ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
“Πρόκειται για έργο αντίστοιχο με αυτό που σχεδιάζει η εταιρεία στη Δυτική Μακεδονία”, είπε χθες μιλώντας στο Economist ο Αντιπρόεδρος του ομίλου Eunice κ. Γιώργος Πεχλιβάνογλου.
Όπως εξήγησε, λόγω της απολιγνιτοποίησης, είναι μεγάλη η ανάγκη για σταθερότητα στο ηλεκτρικό σύστημα και η Ελλάδα χρειάζεται πολλά έργα αποθήκευσης ενέργειας.Εκτίμησε ότι συνολικά η χώρα, έχει ανάγκη από αποθηκευτική ικανότητα 3 GWh και επομένως πολλές ακόμη επενδύσεις στην αποθήκευση ενέργειας είναι απαραίτητες. “Ο ενεργειακός τομέας είναι καθοριστικός όπως και η απολιγνιτοποίηση για την προσέλκυση επενδύσεων σε καινοτόμες τεχνολογίες, όπως είναι η αποθήκευση ενέργειας” σημείωσε.
Επένδυση 300 εκατ. ευρώ στην Πτολεμαΐδα
Στον τομέα της αποθήκευσης ενέργειας, η EEG βρίσκεται ήδη στη διαδικασία αδειοδότησης του μεγαλύτερου με διαφορά συστήματος αποθήκευσης ενέργειας στην περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας. Πρόκειται για το Battery Energey Storage System Ptolemaida, ισχύος 250MW και αποθηκευτικής ικανότητας 1000MWh .
Το έργο αυτό έχει ήδη συμπεριληφθεί στα 16 εμβληματικά έργα της απολιγνιτοποίησης και θα συντελέσει θετικά στη δραστική αύξηση της διείσδυσης των ΑΠΕ στη χώρα μας ενώ παράλληλα αποτελεί επένδυση περίπου 300 εκ. €.
Το έργο, αποτελεί αμιγώς ελληνική ιδιωτική επένδυση, που βρίσκεται ήδη στο στάδιο της αδειοδότησης, με στόχο να τεθεί σε πλήρη λειτουργία εντός του 2022, ενώ ταυτόχρονα αποτελεί έργο πανευρωπαϊκού ενδιαφέροντος και εμβέλειας.
Συγκεντρώνει και αξιοποιεί πλήρως τα τεχνικά, επιχειρησιακά και οικονομικά οφέλη, την ευκολία ανάπτυξης, τη χαμηλή περιβαλλοντική επίπτωση και τη μείωση του κόστους των αποθηκευτικών συστημάτων στην απελευθερωμένη αγορά ηλεκτρικής ενέργειας στην μεταλιγνιτική εποχή.
Μονάδες αποθήκευσης, όπως η νέα επένδυση της EUNICE ENERGY GROUP (EEG) στη Δυτική Μακεδονία παρέχουν στο Ηλεκτρικό Σύστημα της χώρας πιο καθαρή ενέργεια, με ασφάλεια, ευελιξία, σταθερότητα αλλά και μείωση του κόστους του ηλεκτρικού ρεύματος, προς όφελος των ελληνικών νοικοκυριών και των επιχειρήσεων.
Διάσπαρτες μονάδες αποθήκευσης
O κ. Πεχλιβανίδης αναφέρθηκε και στις τεχνολογίες που αναπτύσσει η εταιρεία, των εικονικών σταθμών παραγωγής γνωστών και ως virtual power plants (VPP) βασιζόμενων σε διάσπαρτες σταθερές μονάδες αποθήκευσης ή ακόμα και ανάστροφη χρήση των μπαταριών ηλεκτρικών αυτοκινήτων, θα μπορέσει να δράσει επικουρικά με το προαναφερθέν σύστημα κεντρικής αποθήκευσης, προσφέροντας πολύ μεγάλα αποθέματα διαχείρισης ενέργειας στο διαχειριστή.
“Οι διάσπαρτες μονάδες θα ελέγχονται από πλατφόρμες ΙΟΤ και θα επιτρέπουν στους καταναλωτές να γίνονται και παραγωγοί ενέργειας (prosumers) συνεισφέροντας στη μετάβαση στο νέο ενεργειακό σύστημα”, σημείωσε.
Διασυνδέσεις
Επίσης αναφέρθηκε και στη σημασία των διασυνδέσεων. Όπως είπε, η δημιουργία ηλεκτρικών διασυνδέσεων μεγάλης χωρητικότητας αποτελεί μία από τις αποδοτικότερες στρατηγικές που θα επιτρέψει την αυξημένη διείσδυση ΑΠΕ αλλά και την άρση του ενεργειακού αποκλεισμού τόσο των ελληνικών νησιών όσο και της Ελλάδας στο σύνολό της. Επίσης ένα από τα πιο εμβληματικά και σημαντικά έργα είναι αυτό που προτείνει η EEG και αφορά στη διασύνδεση του AIGAIO Project με τη Στερεά Ελλάδα και την Κρήτη.
Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Flexopack: Σύμβαση για ομολογιακό δάνειο 20 εκ. ευρώ με κάλυψη από την Εθνική
- Τζιτζικώστας: Με τις μεγάλες νίκες της αυτοδιοίκησης αποχαιρέτησε την ΕΝΠΕ – Τι είπε για τη θέση του επιτρόπου
- EE: Ερωτηματολόγιο για τις παραγωγικές επιχειρήσεις σχετικά με την οδηγία «STEP»
- Το δικαστήριο αποφάσισε: Το κλεμμένο ρολόι του Τζον Λένον ανήκει στην Γιόκο Όνο