ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Η διαχείριση του “καυτού” ζητήματος των απορριμμάτων ήταν ένα από τα βασικά στοιχεία του προεκλογικού προγράμματος του συνδυασμού «Νέα Αρχή για την Αττική» με τον οποίο ο Γιώργος Πατούλης διεκδίκησε και πέτυχε να κερδίσει τη νευραλγική θέση του Περιφερειάρχη Αττικής στα μέσα του 2019 αφήνοντας έτσι εκτός κάδρου τη Ρένα Δούρου, η πολιτική της οποίας είχε προκαλέσει πολλές αντιδράσεις σε διάφορα θέματα.
Είναι χαρακτηριστικό ότι στο πρόγραμμα Πατούλη ξεχωριστή θέση κατείχε το πλάνο για τα απορρίμματα, στο οποίο μάλιστα γινόταν αναλυτική προσέγγιση 16 σημείων.
Ωστόσο, στα δυόμιση χρόνια που ο Γιώργος Πατούλης έχει το διοικητικό τιμόνι της Περιφέρειας το ζήτημα των σκουπιδιών παραμένει σε ακινησία.
Δεν έχει ολοκληρωθεί η δημοπράτηση κανενός έργου όσον αφορά τις μονάδες επεξεργασίας απορριμμάτων (ΜΕΑ), γεγονός το οποίο προκαλεί πολύπλευρες αντιδράσεις αλλά και έντονη ανησυχία στις τάξεις των κατασκευαστικών εταιριών που δραστηριοποιούνται στο συγκεκριμένο τομέα.
Με αφορμή τις συνεχείς παρατάσεις για τη δημοπράτηση της ΜΕΑ στο Γραμματικό άνθρωποι από μεγάλες κατασκευαστικές εκφράζουν τη δυσαρέσκειά τους.
Τονίζουν, δε, πως η Περιφερειακή αρχή «πήρε την μπάλα για τα απορρίμματα και την πέταξε στην εξέδρα», όπου τη διατηρεί μέχρι τώρα.
Επιπρόσθετα, διατυπώνουν και αιτιάσεις για την “αρχιτεκτονική” των διαγωνισμών για τις μονάδες επεξεργασίας απορριμμάτων στην Αττική. Αφήνοντας, επίσης, να εννοηθεί ότι στο όλο σκηνικό που τώρα διαμορφώνεται επιχειρείται να “μπουν” στο παιχνίδι και εταιρίες που δεν έχουν την απαραίτητη εμπειρία για να συμμετέχουν στον διαγωνισμό. Και μάλιστα από τη «πίσω πόρτα».
Συνεκτιμώντας, δε, την όλη κατάσταση αναφέρουν πως «οδηγούμαστε στο μηδέν, ενώ δεν υπάρχει αισιοδοξία για ουσιαστικό αποτέλεσμα στα έργα διαχείρισης των απορριμμάτων έως το τέλος της θητείας του Περιφερειάρχη» αναλογιζόμενοι πως το όλο κλίμα, που διαμορφώνεται με τις προσφυγές, θα παραταθεί επί μακρόν.
Πατούλης: Οι αντιδράσεις της αγοράς
Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και η αβεβαιότητα στην αγορά για τις 3 ΜΕΑ απορριμμάτων που τελούν υπό δημοπράτηση ή θα δημοπρατηθούν σε ολόκληρο το νομό Αττικής.
Αυτές είναι οι ΜΕΑ στο Γραμματικό, το Σχιστό και τη Φυλή συνολικού προϋπολογισμού 899 εκατομμυρίων ευρώ που δημοπρατούνται από τον Ειδικό Διαβαθμιδικό Σύνδεσμο του Νομού Αττικής (ΕΔΣΝΑ) που έχει πρόεδρο τον Βασίλειο Κόκκαλη, ο οποίος είναι ταυτοχρόνως και Αντιπεριφερειάρχης Πολιτικής Προστασίας και Περιβάλλοντος.
Το καίριο ερώτημα αφορά στην αρχιτεκτονική του διαγωνισμού για το Γραμματικό το κόστος του οποίου εκτιμάται στα 138 εκατομμύρια ευρώ.
Ορισμένοι από τους κατασκευαστές που έχουν δυνητικό ενδιαφέρον διερωτώνται το γιατί η μονάδα δημοπρατείται ως Δημόσιο Έργο και όχι ως Σύμπραξη Δημοσίου και Ιδιωτικού Δικαίου Τομέα (ΣΔΙΤ), όπως άλλωστε είναι οι κατευθυντήριες γραμμές της κυβέρνησης για τα αντίστοιχα μεγάλα έργα απορριμμάτων στο Σχιστό, τη Φυλή και τη Δυτική Θεσσαλονίκη.
Η πεποίθηση των ίδιων είναι πως μέσω αυτής της επιλογής για μορφή του διαγωνισμού για το Γραμματικό γίνεται μία προσπάθεια για να «μπουν» στο παιχνίδι και άλλες κατασκευαστικές εταιρίες, που δεν έχουν την απαραίτητη εμπειρία σε ΣΔΙΤ Απορριμμάτων, η οποία μέχρι στιγμής αποτελεί βασικό κριτήριο για τη συμμετοχή σε διαγωνισμούς.
Απόρροια αυτού είναι οι συμπράξεις εταιριών, όπως είδαμε και στην εκδήλωση ενδιαφέροντος για τα ΣΔΙΤ σε Σχιστό, Φυλή και Δυτική Θεσσαλονίκη.
Οι Κοινοπραξίες αυτές αποτελούνται από εταιρίες που δεν έχουν την εμπειρία σε ΣΔΙΤ απορριμμάτων αλλά διαθέτουν το απαραίτητο χρηματοοικονομικό κεφάλαιο από τη μία πλευρά με εταιρίες που ναι μεν έχουν εμπειρία στην κατασκευή μονάδων απορριμμάτων, αλλά δεν έχουν το απαραίτητο κεφάλαιο, ώστε να υποβάλλουν προσφορές για διαγωνισμούς ΣΔΙΤ από την άλλη.
Πατούλης: Ούτε μισό έργο δε θα έχει ολοκληρωθεί έως το τέλος της θητείας
Η ίδια πλευρά της αγοράς επιρρίπτει τις ευθύνες στην Περιφερειακή Αρχή, καθώς κάνει λόγο για «αδράνεια εδώ και δυόμιση χρόνια».
Προσθέτει, δε, πως δε θα έχει γίνει ούτε μισό έργο στην Περιφέρεια έως τη λήξη της θητείας του Γιώργου Πατούλη, καθώς οι 3 διαδοχικές παρατάσεις στη μονάδα του Γραμματικού και οι αλλαγές των τευχών δημοπράτησης εκ μέρους της αναθέτουσας αρχής δε δημιουργεί αίσθημα εμπιστοσύνης.
Φυσικά, όπως είναι ξεκάθαρο, εκτιμούν πως θα συνεχιστούν οι προσφυγές στην Αρχή Έγκρισης Προδικαστικών Προσφυγών (ΑΕΠΠ) για μεγάλο χρονικό διάστημα γεγονός και το οποίο θα σημάνει διαρκείς παρατάσεις για το έργο.
Γιατί γίνονται οι προσφυγές-Καθυστερούν εξ αιτίας τους οι διαγωνισμοί;
Σχετικά με τις συνεχείς προσφυγές των κατασκευαστικών στην ΑΕΠΠ κατά των διακηρύξεων όπως και έπραξαν εν προκειμένω η ΤΕΝΕΡΓ, ΗΛΕΚΤΩΡ και Archirodon για το Γραμματικό, αναφέρεται πως αυτό είναι αποτέλεσμα των παραβιάσεων στα τεύχη δημοπράτησης μέσω των οποίων επιδιώκεται η είσοδος «νέων παικτών».
Το γεγονός αυτό μπορεί από τη μία πλευρά να προκαλεί καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση των διαγωνισμών ή και μερικές φορές να οδηγεί στη ματαίωσή τους, αλλά διασφαλίζει ότι οι όροι δημοπράτησης δεν παραβιάζονται.
Από την άλλη πλευρά δεν είναι απίθανο να γίνονται προσφυγές με στόχο να καθυστερήσει επί τούτου ο διαγωνισμός και να προετοιμάζονται καλύτερα οι ενδιαφερόμενοι.
Τι διακυβεύεται για την Αττική
Το ζήτημα, ωστόσο, που διακυβεύεται είναι η επεξεργασία του τεράστιου όγκου των απορριμμάτων στην Αττική, καθώς και τα πρόστιμα που καλούνται να πληρώσουν οι φορολογούμενοι σε ετήσια βάση λόγω της παράνομης λειτουργίας Χώρων Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Απορριμμάτων (ΧΑΔΑ) στην επικράτεια.
Εφόσον, ολοκληρωθούν οι 3 μονάδες απορριμμάτων (Γραμματικό, Σχιστό και Φυλή) εκτιμάται πως θα γίνεται σε ετήσια βάση η επεξεργασία 780.000 τόνων απορριμμάτων.
Αυτό θα οδηγήσει στο κλείσιμο περισσότερων ΧΑΔΑ, για τη λειτουργία των οποίων τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν στην Ελλάδα για το 2018 ανήλθαν στα 100 εκατομμύρια ευρώ, ενώ εκτιμάται πως για την τριετία 2015-2018 το ύψος των προστίμων ανήλθε στα 15 εκατομμύρια ευρώ ανά εξάμηνο.
Με αυτό τον τρόπο η Αττική θα πάρει μία «οικονομική», αλλά και περιβαλλοντική ανάσα, ενώ θα βελτιωθεί και σημαντικά το επίπεδο διαβίωσης των κατοίκων της.
Διαβάστε επίσης
Τρίτωσε το κακό με νέα παράταση για τη μονάδα απορριμμάτων στο Γραμματικό
Γιώργος Πατούλης: Θα ξεπεράσει το €1,6 δισ. το ΠΕΠ Αττικής 2021-2027
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Οικογένεια Γεωργούδη: Οι ελαιοπαραγωγοί από το Πήλιο που κατακτούν τον… Parthenon της παγκόσμιας αγοράς ελιάς
- Τι φέρνει το νέο νομοσχέδιο για τα μέλη ΔΣ των εταιρειών: Οι ποσοστώσεις και η δυσκολία εξεύρεσης κατάλληλων στελεχών
- Εφιαλτικά τα σενάρια για την ελληνική ακτοπλοΐα – Η κυβέρνηση αναζητά λύσεις για να μην εκτοξευτούν τα εισιτήρια
- Στον «αέρα» το Mega News, έρχεται το Athletico, γιατί δεν πουλάει ο Ιβάν, νέες συνεργασίες για Κοκλώνη και 2 δημοσιογράφοι γίνονται… ηθοποιοί