχει άμεσο όφελος και τα ισχυρά λόμπι των ορυκτών καυσίμων πείθουν τους επιρρεπείς σε θεωρίες συνωμοσίας.

«Δεν βλέπουμε την Πολιτεία να ενημερώνει τον κόσμο για τη σημασία των ΑΠΕ, όπως θα έπρεπε και αντίθετα, μετά τις πυρκαγιές ανακαλεί τις άδειες των ανεμογεννητριών. Όχι όλων των κτηρίων και των αδειών αλλά μόνο των ανεμογεννητριών, κάτι παράλογο, αφού ακριβώς το αντίθετο είναι το πρόβλημα», (η κλιματική κρίση και οι φωτιές δημιουργούνται από την αύξηση των εκπομπών ρύπων λόγω των ορυκτών καυσίμων), ανέφερε ο κ. Περιστέρης.

«Για να φτιάξεις μια μονάδα παραγωγής ενέργειας από φυσικό αέριο, δεν βρίσκεις αντιδράσεις, αλλά για να φτιαχτούν ανεμογεννήτριες, αντιδρούν όλοι και η διαδικασία κρατάει χρόνια», είπε χαρακτηριστικά.

Διαβάστε επίσης:

Η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή διαψεύδει ιστοσελίδα που την συκοφαντεί συνεχώς – Ζητά παρέμβαση των αρχών

Γιώργος Περιστέρης (ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ): Στα €300 εκ. το μέσο ετήσιο EBITDA της Αττικής Οδού – Σχεδιάζει νέες θερμικές μονάδες

Γιώργος Περιστέρης (ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ): Στόχος το €1 δισ. EBITDA σε ετήσια βάση